Neviem nic o cukrovke

zuuz84

zuzi to závisí od inzulínu,ktorý máš, keďže nemáš jesť medzi jedlami, máš asi taký, pri ktorom sa nedojedá (názvy neviem), povedz o tom doktorovi/ke nech ťa nastavia na iný inzulín, že nevydržíš tak dlho nejesť..a aj tebe radím-choď čo najskôr do Ľubochne www.nedu.sk
nech ťa tam mudr pošle.

zuzi zuzi

Ahojte, v piatok mi diagnostikovali cukrovku 1.typu a odvtedy sa snažím dodržiavať diétu a pravidelnosť v jedle. Ale ja som zvyknutá jesť viac - čo sa stane, ak budem jesť aj medzi jedlami? Napr. normálne sa naobedujem (pichnem si inzulín), o dve hodiny si dám niečo malé, a potom by som si trebárs o hodinu a pol mohla dať ešte niečo malé? :)

zuuz84

spaceboy tvoja rada o stravovaní sa 5-6x denne je dosť mimo, kedže to závisí od toho,aký ma inzulín, ja mám napr od začiatku cukrovky inzulín, s ktorým môžem jesť len 3x denne.. ale pohyb treba to je pravda, lenže kým o cukrovke nič nevie, aj pohybom si môže skor uškodiť, môže sa dostať pri pohybe do hypa, následne jej cukor vyletí...
melissa naozaj chod co najrychlejsie do lubochne, lebo az tam sa dozvies ako máš s cukrovkou naozaj fungovať

DiabetikIvo

Mellisa,

na začiatok mojej reakcie na Tvoj otvárajúci príspevok Ti napíšem
jedno motto, ktoré vyjadruje podstatu plnohodnotného života s dibetom:

================================
Život s diabetom nie je o boji.

Diabetes nie je nepriateľ,
je súčasťou diabetika ako takého.
Diabetes treba pochopiť,
treba si ho hýčkať a dať mu všetko čo potrebuje...

A potom bude život s ním v pohode... :-)
================================

Informácie o tomto zatiaľ doživotnom ochorení Ti mali byť poskytnuté pri diagnostikovaní už v nemocnici... Pokiaľ nie, tak potom u Tvojho ošetrujúceho diabetológa, ktorý by Ti okrem naordinovania liečby mal aj vysvetliť všetko o tomto ochorení.

Na kontrole sa neboj doktora opýtať na všetko čo Ťa ohľadom diabetu napadne. NEboj sa mu položiť ani otázky na niektoré názory o liečbe diabetu s ktorými sa určite stretneš aj na internetových stránkach.

Nie si síce rodič dieťaťa s diabetom, ale ani Tebe nezaškodí prečítať si materiály určené pre rodičov detí s diabetom, ktoré nájdeš na stránke: diabetikinfo.sk

A potom Ti odporúčam venovať pozornosť rozhovoru s MUDr. Michálekom o diabete, ktorý má 11 častí a nájdeš ho na tejto webovskej stránke: diabetikinfo.sk a tiež prečítať si aj ďalšie rozhovory o diabete, ktoré nájdeš na tomto webe na adrese: diabetikinfo.sk

Potom oplatí sa prečítať si rozhovory o diabete a živote s ním ktoré boli uverejnené v starších číslach časopisu Diabetik. Tie nájdeš uverejnené na adrese: dia.hnonline.sk

A samozrejme dobré je prečítať si aj aktuálne čísla tohto čaopisu, ktorý vychádza ako dvojmesačník a je dostať v stánkoch s tlačou. Teraz je práve v predaji jeho tretie číslo.

Veľa užitočnch informácií o diabete nájdeš na weboch rôznych odborných časopisov a ľudí, mnohokrát samotných diabetikov, ktorí píšu seriózne o problematike diabetu. Jedným z takýchto servrov, ktoré Ti môžem odporúčať je web www.aidia.cz, ktorý tvorí študentka medicíny Klára Picková, ináč tiež diabetička s DM typu1. Jej články nájdeš tiež na webe www.mojecukrovka.cz.

Ďalšie informácie o diabete na internete nájdeš aj v rôznych diskusných skupinách venovaných diabetu. Jedným z najlepších servrov s množstvom dobrých príspevkov je napríklad aj tento web, potom český web www.diaforum.cz, web občianskeho združenia "Spišiačik" a už dporúčaný web DiabetikInfo.

Pokiaľ máš konto na Facebooku, tak sa môžeš aj na ňom prihlásiť do viacerých diskusných skupín venovaných diabetu. Stačí si dať vyhľadať skupiny: "Diabetes mellitus 1. typ", "Skupina DIABETICI (a ich rodina, kamarati, priatelia....) PODPORTE SAMI SEBA", "DiabetikInfo", "Život je sladký", "Život na jednotku".

Potom je veľmi veľa dobrého materiálu o diabete na zahraničných servroch, ale myslím si, že vyššie uvedené zdroje Ti na začiatok postačia na dosť dlhé obdobie. :-)

Ešte jedno upozornenie, pri diskusných príspevkoch čítaj veľmi pozorne a s chladnou hlavou. Ak sa Ti niečo začne veľmi páčiť, hlavne tvrdenia o tom, že sa "cukrovka" dá vyliečiť, tak nepodľahni tvrdeniu napísanému nejakým diskutujúcim, ale začni seriózne hľadať z iných zdrojov pre a proti...

Ako memento Ti sem dám link na správu uverejnenú 6.5.2013 na webe novinky.cz: tohtotýždňovú správu: www.novinky.cz

Nič nie je čiernobiele, niečo z toho čo diskutujúci píšu môže pomôcť, ale veľa vecí môže uškodiť. Preto ak sa rozhodneš s niečim experimentovať, nie je to zakázané, ale treba to robiť s plným uvedomovaním si toho čo danou úpravou lekármi naordinovaného režimu by si mala dosiahnuť a ako by to malo prebiehať.

Vždy pri nejakých úpravách režimu nezabudni používať svoj glukometer a merať radšej viacej ako menej, či vôbec a nakoniec skončiť v hypoglykemickej, alebo hyperglykemickej kóme.

To, že množstevné limity na prúžky do glukometrov sú také aké sú (Ty máš do 18 rokov nárok na 100ks/mesiac a ak budeš po 18-tke pokračovať v štúdiu, tak za podmienky, že budeš v štúdijnom pomere, budeš mať nárok na toto množstvo až do svojich 25 rokov) Ťa nesmie odrádzať od merania glykémií, pretože iba vtedy ak vieš aká je glykémia môžeš si správne určiť aké množstvo sacharidov v jedle si môžeš dopriať pri predpísanej dávke inzulínu. resp. ako upraviť dávku k množstvu sacharidov ktoré zješ a k aktuálnej glykémii.

Väčšie množstvo prúžkov do glukometra môžu pre Teba Tvoji rodičia ak spolu s lekárom napíšu žiadosť o pridelenie nadlimitného množstva prúžkov na Tvoju zdravotnú poisťovňu. Úspešnosť je 50:50, ale ak poisťovňa žiadosť zamietne, treba sa proti zamietnutiu odvolať...

Na začiatok som Ti toho napísal možno až veľmi veľa... Ale keď si nebudeš s niečim vedieť dať rady, kľudne mi napíš na môj e-mail, ktorý sa Ti objaví keď dáš myš na môj NICK, alebo keď naň klikneš.

Drž sa a neboj, s diabetom sa dá naozaj naplno žiť..., ale o tom niekedy inokedy. :-)

spaceboy

ahoj, nemal by si zabudat na pravidelne cvicenie alebo dlhsie vychadzky, obmedzit cukry a tuky zo stravy, jest castejsie a v mensich mnozstvach, napriklad 5 alebo 6 chodov denne. Mal by si jest dostatok vlakniny, dobre je tiez maso z ryb alebo hydiny, nieco o svojej chorobe si mozes precitat tu nemoci.vitalion.cz , tiez by si si mal pravidelne merat pristrojom hladinu cukru v krvi, zmerat ti ju mozu aj v lekarni, tu si o tom mozes pozriet video www.sunpharma.sk . Podla mna je cukrovke popisanych aj vela knih, mal by si navstivit niektore z knihkupectiev a niektoru z nich si zaobstarat. Cukrovka je choroba na cely zivot a mal by si o nej poznat co najviac

vitavi

V minulosti úprava diabetickej stravy spočívala vo zvýšenom príjme tukov a bielkovín a nízkom príjme polysacharidov. Veda nedokázala rozlíšiť medzi jednoduchým a zložitým cukrom, nedokázala zhodnotiť vplyv vlákniny minerálov a časovú postupnosť pri uvoľňovaní glukózy a jej spotrebe mozgom a telesnou potrebou. Nedokázala zhodnotiť poškodenie pankreasu nárazovými vlnami nielen jednoduchých cukrov, ale aj chémie, povzbudzovadiel, priemyselných potravín a živočíšnych produktov.
Moderný prístup ukázal, že pridanie tuku nemá skutočný efekt na inzulínovú odozvu. Nové dôkazy svedčia v prospech tradičnej strave založenej na neupravených obilninách, ktoré tvoria aspoň 50-60 % a zelenina prevažne tepelne upravená a kvasená tvorí 20-30 %. Zbytok tvorí malé množstvo doplňujúcich potravín a ochucovadiel /strukoviny, ryby, semienka, kvalitný olej, .../. Cieľom je nielen zastabilizovanie hladiny glukózy, postupná regenerácia pankreasu a zabránenie diabetickým komplikáciám.