Mám 2 a polročnú dcérku,veľmi múdru,priaťelskú,plno lásky a energie.Vychovávam ju sama s pomocou mojej mamy.Biologicky otec nem..al záujem ani nebral malú na meno.Žiadny kontakt nemáme s ním.Dosť ma trápi ako a kedy to všetko povedať malej ako reagovať na jej odkazy kde má tatra keď vidí že ostatní deti majú aj otca.Zatial som jej vysvetlovala že nežije s nami,pracuje veľmi ďaleko no čo potom??Nechcem jej klamať ale ani ublížiť jej.Pro,sím poraďte mi kedy a ako na to ísť,aby potom nemusela dozvedieť v škôlke od ostatných.díky moc za odpovede
Slobodná matka
Toto je otazka pre detskeho psychologa. My sme tu len taki tajtrlici, nemame psychologicke vzdelanie
paula30, v prvom rade sa s tym vyrovnaj TY, ze momentalne vychovavas dceru bez otca a neber to tak tragicky. Dieta to vnima, ze ta nieco trapi, a paradoxne deculo to PRAVE PRETO bude citlivo a bolestivo vnimat (lebo to trapi teba). V tvojom zivote sa este moze zjavit iny muz, ktory sice nebude otec, ale moze lubit aj tvoje deculo a vychovavat ho spolu s tebou. Takze sa s tym tak velmi netrap.
Deculu povedz, ze ste sa s ockom prestali lubit a on teraz zije niekde inde. Nevysvetluj jej zbytocne vela a dopredu, ale odpovedaj len na jej otazky. A najlepsia odpoved je - neviem. A aj dost pravdiva. Ked vyrasta odmala bez otca, pre nu je prave TOTO normalne (to ze to nie je idealne vies TY nie ONA). Chybajuci otec urcite nebude jedina vec, co ju bude trapit. Deti sa vytahuju jedno pred druhym kto ma viac barbin, viac darcekov na Vianoce, paradnejsie saty, trblietavejsiu korunku...
Ak by si bola trochu viac odviazana a hlavne uvolnena, to ze nemas partnera mozes brat ako vyhodu. A rozpravat sa s deculom o tom, ako si spolocne najdete ocka, ake bude mat vlastnosti, co vsetko dokaze robit, kde budete chodit na vylety, ako sa bude starat on o vas a vy o neho... a ak ho naahodou nenajdete, nevadi. Vystacite si aj same. Len na taketo nieco potrebujes mat trochu iny postoj k zivotu - nebrat veci strasne vazne, nebat sa a tesit sa z toho, co mate. Drzim paste dievca, neboj, zvladnes to na jednotku.
ja by som to nechala tak, neiniciovala by som tuto "debatu". Ked sa mala opyta, kde je ocino, tak jej povedz, ze zije inde. Ovela tazsie, ako povedat jej pravdu bude, ked jej jedneho dna napadne, ze ho chce kontaktovat (mozno jej to nikdy nenapadne). Neviem, preco otec nejavi zaujem, ci ste vobec v kontakte a vies, kde sa nachadza.
Mozno by som skusila zvolit taktiku, ze nie ste jedina neuplna rodina, ze sa to obcas stava, ze ocko odide a zije len sama mamina s dietatom. Bohuzial (mozno pre vas trosku aj nastastie) v dnesnej dobe je tolko neuplnych rodin, rodicia sa rozvadzaju, ked su deti len v skolke...urcite nebude mala sama, co nema ocka (jedine, ze by ste byvali niekde v dedinke alebo malom meste, tam je to este o cosi stabilnejsie)
Dva a pol ročne decko nie je schopné pochopit zložité súvislosti, vybafnut na neho že tatino nás nechce je dosť blbe.
Cize "klamstvo" apriori nie? To je co za psychologia? Cize ma jej povedat pravdu a sposobit jej mozno traumu? Povedz jej to, ked bude mat 10 rokov. Mozno sa dovtedy otecko ozve, nikto nevie. Ak by sa neozval, tak s. na neho.
Presne, ako vraví Maoam - povedať čo najskôr (čiže dnes ;-) )a pravdu - bez zlosti či sebaľútosti povedať, že otec nemal o vás dve záujem a basta. Ja mám 2 a pol ročného syna a nemám problém mu povedať hocičo (ale my takéto problémy nemáme). Čím bude dieťa staršie, tým sa to horšie vysvetľuje.
Vysvetli jej že mamina s tatinom nežijú už spolu, lebo si prestali rozumieť. Ako sa ale vyjadriť k tomu že nemá o ňu záujem, to fakt neviem. Neviem prečo nemá záujem, prečo si v takej situácii . Ale treba jej povedať pravdu, tak, aby si nekydala na neho, na seba a aby ona necítila vinu ani odvrhnutie.
Prosim precitajte si toto aj ti, co ste za adopcie deti homosexualnymi parmi...
ahoj, zajdi najlepsie za detskym psychologom a porad sa s nim (nou), ten ti to poda najlepsie,lebo vie, ako deti reaguju aj na emocnej rovine, jedno je ale pravda - cim skor to dieta vie, tym lepsie pren, este je malicka, ale je cas...
ked bude starsia, bude to ovela tazsie jej to povedat, takze konaj