Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Nafúknuté brucho

Príspevok v téme: Nafúknuté brucho
Nathalia1992

Dobrý deň,

mám taký problém, že po každom jedle čo zjem som nafúknutá, bolí ma brucho a mám zápchu. Myslím si že jem zdravo. Môj jedálniček:
R: ovsené vločky zaliate vodou, lanové semienka, škorica a kus ovocia zväčša jablko
D: biely jogurt alebo ovocie (banán)
O: dusené mäso (zväčša kuracie, červené nejem a vždy naprírodno nikdy nie vyprážané) + ryža alebo zemiaky alebo zelenina
O: vždy nejaké ovocie alebo jogurt alebo zelenina
V:zemiaky, mäso + ryža, krupicová kaša alebo zeleninový šalát

Vzdala som sa sladkého (čo nebol väčší problém), nejem vyprážané, nejem v reštauráciách - po tom čo som zažila a pijem výhradne čistú vodu a nesladený čaj (zelený alebo žihľavový) a vysadila som aj pečivo + športujem 4 krát do týždňa. Beriem chlorelu.

Mohla by to byť alergia na mlieko (možno s tých jogurtov?). Alebo mi chýbajú nejaké dôležité živiny v mojej strave? Prosím Vás poradťe mi čo mám robiť, čo robím zle, už som zúfalá? A porosím iba rady nie žiadne "puberťácke" komentáre ďakujem.

GoFruit

Polievky? To co je za nezmysel? Moze pit vela vody a netreba polievky.
Nepit 30 min pred jedlom a ked mas take tazke jedla tak aspon 3 hod po jedle. No inac sa stravujes vazne hrozne a divim sa ze to nemenis ked ti to nerobi dobre

gucciok85

HCL: Žalúdočná kyselina, helikobakter a pokazený žalúdok
19/07/2012 autor: badatel 7 Comments

Žalúdočná kyselina je najdôležitejšou súčasťou trávenia. Napriek tomu konvenčná medicína vyšetrenie kyslosti žalúdka zanedbáva. Vedecké poznatky dokazujú, že väčšina pacientov s ochoreniami tráviaceho systému trpí na nedostatok kyselín a nie na prekyslenie, ako si to mnohí myslia.

Riadne a systématické vyšetrenie kyslosti žalúdka je tým najdôležitejším a najzákladnejším pri stanovení správnej diagnózy gastroenterológom.

Pacient sa nesmie uspokojiť vetou: “Máte veľa kyselín”, keďže skutočnosť je zvyčajne iná. Správne trávenie je pre zabezpečenie optimálneho zdravia nevyhnutné a naopak nekompletné alebo nesprávne trávenie potravy je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb.

Problémom nie je len to, že prijímanie správnej, kvalitnej a zdravej potravy či výživových produktov je málo úžitočné, ak sú tieto nesprávne štiepené a vstrebávané, ale nekompletne strávené makromolekuly môžu byť nepotrebne vstrebané do krvného systému. To nakoniec vedie k mnohým závažným poruchám imunitného systému a metabolickým ochoreniam.

Napriek tomu, že sa často hovorí o nadbytku HCL, najčastejšou príčinou nesprávneho trávenia je okrem nedostatku tráviacich enzýmov z pankreasu a potravy aj nedostatok žalúdočnaj kyseliny (HCL) čo spôsobuje omnoho závažnejšie zdravoné problémy ako jej nadbytok.

Iným slovom povedané, konvenčná medicína mnohé tráviace problémy automaticky, avšak bezdôvodne, prisudzuje nadbytku žalúdočnej kyseliny (prekysleniu) a to bez náležitých a zásadných vyšetrení. Fakt je taký, že väčšina pacientov trpí na nedostatok alebo aj celkovú absenciu HCL, ktorý sa prejavuje podobne, ako pri prekyslení, vrátane symptómu tzv. pálenia záhy (gastro-intestiálny reflux) krátko po jedle.

Pri nedostatku HCL je totiž potrava nedostatočne a nesprávne trávená, následkom čoho dochádza ku kvasným a hnilobným procesom, akumulácii plynov, ktoré spôsobujú návrat časti potravy, resp. štiav do pažeráka a k pocitom pálenia záhy. Inými príznakmi nedostatku HCL sú:
neprimerané grganie,
zápach z úst,
plynatosť z dôvodu tvorenia a akumulácie plynov z kvasenia (nie trávenia) potravy,
nadmerný pocit plnosti v žalúdku z dôvodu neschopnosti žalúdka tráviť potravu,
nutkanie na zvracanie,
hnačka alebo zápcha,
svrbenie konečníka,
nevoľnosť a ospalosť,
mnohé alergické reakcie,
krehké a štiepiace sa nechty,
rozšírené cievy v oblasti nosa a líc (červený nos a líca) ak nie je potvrdená iná príčina ako napr. použitie alkoholu,
post-adolescentné akné,
nedostatok železa s následkom anémie,
chronické črevné alebo systemické (iné orgány) parazity a kvasinkové infekcie
nestrávené časti potravy v stolici,
chronická kandidiáza,

Na základe nesprávneho diagnostikovania sa pacientom s nedostatkom HCL ešte podajú lieky (napr. Helicid s aktívnou látkou omeprazolum) na jej zníženie.

Výsledkom je blokovanie celého tráviaceho procesu (a tak má pacient spočiatku pocit, že mu lieky proti HCL pomohli) a mnohé vážne ochorenia z toho vyplývajúce, ktoré sa postupne časom objavujú, vrátane závažných infekcii organizmu a metabolických ochorení ako cukrovka a rakovina.

Ako príklad uvedieme zaujímavú konverzáciu medzi pacientom a lekárom gastroenterológom, ktorá sa objavila na internete. Lekár typicky nemá na uvedené problémy pacientky odpoveď a poskytuje príčinu založenú na psychike.

„Vážený pán doktor K……, Vašu adresu som našla na internete, kde ste na jednej stránke radili pacientke s podobnými problémami ako mám ja. Pred rokom som bola tiež liečená na Helicobacter, 2 x, pretože jedna dávka antibiotík nestačila. Bacila som sa zbavila, ostali mi včšak problémy.

Mám skoro stále tlak od žalúdka po hrtan, mám stále pocit, že mi netrávi žalúdok a pocit, že mi ťažko odchádzajú plyny. Už rok skoro nejem mäso, nič vyprážané, niekedy mi uškodí i jabĺčko. Bolesti sa vystupňujú v priebehu niekoľkých dní a potom to na pár dní prejde a odznovu. Trikrát som bola na gastrosopii, už nemám Helicobakter, ani vredy. RTG tiež bol negatívny.

V noci väčšinou problémy nemám, len cez deň. Neviem, čo mám robiť, niekedy sú problémy veľmi intenzívne. Mám aj astmu, niekedy mám pocit, akoby tie ťažkosti boli práve z nesprávneho dýchania, ale niekedy je to vyslovene po jedle. Niekedy sa mi zdá, že sú pri tom i arytmie. Prosím Vás o radu. Vopred Vám veľmi ďakujem za radu. Libuša

ODPOVEĎ: Zn: Libuša (251001)
Na základe popisu Vašich ťažkostí možno predpokladať, že Vaše ťažkosti ani v minulosti ani teraz neboli spôsobené infekciou Helicobacterom pylori, ale majú skôr dlhodobý, najpravdepodobnejšie funkčný charakter. Ide u Vás najskôr o poruchu funkcie vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice (od pažeráka až po dvanástnik), čo má pravdepodobne príčinu v psychickej sfére (možný vplyv dlhodobého stresu).

Hoci z Vami uvedených údajov nemám komplexný obraz o Vašom zdravotnom stave, radím Vám nasledovné: vyskúšať sa trocha preladiť, uvoľniť, vhodné pohybové aktivity na čerstvom jesennom vzduchu Vám len prospejú. Zo stravy by bolo vhodné vynechať alebo obmedziť, podľa znášanlivosti strukoviny, mlieko, bublinkové nápoje, kávu, čokoládu.

V prípade, že uvedené svojpomocné aktivity Vám nepomôžu do 2-3 týždňov tak ako si predstavujete, vhodné by bolo kontrolné gastroenterologické vyšetrenie.”

Zdroj: gastroenterolog.com
Funkcie žalúdočnaj kyseliny (HCL)
trávenie potravy,
ochrana žalúdočno-črevného traktu voči patogénom z potravy,
regulácia črevnej mikroflóry. Zdravá a optimálna črevná mikroflóra je základom pre zdravý imunitný systém. Premnoženie niektorých črevných baktérii (napr. Candida Albicans) vedie k poruchám imunity a systémickej kandidiáze,
vstrebávanie vitamínov, minerálov (ako vápnik, zinok a železo) a iných živín,
rapídne a nežiadané chudnutie pri prechode na zdravú stravu z dôvodu nevstrabávania sa živín
Niektoré ochorenia spôsobené (aj) nedostatkom HCL
nedostatok bielkovín
Helicobacter Pilori (spôsobujúci žalúdočné vredy)
Addisonová choroba
Astma
Celiakia
Dermatitída
Diabetes mellitus (cukrovka)
Ekzém
Ochorenia močového mechúra
Chronické autoimúnne ochorenia
Hepatitída
Chronické vyrážky
Lupus erythematosus
Myasthenia gravis
Osteoporóza
Anémia
Psoriáza
Reumatická artritída
Rosacea
Sjögrenov syndróm
Tyreotoxikóza
Hyper a hypo-tyroidizmus
Vitiligo
Duševné ochorenia
Sivenie vlasov z dôvodu nedostatku minerálov
Vypadávanie vlasov (predovšetkým u žien)
a iné, vrátane zápalových, infekčných a rakovinových ochorení
Príčiny nedoatatku HCL

Západná strava s nadbytkom industriálne spracovaných uhľohydrátov a živočíšnych bielkovín, mliečné nefermentované produkty, biely cukor, dehydrovaný organizmus – nedostatok vody z ktorej je kyselina tvorená a iné.

Musis skusat co ti robi problemy a co nie, skusat a skusat. Viem to podla seba. Ale niekedy to nepomoze ako to bolo v mojom pripade,musim brat doplnky na lepsie travenie

denisa123

tvoj jedalnicek vyzera hrozne nemas tam ziadnu normalnu stravu a ziadne polievky tak sa necuduj ze mas take problemy zacni sa normalne stravovat a nebudes mat problemy musis jest aj polievky nie len tuhu stravu :-)

denisa123

aj ja mam taky problem ze z kazdeho jedla ma nafukne ale dam si buskopan alebo espumisan vskutku jeto to iste a to mi vzdy zaberie a mozem kludne papat:-)

gucciok85

ahoj,mas malo kyselin v zaludku, ovsen vlocky nejedz s jablkom ,jablko samostatne- nie je to dobra kombinacia, ked chces tam nieco sladke daj nejake susene ovocie.
ked zjest maso a ryzu alebo zemiaky tiez to naduva kvoli kombinacii,a ked ti nedobre travi tak to ta duplovane naduva