Ste silní, keď je toho veľa?

Príspevok v téme: Ste silní, keď je toho veľa?
lujzax

Dobrý deň, chcem sa vás opýtať, ako sa vysporiadúvavate s obdobím, keď toho máte jednoducho až až, strašne veľa vecí musíte spraviť. Ako sa postaviť k tomu s chladnou hlavou, odhodlaním, optimizmom, elánom, proste zostať silný v danom období??...musí sa to dať, preto sa vás tu chcem opýtať, ako sa s tým vysporiaduvávate :) a chcem to dosiahnuť aj ja potom, lebo viem, že v živote ma čaká to isté, možno aj horšie (hádam nie), už budú starosti okolo vlastnej rodiny, práci,
...no teraz len študujem, blížia sa skúšky, zápočty, projekt, brigádujem, doma pomáham (vonku aj vnútry), s priateľom som (s kamarátkami teraz už moc ani nie, lebo to by som už fakt nestíhala).
Teraz mám akurát také obdobie, a všimla som si, že vždy, keď mám veľa vecí porobiť, premýšlam ako to všetko stíhnem, ako si to zorganizujem, následne začínam mať pocit, že to nestíhnem a vtedy to príde, nervozita- proste prestanem byť silná.
Vopred ďakujem za vaše skúsenosti,rady! :)

Maoam

skopiruj, vytlac si to a nalep si to niekam :D

to su len osobne skusenosti, nic viac, ucime sa cely zivot, ale zatazove situacie maju svoje plus v tom, ze na nich rastieme

drzim silno palce, nech ti to vsetko vyjde a VER SI, vzdy si ver, sama sebe

lujzax

:-O ďakujem Maoam, vážne múdre slová a rady, normálne ma to nakoplo a isto si to pre ďalšie nakopnutie znova prečítam :)

Maoam

a este maly tip, ak si zaciatocnik, tak si urob plan, napis si veci bod po bode na papier podla dolezitosti (napr. 1. zapocty, skusky, 2. osobne veci, takisto aj relax po zatazovych dnoch, 3. brigada, 4. ostatni ludia) - lebo nikto nemoze zvladat naraz vsetko rovnako intenzivne dobre

to sa proste neda

kamosi pockaju, ak o teba stoja, priatel - ak za to stoji, bude mat pochopenie a podpori ta, atd.

primarne by som riesila teraz tvoje vzdelanie, to je investicia do buducnosti, brigada - je dolezita, ale druhorada, brigady boli, su a budu, no a ked budes mat stavy, ze dost, viac nejde, tak proste ludom musis jasne ukazat hranice

si len clovek, nie stroj

Maoam

a este, 'ked je toho vela', tak si urci vec alebo dve veci, ktore 'horia najviac' a sustred sa na ne, veci, ktore nedokazes ovplyvnit a nemas nad nimi kontrolu a moc - tie prijmi take, ake su, aj ked je to niekedy tazke

Maoam

dolezita je jasna mysel, velmi dobra sebaorganizacia (to sa clovek musi naucit), mat jasne zadelene priority a mat schopnost koncentracie - co sa dolezitych veci tyka a schopnost selekcie (rozlisovat nedolezite od doleziteho)

a hlavne - keep cool, nesmies prepadat stresu a panike, cize vlastne ide najmä o zachovanie si chladnej hlavy a sustredenie sa na to, co treba UROBIT a zbytocne nad tym nemeditovat, proste KONAT

je velmi prekvapujuce, ked clovek robi vec a plne sa sustredi, ale nevyvija na seba sameho totalny stres a tlak, proste ide, robi, neriesi - tu vec vykona za podstatne kratsi cas, ako ked nad tym predtym dlhodobo meditoval, stresoval sa, panikaril ci si vyrobil umely nadmerny tlak

je to vsetko o psychike a to sa da natrenovat

sustred sa na podstatne, konaj a postupne sa automaticky naucis oddelovat dolezite od nedoleziteho

takisto odporucam zacat s tym, co ti je najneprijemnejsie alebo z coho mas najviac obav, tomu sa musis venovat najviac

lebo veci, ktore ti idu lahko a fajn, zvladnes lavou zadnou, cize musis si vediet spravne rozdelit energiu, ktoru do danych veci vkladas

chce to cas, trening a skusenosti, das to, hlavne si VER

lujzax

bohužial ničoho z toho sa nemôžem zriecť, už teraz som si zrušila víkendové plány všetky aby som to stíhala...

zewa

Iba prestan mysliet na to ako to vsetko stihnes. A zacni pracovat postupne na ulohach. Zacni sa ucit a nepremyslaj o tom, ci to stihnes. Pis projekt a nerozmyslaj ci ho stihnes napisat. Inak ti utecie strasne vela casu. No treba si uvedomit, ze po takychto vypatych situaciach potrebujes vypnut. Neda sa to tahat dlhu dobu. A mozno porozmyslat, ci toho nie je az moc vela. Nemusime byt vsetci na svete supermani. Nie kazdy zvlada mat toho vela. Mozno nieco z toho vypustit a zit si viac v pohode..