Aka je vasa hygiena zubov a aku mate kazivost?

Príspevok v téme: Aka je vasa hygiena zubov a aku mate kazivost?
kukurica9999

zdravim vas vsetkych. robim si taky mensi prieskum pre vlastnu potrebu. som mlada a mam dost velku kazivost zubov, stale mam nejaky problem k zubarovi chodim ako na klavir. neustale je nejaky problem kaz, korenova vypln, bolest zubov... cely cas ako k nemu chodim ma presviedca ze mam zlu hygienu zubov a za problemy si mozem sama (ale zaujimave je ze ked mi robi prehliadku alebo osetrenie tak nenajde na zoboch najmensi povlak, ktorym by mi to dokazal). ja si nemyslim ze mam zlu hygienu lebo si umyvam zuby rano a vecer. Do teraz to bolo ze som si umyvala klasickou pastou ( asi 3 minuty cca). posledny pol rok robim ze si umyvam rano vecer+ vecer si vycistim medzizubnou kefkou a vyplachnem vodou. techniku mam dobru lebo ma to ucila dentalna hygienicka. Stale mam kazivost a dalsiu korenovu vypln za sebou...ja si vsak myslim ze za to mozu geny a nie hygiena, pretoze poznam ludi ktory si neumyvaju vobec zuby a maju 1 blombu
moja otazka znie: kolko x si cistite zuby, ci pouzivate aj doplnky (medzizubne kefky,ustne vody a podobne) a aku velku mate kazivost.
tymto si chcem overit ci za moje problemy naoaj moze moja hygiena alebo su za tym zle geny.
Dakujem vam vsetkym.

Meretseger

Gény. Mám 21 a zuby si umývam ledabolo, hygiena nič moc, hoci používam kefku, dentálnu niť i medzizubné kefky, a ešte nikdy som nemala kaz, mám len problémy so zubným kameňom. Asi je to i tým, že som ako diabetička nejedla sladké, ale posledné dva roky som sa na DM vybodla a jedla som sladkosti na kilá. A aj tak bez kazu. Takže tvoja teória je správna.

mifor

Olivienka, ja takisto. Zuby si umývam dvakrát denne, tiež sa mi občas stane, že len raz. A takisto ani medzizubné kefky, ani ústnu nepoužívam. A asi päť či šesť rokov som nemala žiadny kaz.

kukurica9999

neviem ani ja cim to je a nepaci sa mi to uz len koli tomu ze trpim (lebo ma furt nieco boli a nieco mi musia robit) a po druhe do toho vrazam nehorazne peniaze ( jeden kaz ma stoji 40-80 eur- podla toho aky velky, za 1 korenovy vypln stolicky i vypytal 140 eur) takze za moje zuby som si uz mohla kupit auto pomaly... ako ja nechapem toho zubara a jeho nazor uz len z logiky ci si fakt o mne mysli ze som tak primitivna ze si si naschval zanedvabam zuby (koli lenivosti z cistenia) len preto aby som u neho utratila vsetky moje uspory. proste mna to strasne mrzi ze vsetky peniaze co dostanem alebo zarobim vrazam do zubov a nic si nemozem ani kupovat pre radost lebo musim si setrit na lekara...ako ja som strasne zufala z toho uz a zacinam mat uz aj depresie z toho ze mam take zuby ake mam a nahovaram si ze fakt je to vo mne chyba. pricom mozem prisahat ze s cistenim to robim naozaj svedomito. :(
aj teraz mesiac a pol mam problemy s 1 zubom uz som u neho bola 4x stale s tym istym zubom a nakoniec to skoncilo umrtvenim, no zub aj tak boli nadalej. tak chapete proste ja som uz psychicky na dne z toho, preto sa pytam ze ako si cistite zuby vy alebo je chyba naozaj vo mne

ebi77777777

mala som raz frajera, ktorý nemal ani jeden kaz, nikdy v živote mu nevŕtali zuby,, avšak tie zuby si ani nikdy neumýval, možno tak raz za týždeň a podotýkam, z huby .-) mu ani nepáchlo,,, a sa mi vysmieval, že ja si len furt zuby umývam, že ako to môžem,,, to nie je o umývaní si zubov,,,, teda je, ale len v malej miere, podstatná čas je niekde inde, môžno v genetike, alebo z nejakého dôvodu sa rýchlejšie neutralizujú niekomu kyseliny,, fakt neviem ..

sweater*

treba spravnu techniku, spravnu kefku, medzi zubnu kefku a nit, pouzivat denne... tie cacky okolo toho ako super pasty ustne vody su hovadina, tamto je zaklad, a ked to poctvivo dodrziavas, a zuby sa nadalej kazia uz ozaj treba vinit len geny

doubledog

robil som na sebe experiment:

2 roky som si naozaj poctivo cistil zuby.
dalsie 2 roky som na to kaslal, cistil som si ich len tak obcas ledabolo.

ziadny vplyv na pocet kazov to nemalo.

kazivost je dedicna, moj otec ma zle zuby, ja mam zle zuby, moj syn ma zle zuby.

olivienka

inak, skúšala si to riešiť nejakými potravinovými doplnkami? napr. vápnik, alebo neviem, čo ešte môže pomôcť...
ale toho zubára nechápem, veď je úplne logické, že nie je všetko len o čistení. to nie je ako keby si sa nestarala o bicykel alebo čo, tak ho máš hrdzavejší ako ostatní :D proste tak ako má niekto hustejšie vlasy ako niekto iný, alebo si ľahko zlomí nohu a po inom môže prejsť aj buldozér a nič mu nie je, to platí aj o zuboch. ale výživovými doplnkami to skôr zlepšíš, než ešte častejším umývaním

Ektoplazma

Ahoj, ja mam 21, zuby si umyvam 2x denne bezfluorovou pastou a makkou kefkou, nepouzivam ustnu vodu, nit ani medzizubnu kefku a kaz nemam ani jeden a zuby mam vsetky. Jedine s cim mam trocu problem je zubny kamen. Rodicia maju kazov dost vela a mali ich aj v nizsom veku ako mam teraz ja. Vsetky tie vyssie spominane dentalno-hygienicke zalezitosti mi pridu ako cisty biznis, nasi predkovia to nemali a zuby horsie tiez nemali. Existuju aj nazory, ze prave fluor je skodlivy. Mozno prave preto ho vsade pchaju aby sa ludom kazili zuby a zubari mali viac roboty:) a ustne vody mi tiez nepridu moc vhodne, ved nie vsetky bakterie su zle, niektore vody su take silne ze miesto nich by sa usta mohli vyplachovat rovno savom... Dost na zuby vplyva aj to co zjes, nie len zvonku ale aj z vnutra, mozno mas malo vitaminov. Tot moj nazor

kukurica9999

praveze zubar je na velmi vysokej profesionalnej urovni (az na tie reci) a mala som do teraz velky problem najst si kvalitneho stomatologa pretoze som do teraz mala 2 zubarky ktore mi spravili tak blombu ze sa mi pod nou robil nadalej kaz....preto mam aj tolko korenovych vyplni, lebo som zila v domneni ze kaz je ok zablombovany a on si tam veselo rastol dalej...takze tohto zubara si neviem vynachvalit co sa tyka prace