chováte niekto?potrebujemm radu,dakujem
Žako sivý
Inull, je mi velmi luto, co sa stalo. Ale nevycitaj si nic, to nebola tvoja vina, bola to nestastna nahoda. Aj to sa stava ale to este neznamena, ze mal byt len v klietke, take hlupe nazory nepocuvaj. To ako keby sme my mali sediet cely den doma, aby sa nam nieco zle neprihodilo. V podstate ziadny vtak nepatri do klietky, je predurceny na lietanie, volnost, co ma nemaly vplyv aj na jeho zdravie. To si treba uvedomit. Naopak, ak zatvorime papucha na cely den do klietky, nebodaj sameho, bez partnera, je to tyranie. Zial, takych majitelov je este vela.
takže byt pre neho nie je bezpečný? to ho doma nesmiem pušťať?
Inull-tak musíš žiť w papagájom vonku aby nemal kde naraziť a ďaleko od stromov, stĺpov atď
píšem, slzy v očiach, včera mi papagáj Žako vzlietol a či stratil rovnováhu alebo to neodhadol, narazil do steny a umrel mi, utekala som okamžite na pohotovosť, už mu nebolo pomoci, zlomil si krk. Na pohotovosti mi nevedeli povedať, čo sa mohlo stať. Miestnosť dobre poznal. Bol mladučký a veľmi zlatý huncútik už začínal rozprávať. Neviem, čo sa mohlo v tom momente stať, prečo to urobil, už ma napadlo, či nebol unavený, ale v tej chvíli nevyzeral. Ľúbil sa aj jašiť...teraz si vyčítam, či som mu nemala dať tie krídla pristrihnúť. U veterinára som prednedávno bola, pozrel ho a skonštatoval, že je v poriadku. Stalo sa niekomu niečo také? Čoho sa mám vyvarovať, aby sa už takéto niečo nestalo
snehuliak, informovala som sa tu na jednom nemeckom fore, kde su skuseni chovatelia a moderatori. dovodov moze byt viac ale ak ma tvoj zako skutocne problem s kalciom, prejavuje sa to tiez tym, ze zacne najprv padat z bydla. ak sa problem neriesi, nastavaju epilepticke zachvaty a smrt. nechcem ta strasit ale treba rychlo konat!
a na ten vitamin D3 nezabudni a nepodcenuj to, lebo to nie je normalne, nieco tam bude.:( aspon sa u veta informuj a tiez si u neho ten vit. a kalcium zaobstaraj. neodpovedala si, ci mas dobreho veta na vtactvo alebo ci existuje nejaky v okoli. zaujima ma to. kam chodite vsetci s vtacikmi, normalnemu vetovi, ktory je na vsetky zvierata?ja zijem v nemecku a ak maju nieco moji, idem vetovi 8okm, lebo bezni veterinari nemaju ani moznosti na vsetky potrebne vysetrenia a nevyznaju sa moc. daju antibiotika a hotovo. bud zaberu alebo nezaberu. teraz som objavila 10km odomna dobru kliniku pre holubov, samozrejme su tam odbornici na vtactvo, takze sa tesim, ze nemusim tak daleko.
potom daj vediet, ci sa nieco zmenilo.
tento týžden dnes spadol prvý raz,preto tomu nerozumiem,ak by aj mal nejaký problem napr. s nožkami,tak by padal stale a nie len niekedy
normalne sedi na bydle a či sa zlakne alebo čo spadne dole popritom roztiahne kridla,aby stlmil pad,dala som mu to bydlo aj nižšie,ale spadol aj stadial,nepada každý den,inak je velmi hravy,veselý cez den sa ani raz nestalo žerie normalne každy den dostava ovocie zeleninu,semena ma pestre,,že by spadol,robi to tak posledný mesiac,ale zaujimave,že spadne raz a potom už spi až do rana normalne :-D ešte skusim ten prisun vapnika
mozes mu tiez davat skrupiny z vajca. ale zozen si bio/priamo od sedliaka, rozdrv a ponukni mu.
A nevie si potajme otvoriť klietku a nechľasce po nociach? :D