Chodim na VS a navstevujem vsetky prednasky a pilne si pisem vsetky poznamky. Vacsina spoluziakov na ne nechodi a ak aj pridu, tak po podpisani prezencky odidu, alebo si vobec nepisu poznamky. Je tu skoro koniec semestra a uz si vypytuju odo mna poznamky, aby si ich scanovali a potom to zavesuju na celorocnikovy mail. Ani sa nepodakuju, nic a drzo moje poznamky siria dalej. Aj ja by som radsej lezala doma v posteli, alebo si citala na prednaskach casopisy, ale svedomie mi to nedovoli, taktiez moja dobrota mi nedovoli poslat ich do p***, aby som nevyzerala ako bezcharakterna krava... Ale uz aj moj pohar trpezlivosti pretiekol, hlavne ked ja som potrebovala nieco a neboli schopni sa mi revansovat(preposlat ulohu a pod.). Ako im mam taktne povedat, ze dany stav je neudrzatelny a ze im uz nic nepoziciam? pripadne, co si mam vymysliet?
Nechcem poziciavat svoje poznamky
ak to nevies sama tak vyhladaj nejakeho psychologa a/alebo si kup knihy o asertivite
jak 20 eur? pytaj 580. je ich 58, kazdy nech da 10 eur, to nie je vobec vela. bud budu sediet na prednaskach a pisat si to sami, alebo zacaluju. ale coby sa oni namahali a chodili na prednasky, ked mozu radsej chodit chlastat alebo doma spat. vsak maju v triede hlupanu, ktora im to vzdy da zadarmo a oni nemusia ani prstom pohnut. ked sa nenaucis hovorit nie a prestat robit druhym rohozku, do ktorej si utieraju spinave topanky, nikdy to nikam v zivote nedotiahnes. ti tvoji spoluziaci co nic nevedia vystuduju po tvojom chrbte a budu v zivote daleko uspesnejsi jak ty. ty navzdy ostanes len rohozkou. ak to nezmenis.
este je moznost, ako s nimi vybabrat...
poznamky uloz ako zaheslovane pdf + zakaz kopirovania a tlace + v pdfku dopln svoje meno (email) a datum...
tento subor im mozes posunut a nevadi, ze ho niekde daju ostatnym (aj s heslom), celkovo to bude pracne s tym robit a casom si ako zdroj najdu niekoho ineho...
a tiez suhlasim s tym, ze sa zrejme na tomto mas naucit byt asertivna :)
Igy
Milena, je pristup do prednaskovej saly volny? Za nasich cias to tak bolo - cize ak to tak je, tak kto dokaze, ze to natacal nejaky student?
Okrem toho ide o verejne priestranstvo (platene danovymi poplatnikmi - tak mam snad narok si skontrolovat, za co sa moje dane minaju...) a pokial viem, tak vyuka nespada pod autorsky zakon. Treba sa len ozvat.
podla mna si im mala povedat rovno ked ti nepreposlali tu ulohu ze je koniec s tvojimi poznamkami... popripade mozes povedat na konci semestra ze sisi ich zabudla v autobuse a proste ich nemas... hotovo
Tak z Vasich prispevkov vyplyva, ze som fakt blba, ze ich nezistne poziciavam(co si samozrejme uz dlhsie uvedomujem:D)
Spravim to tak, ze si dam fakt tu namahu, ze aspon dva zosity prepisem a zostrucnim poznamky z nejakych 60-80 stran na nejakych 10-15 len vymenovacky bez vysvetliviek, potom im snad docvakne, ze je lepsie chodit na prednasky a pisat si poznamky samostatne...
Maju horsiu situaciu v tom, ze sme v novo otvorenom studijnom odbore, takze si tie poznamky nemozu ziskat z vyssich rocnikov...Preto furt nechapem tu ich nezodpovednost, ze sa vyucby nezucastnuju...
klasik1-na margo dnesnej doby, neviem si realne predstavit, ze by som 10hodin natacala prednasky a nas skolsky poriadok to aj zakazuje, robit si audiovizualne zaznamy(porusuje sa autorske pravo a samozrejme je to ucitelom neprijemne, aby ich tvare,myslienky kolovali letom svetom), ani si neviem predstavit, ako by sa z takych hodinovych zaznamov dalo ucit... Lepsie by bolo, keby nam prezentacie posielali a my sme si len do ich vytlacenej podoby mohli dopisovat nejake info navyse, ale to nechcu, ze oni sa s tym natrapia a my to mozeme zneuzit...
just by som im ich nedala nech im riadne lepí nak aj prenasaju... Smola....
ja davam poznámky len kamaratom a zákazem im to sirit dalej, a ostatnym poviem nech si zozenu inde. nauc sa to lebo ta budu vyuzivat...ich vec že to nemaju. nie tvoja. nech ta aj neznasaju potom si hlupi....
1. V dobe mobilov s kvalitnymi videokamerami si pisat poznamky mi pride divne.
2. Ja by som to riesil tak, ze by som si dal tu namahu a napisal paralelne poznamky s navymyslanymi hlupostami a tie by som im dal, nech sa z nich ucia - a potom by som im s vaznou tvarou tvrdil, ze toto naozaj na prednaske odznelo, ze ak ti neveria, nech si tam idu sadnut s tebou - toto by museli pochopit.
myslim, ze uz aj na zaklade predoslych prispevkov vies, ze ina cesta ako povedat NIE neexistuje (este predaj poznamok za cash).
ja som bola tiez ta bifla v triede ale mne za to dakovali, nosili cokoladu a ked som ani ja nemala ku skuske potrebne veci, resp. zohnali z vyssich rocnikov material, tak mi ho poslali.
ked sa im teda odvazis povedat NIE, tak mysli na to, ze to hovoris ludom u ktorych dobre ocko mat nemusis. su to zmrdi, dane za teba platit nebudu, o par rokov ich uz neuvidis. proste cuzdi ludia, s ktorymi nemas ziaden vztah, nic. Cudzim sa NIE hovori lahsie ako priatelom.