Zdravím.
Som 19 ročným synom matky ktorá už zhruba 10 rokov trpí psychickou poruchou zvanou ...neviem. Psychiater to nikdy nijako konkrétne nepomenoval, môžem povedať len toľko že sa to prejavuje zhruba tak že ak mama neberie predpísané lieky tak rozpráva "piate cez deviate", občas si dačo vymýšľa a nemá úplne "zdravý úsudok". Raz som ju dokonca videl v autobuse ako sa prihovára spolusediacej, ktorá očividne nemala záujem, ale ona jej aj napriek tomu rozprávala svoje zážitky s detstva atď. Taktiež zbiera všetko možné, ak ku nám (žijem s jej mamou) príde tak vždy má dve tašky plné úplných harabúrd.
Žije s priateľom, ktorý tiež nie je úplne v poriadku, večne sa hádajú, po byte lietajú rôzne objekty atď. Kvôli financiám ho nemôže "vyhodiť", nie je totiž schopná pracovať na normálnej pozícií.
Posledné tri roky sa tá choroba stupňuje a mama sa ocitla viac krát na psychiatrii v Ružinove, tam vždy bola mesiac - dva, po prepustení bola možno 3 mesiace relatívne normálna a potom to znovu začalo. Môžem s istotou povedať že je to tým že ona svoje predpísané lieky neberie a nikto ju k tomu neprinúti.
Ja som to donedávna vôbec neriešil, jej matka nejavila záujem o liečbu vôbec, otec čo žije v tatrách to riešil iba okrajovo. Zhruba pred rokom bol tu v Bratislave za primárkou v Ružinovskej nemocnici a tá mu povedala že ona si myslí že jediné riešenie je odobrať jej svojprávnosť a zavrieť ju dakde pernamente. To sa mu samozrejme nepáčilo a preto to nakoniec neurobil, nechcel zavrieť svoju vlastnú dcéru do konca života na miesto ktoré vyzerá tak ako vyzerá.
Dedo (jej otec), má ale veľa známostí a hovoril, že jeho spolužiačka má tiež dcéru ktorá je na tom tiež podobne, ale že užíva raz mesačne injekciu (na ktorú bola zo začiatku vedená príbuzným, neskôr chodila sama) a všetko je alright. Bol som sa preto opýtať na tieto injekcie pani primárky, ale úprimne povedané s ňou nie je reč, ona vidí iba to jedno východisko a nič iné ju nezaujíma.
Preto by som sa chcel opýtať či existuje aj nejaké iné riešenie ako spomínané zbavenie svojprávnosti; najideálnejšie formou liečby ktorá nezahrňuje lieky ktoré sa musia užívať každý deň.
Ďakujem