ako sa zbavit stresu a tremy?

Príspevok v téme: ako sa zbavit stresu a tremy?
vikorka:)

uz od malicka som velka tremistka. nikdy som nemala rada vystupovanie pred vacsim poctom ludi, hanbila som sa, ked som mala nieco povedat a uz vobec som nechcela spievat, tancovat a podobne aktivity. preslo to so mnou az doteraz. som na vysokej skole, a ked mam nieco predniest na seminari, alebo ked mam ustnu skusku, je to hrozne. potim sa, trasie sa mi hlas..nie som zla studentka, ale od tremy vzdy vsetko zabudnem. ked mam nieco precitat, vacsinou sa zakoktam, cela ocerveniem....neznasam, ked musim robit nejaku aktivitu pred inymi ludmi. vobec si neviem predstavit, ako raz budem obhajovat diplomovku. a kedze studujem tlmocnictvo, ani si neviem predstavit, ako budem vykonavat toto povolanie. je to naozaj neprijemne. poradi mi niekto, ako sa mam toho zbavit?

mari

Bachove kvapky - Bachblüten, najdi si o tom nieco na nete. Ja s tym am dobre skusenosti. Nevyliecia, to sa musis sama chciet, ale velmi pomozu.

misicka22

Ja som mala taky isty problem. Tiez som na vyske. Stale mame nejake prezentacie. Pred mojou prvou prezentaciou som bola strasne nervozna, mala som spotene ruky, triasol sa mi hlas, koktala som. Rychlo som to odmelela, aby som to mala co najskor za sebou. Potom prisla druha, tretia, svrta prezentacia a cim dalej tym to bolo lepsie. Je to len o cviku, neuvedomuj si ludi co na teba pozeraju, sustred sa len na to o com hovoris. Mne aj pomohlo, ked som si to doma najskor sama v izbe vyskusala ako to budem vraviet. Mozes poprosit aj rodinu alebo kamaratov, aby si ta vypoculi, pred tym ako to budes prezentovat v skole. Dufam, ze som ti trochu pomohla. A neboj, zvladnes aj obhajobu diplomovky. :-)

Dee

pomocou psychologa prides na koren veci. Nieco za tym bude, ze sa bojis vystupovat pred inymi ludmi
Sociálna fóbia sa prejavuje ako strach, ktorý vzniká vtedy, keď je jedinec pozorovaný alebo hodnotený inými ľuďmi. Vtedy úzkosť výrazne narúša aktivitu. Nemusí sa jednať len o prejavy trémy pri verejných vystúpeniach. Jedinci s touto poruchou sa napríklad nemôžu vymočiť vo verejnom záchode, ak sú tam iné osoby, nedokážu si nabrať jedlo na tanier a nedokážu jesť v prítomnosti iných ľudí. Pocity úzkosti môžu byť vyprovokované aj pohľadom do očí iného človeka. Iní trpia obavami, že sa správajú nevhodne, že sa svojím správaním zosmiešnia (Kolibáš, 1998).
Porucha často začína v mladosti a prebieha chronicky. V typických prípadoch v priebehu poruchy narastá počet situácií, v ktorých sa objavuje úzkosť.
Sústavne trpí sociálnou fóbiou asi 1-3% ľudí. Hanblivosť je ešte častejšia. Okolo 80-90% ľudí má niekedy v živote obdobie, kedy sa nadmerne hanbí. V jednom časovom priereze má tento problém 30-40% populácie. Sociálna fóbia vzniká obvykle okolo puberty, najčastejšie vo veku medzi 14. a 20. rokom, teda v období vývoja, kedy sa často stretávame s hanblivosťou. Bežne majú mladí ľudia strach z oslovenia človekom druhého pohlavia, z prvej schôdzky a pod. U sociálnej fóbie však v týchto situáciách nedôjde k adaptácii a zníženiu hanby. Naopak, ľudia so sociálnou fóbiou sa týmto situáciám vyhýbajú, takže časom sa na ne stanú precitlivení. Inokedy však dochádza k znovuobjaveniu problémov, ktoré už boli niekedy v živote prekonané. (In: www.socialnifobie.info)

Epidemiológia
Celoživotná prevalencia predstavuje 13,3 %. Ročná prevalencia poruchy je 7,9%. Priemerný vek počiatku sociálnej fóbie je vek 15 rokov. Sociálna fóbia tvorí cca. 30 % všetkých fóbií a 18 % pacientov liečených na úzkostné poruchy. Je druhou najčastejšou fóbiou po agorafóbii. Objavuje sa rovnako často u mužov ako I u žien. Postihnutí žijú omnoho častejšie bez partnera než zdraví jedinci. Postihnutí ostávajú častejšie slobodní, bezdetní, často sú na sociálnej podpore než kontrolná zdravá populácia (Praško, 2005).
So sociálnou fóbiou býva často spojované sebevražedné správanie, najmä v prípadoch komorbidity. Týto jedinci sa asi šesťkrát častejšie než ostatní pokúsia o sebevraždu. Častá je komorbidita s poruchami nálady, ďalšími úzkostnými poruchami a zneužívaním návykových látok. Čo sa týka porúch osobnosti, najčastejšie býva spojená s vyhýbavou poruchou

71gloria

Skús sa niekomu prihovoriť, na začiatok trebárs aj jednu vetu, hoci aj o banalite.Postupne aj dlhší rozhovor zvládneš.Hlavné je snažiť sa komunikovať, takto trénovať.A keď sa s niekým rozprávaš, zameraj sa na obsah, venuj pozornosť rozhovoru a nie iným veciam.