Zaujimalo by ma, aky, a ci vobec, ma vplyv na vyvin plodu fajcenie napr. v prvom alebo v prvych dvoch mesiacoch tehotenstva. Rozumie niekto tejto problematike?
Fajcenie a alkohol v zaciatkoch tehotenstva
Fajčenie matky ovplyvňuje okrem iného telesnú hmotnosť dieťaťa. Deti matiek fajčiarok sa rodia menšie než deti nefajčiacich žien. Kvôli nedostatku hmotnosti sa dieťa stáva náchylnejším na ochorenia vyskytujúcich sa u dojčiat. Komplikácie sa môžu vyskytnúť už aj počas tehotenstva. Výrazne sa zvyšuje riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Vyskytujú sa aj prípady krvácania z rodidiel, prasknutia plodových blán, predčasného oddelenia placenty, a dokonca aj mimomaternicového tehotenstva. V krajných prípadoch môže dôjsť k narodeniu mŕtveho dieťaťa alebo úmrtia krátko po narodení.
TinaM...pozri ja ti odpoviem ako laijk zo svojho osobného pozorovania okolia.
Mám styri kamarátky, ktoré počas tehotenstva pili, fajčili jedna z nich len v začiatkoch ostatné počas celého. Jedna sa dokonca v začiatku ešte nevedele, že je tehotná ožierala každý deň, boli prázdniny po mature :D
A ich detičky? Krásne, zdravé, šikovné, rozprávajú niektoré už začínajú do školy pomaly a nieje žiadny problém s nimi.
Poznám síce nie osobne len jednu babu ktorá fajčila počas tehotenstva a má trošku postihnuté dieťatko, ale lekári sa skor priklánajú k tomu, že to spôsobila choroba v tehotenstve keď mala 40tky horúčky.
A na druhej strane osobná skúsenosť z rodiny, baba prestala fajčiť rok pred tým ako chcela otehotnieť, donútila k tomu aj manžela....vydržali nefajčili dieťatko sa im narodilo predčasne s veľkými problémami, ktoré má doteraz.
Sesternica nikdy nefajčila, nikdy nepila ani len že prípitok a malá je trošku vývojovo oneskorená.
Samozrejme, že to škodí ale nikto ti nedá záruku, že budeš fajčiť budeš mať choré dieťa, tak ako ti nikto nedá záruku, že rob všetko tip top a budeš mať 100% bábo.
ano, viem ake je to skodlive, ja skor rozmyslam o tom, aky to ma na to dieta vplyv, ked je este len v stadiu "delenia buniek". Vela zien fajci, vypije si poharik a pritom este ani nemusia vediett, ze su tehotne. Maju ich deti nasledky?
Tehotná žena prenáša na dieťa všetky látky, ktoré sama prijíma. A to tak zdravé a potrebné k vývinu, ako aj tie škodlivé. Keď matka fajčí, dieťa automaticky prichádza do styku s takmer štyrmi tisíckami škodlivých chemických látok obsiahnutých v cigaretovom dyme, pričom väčšina z nich je karcinogénnych. Tieto látky nepriaznivo pôsobia aj na samotného dospelého človeka a spôsobujú mu viacero vážnych chorôb. O to viac sú nebezpečné pre ešte sa len vyvíjajúcu bytosť. Dieťa vystavené fajčeniu matky, nemá taktiež dostatočný prísun kyslíka, dôsledkom čoho môže byť jeho budúci nesprávny vývoj.