Prosim vas stalo sa vam niekedy to,ze ked steso steniatkom doma,tak cika a kaka pekne tam kam ma,na plienku ako som ho naucila,ale akonahle ho na chvilu nechym same,ze idem prec...a ono si to vsimne vyskoci mi na postel a ocika a okaka mi to tam.Mam pocit ako keby to urobilo naschvsl lebo ked sme doma to vobec nerobi.Co mam robit?uz ma nebavi to prat vsetko stLe dookola.Vzdy ju zato vhresim..vcera to urobilo uz stvrty raz a povedala som si dost a dala ho do kuta a dovolila som mu odist az o 15 minut...poradte..ked sa nauci vyskocit na gauc bojim sa ze aj tam bude cikat kakat!Inak napriek tomu ze ma 3 mesiace je to velmi sikovna fenocka,uci sa veci rychlo,vie uz sad ut,zostat,na voditku pekne ide ale toto?
Steniatko cika a kaka na postel
v prvom rade nema ani najmensi zmysel psovi nieco vysvetlovat uz po tom, ako to urobil. mozno tak par sekund, ale hresit stena za to, ze nieco osralo, ked si bola prec, to je blbost, ono nema sajn, preco si nervozna, akurat je dobre nervozne z teba.
stena nema co hladat na gauci, v posteli a nema sa co potulovat v spalni, ked ste prec.
cca prveho pol roka nevie pes este poriadne ovladat zvierace, cize to, ze mu ujde, je uplne normalne, jedine castym chodenim von sa da predchadzat pomocovaniu doma. a moze kludne trvat aj jeden rok, kym sa nauci 100% cistotnosti.
pokial ho nacapas, ako cura/kadi tam kde nema, vtedy ho vyhres, ale idealne s nim fakt este v takom malickom veku chodit kazde dve hodinky, aby vykonalo vsetky potreby vonku
orol, opatrne s radou, ktora moze zabit steniatko.
stena sa nema brat von hned po krmeni, alebo ty behas hned po jedle?
minimum je 5 minut (zalezi samozrejme od toho, co od "zobra von" ockavame, dlhe prechadzky rozdhodne viac ako 5, mozno az 15-30 minut), ktore mu je dobre dopriat, aby vytravil.
inak moze hrozit torzia zaludka.. (prevazne u velkych, ale to nevadi, myslim ze "better safe than sorry")
viem ze to nemyslis v zlom, ale mohol by si sa v sebavedomi trochu krotit, inak dostanes nalepku "fantasmagor" od "Mr(s). Perfect"
nie je to prvy krat co som si to vsimol ;)
dobru noc
Myslim, ze niekedy by pomohlo vcitit sa do postavenia vlastneho psa: ak si predstavim, ze s niekym sa hram, mam sa fajn a zrazu ten clovek ma chyti na krku/pod krkom a slahne ma o zem. Asi by som sa bala o svoj zivot a povazovala danu osobu za psychopata, ktory ma chce zavrazdit. Je na cloveku, aby urcil pravidla, hranice, v ktorych sa pes bude pohybovat. Ak viem, ze moj pes dokaze pri hre stratit rozum, je na mne, aby som to stopla v spravnom case a ak to nespravim, tak zial moja vina, nie psia.
Specialne pre TinuM
bc.glenalbyn.org
Alfa rolling bol niekedy povazovany za formu trestu/napravy, ked si nadradeny jedinec podriadi nespratnika vo vlcej svorke. Len teraz je to uz zaznavane, lebo sa prislo na to, ze cela ta koncepcia bola zla-alfa rolling musi byt dobrovolny: podriadeny jedinec si sam z vlastnej vole lahne a prevrati sa na chrbat, cim ukaze svoje zranitelne miesto, brucho. V opacnom pripade, ked to urobi nasilu nadriadeny jedinec, ide o vyhrazku smrtou(smrt=najvyssi trest).
Je tazke nesklznut do vychovy v style "zmastim ta/zrevem ta a hned budes poslusnejsi", lebo som to videla u tolkych mojich pribuznych a vsade naokolo. Problem takejto vychovy je jednoduchy: pes nic nechape, len v danom okamihu cumi, ze co to jeho pan vystraja(zrejme sa ho aj boji)-a majitel si samozejme mysli, ze pes ten jeho teatralny vystup pochopil . Prikladam nazorne video(je vtipne, ale aj dost smutne, lebo presne znazornuje pocity psa pri "drsnackej" vychove akoze dominantneho psa)
www.youtube.com
Chceme, aby nasi psy boli nasimi priatelmi, spolocnikmi, ale my ich casto povazujeme za svojich nepratelov(zavrci, pohryzie, ide pred majitelom, prvy vstupi do dveri, vyskoci na cloveka=je hned dominantny) a tak sa k nim aj spravame:(.
Pri tejto téme ma napadla jedna vec:
Mali sme na dedine u starkej psíka, stále bol vonku, len keď sme ako deti boli u starkej tak jasné, že psík bol vnútri.
Ale sranda bola,keď starký zomrel a starká na vianočné sviatky išla k nám do mesta. Čo so psom: Mal už takých 5 rokov, tak sme ho zobrali a predstavte si ten pes sa mi vôbec v byte nevymočil, keď potreboval začal škrabať na dvere. Proste haluz.
Navyk na vykazane miesto na odpocinok
aby si stena v byte nelihalo hocikde, kde ho napadne vydelimu mu niekde v kute, mimo prievanu, mäkke miesto. Ak si stena bude lihat mimo tohto vyznaceneho priestoru, treba mu dat rozkaz "miesto" a odniest ho na lezisko.
Keď toto castejsie so stenatom opakujeme, vytvori sa pri nom prislusny navyk a bude sa ukladat na spanok len na "jeho" miesto. Tam sa bude citit v bezpeci.
Cistotnost v byte
cela procedura by nemala trvat dlho. Zasada je v tom, aby sme zaviedli stenatu pravidelny rezim, najma co sa tyka jeho krmenia a prechadzok, pocas ktorych by si vykonaval aj dennu potrebu.
Steniatko ju najcatejsie robi po nakrmeni, preto treba, aby sme steniatko vyviedli alebo vyniesli hned po nakrmeni. Podobne ho vynasame von hned, len co zistime, ze steniatko sa chysta vymocit, ci vyprazdnit.
Po niekolkych dnoch ked steniatko pocituje nutkanie na mocenie, ci vyprazdnenie, pyta sa von same. Ak na vynasanie ci vyvadzanie steniatka nemame cas. musime na vhodnom mieste v byte umiestnit aspon plytku debnicku s pieskom atd, do ktorej ho budeme nosit vzdy, len co zbadame, ze sa chysta urobit kaluzku. Po niekolkych dnoch nebude steniatko spinit v byte a svoju potrebu si bude vykonavat len na vyhradenom mieste.
na schmatnuti za siju alebo prevrateni na chrbat nevidim ja osobne nic zle (pokial sa to robi s mierou a premyslene). Pokial sa to vyuziva naozaj len v pripadoch, kedy je pes "nezvladnutelny", cize tak roztatareny (nebodaj agresivny), ze nic ine neostava. ten nas napr. hrava divadlo...ked vie, ze spravil zle, knuci len ked sa nanho pozriem (a to ho nebijeme). Ale ked sa nevie spratat do koze a ja ho schmatnem za siju a polozim o meter dalej, ani nepipne, lebo vie, za co to mal- a okrem toho, ze je mu to neprijemne, ho to naozaj neboli. Prevratit na chrbat pouzivam napr dodnes...ked sa blaznime, hrame a uz je taky rozblazneny, ze ziadne "fuj, prestan, nesmies, dost, ignoracia"...nic nezabera. Vtedy ho v ramci hry "schmatnem", polozim na chrbat, pozriem sa mu do oci a pytam sa:"Tak co, kto je tu pan?" Netlacim ho ani nic, lebo on sa v momente podriadi a mame po probleme.
V prvom rade stena nenechavat osamote v miestnostiach, kde su postele alebo gauc-tak nema sancu nieco obcikat alebo obkakat. Dalej-ma len 3 mesiace a nemozno od takeho drobca, aj napriek tomu, aky je sikovny, pozadovat neviem co a hlavne treba zmiernit tresty(neviem si predstavit svoju fenku v 3 mesicoch ako by som ju asi prinutila zostat na jednom mieste 15 minut okrem spanku-zrejme by som ju musela tam drzat nasilu alebo dost hlucne vrieskat a mozno zo strachu by mi tam stala). Tiez neviem ako ju trestas-je to hned, ako ju pristihnes alebo o minutu neskor alebo o par hodin neskor...lebo je to velmi dolezite(ak psa pri cine priamo neprichytis, nema zmysel ho vobec trestat, lebo on to zial nepochopi a aj ked sa tvari previnilo a neviem ako, aj tak to nechape, preco ten trest prisiel). Pes nic nerobi naschval, taketo pocikavanie do postele je znak niecoho nespravneho vo vychovo-tipnem si to na urcity stupen nesamostatnosti. Mozno by stalo za to poradit sa o tom s niekym skusenym(pozor-nie kazdy, kto chova psov xy rokov, vie aj nieco skutocne o nich). Ak takeho cloveka nemas, skus www.vlcica.sk -je to jedna z mala osob na Slovensku, kde by som sa nebala pytat si radu(je tam na nu aj telefonicky a emailovy kontakt).
PS: Pozor, ake knihy o psoch citate. Nie vsetky su dobre a niektore dokonca dokazu spravit skody, ktore nasledne budete na svojom psovi odstranovat dost dlhy cas. Ja som tak pouzivala schmatnutie za siju na svojej fenke a polozenie na chrbat-inak velmi odporucana forma trestu v jednej knihe(uz som zabudla jej nazov, ale bola z kniznice:))-a prestala som s tym v okamihu, ako som zbadala, ze sa ma moj vlastny pes boji(ziadny normalny majitel nemoze mat radost zo strachu psa pred nim). Ja by som odporucila knihu od Jean Donaldsonovej Lide a psy: Stret kultur(osobne som ju este necitala, ale su na nu same chvaly), dalej knihy od Turid Rugaas, Barry Eaton(nie so vsetkym suhlasim, ale ukazuje mi to smer, ako by som mala premyslat vo vztahu k psovi). Dalej skor pre behavioristov:) Mikulica: Poznaj sveho psa(taka trochu starsia kniha, ale celkom dobra).
....no totiž už jej to asi nepomôže zisťovať aký je vhodný do bytu......apropo možno má 13 rokov a fakt si nevie rady ?!?!
my sme nosili pamlsky pre psíka von vždy k a keď sa vycikal alebo vyka... tak sme mu kuso dali...a to trvalo pomerne asi a vlastne aj dodnes....občas...