Osypky a kiahne

M-M

Ovcie kiahne su velmi nakazlive, je dost mozne ze si ich davno prekonala a nevies o tom (velmi slaby pribeh, alebo uplne bezpriznakovo). Alebo si to nepamatas. Inak by si ich pravdepodobne dostala uz vtedy v 13-tich. Ak mas obavy, tak sa chod poradit k svojmu lekarovi, on by mal mat o tom zaznam, ak si ich prekonala vo velmi rannom detstve.

RNG

VZV virus maju casto v tele aj ludia, co viditelne nemali ovcie kiahne Pri silnej viralnej imunite sa telo ubrani proti nakaze, ale zialbohu tento virus, ako aj mnohe ine sa vie v tele dobre skryvat. A ked z roznych dovodov cloveku poklesne viralna imunita(hlad, sytres, podchladenie, rozne choroby), tak sa moze znova a znova prejavit.
Ako si zvysit viralnu imunitu pozri cez google.sk pod rng, herpes.
A dnes, v case tichych viralnych epidemii obiehajucich cely svet a coraz viac virusov schovavajucich sa v tele ludi permanentne odporucam preventivne kazdemu si zvysovat viralnu imunitu a nie vyckavat, az sa virusy premnozia a poskodia telo.

Sigy

Ale keď som mala asi tak 13 rokov šla som k bratrancovi, ktorý mal kiahne, sedela som pri ňom, ale nedostala som ich. Takže sa môže stať, že ich teraz dostanem. ach jaj... :(

M-M

Ano, mozete dostat ovcie kiahne, ak ste ich neprekonali. Osypky a kiahne su uplne ine ochorenie. Ovcie kiahne mozete dostat ak ste ich neprekonali (alebo nebola ockovana, co ale nie je caste) a pridete do kontaktu s dietatom chorym na ovcie kiahne, ale tak isto s osobou co ma herpes zoster. Ide o ten isty virus - VZV (varicella-zoster virus), pri herpes zoster ide o reaktivaciu virusu, ktory v tele ostava po prekonani kiahni. Zajdite sa poradit k vasmu lekarovi.