Úzkosť a alkohol...

Príspevok v téme: Úzkosť a alkohol...
Jano1991

Zdravím, mám takú zvláštnu otázku... Trpím úzkostnou poruchou, začnem sa často strachovať o nereálne veci a drží ma to tak 3 - 4 dni, kým sa neupokojím... Končím práve bc. štúdium na výške a každý víkend si s kamarátmi vypijem, nie že by som sa válal po zemi alebo niečo, ale proste do nálady, smejeme sa, sme na koncerte, prípadne len tak kecáme a je to super... Trvá to asi rok (teda každý víkend po dobu posledného roka), šak tí čo ste študovali/študujete to poznáte... No už od včera mám panickú hrôzu z toho, že som alkoholik, prípadne sa ním stanem... cez týždeň nepijem, ani nejak na alkohol nemyslím... Tak som si povedal, že prestanem piť alkohol úplne... Ale zase môj úzkostlivý mozog si našiel nepríjemnú vnucujúcu otázku: "Čo ak to ten budúci víkend nevydržíš?" A ja sa bojím, že sa jedná skutočne o alkoholizmus... Dokonca si monitorujem aj tras rúk a myslím si, že sú to abstinenčné príznaky, popritom to mám z úzkosti... Ale keďže viem, že cez víkendy si vypijem, tak neviem, či tieto obavy nie sú opodstatnené... Môže vzniknúť závislosť z víkendového pitia podľa vás? Alebo to skutočne je len moja úzkosť... Tú som mal aj tri roky dozadu, keď som si myslel, že som závislý od drog a musím sa im za každú cenu vyhnúť... Som zúfalý... Prosím o radu a váš názor... Mimochodom mám vo svojej izbe sekretár, kde je kvantum alkoholu a mohol by som si vypiť kedykoľvek. Ale v živote som to sám od seba len tak nespravil. No len poznáte úzkosť -> Strach z toho, že sekretár otvorím a ožeriem sa... Och... som zúfalý...

helaj

Akonahle sa clovek zacne kontrolovat (nech uz je to cokolvek, napr. drogy, sex, nakupovanie hranie automatov....), je urcite zavisly. Nezavisly clovek takuto potrebu nema. A aj ked mas doma 100 flias alkoholu a nevypijes ho, neznamena to, ze nemas problem.

Ipsik

Ide aj o to, či máš tendenciu si vypiť s rozumom alebo sa potrebuješ opiť do bezvedomia. Ak sa opíjaš na d-mol, tak toho radšej nechaj, lebo sa tým alkoholikom staneš.

ninka 255

jano1991,ak môžeš aj cez tie víkendy,obmedz to pitie.ked piješ pivo pi len pivo a nie aj panáky.lahko sa s teba môže stať alkoholik.telo si zvykne na prísun alkoholu a bude si ho vyžadovať čím dalej tým viac.možno to nie je ešte kritické,ale časom sa vybuduje návyk a budeš po alkohole siahať častejšie.takže pozor nato.

konik

Ahoj,
ja to mam podobne. Minule som dostala zachvat chuti na sladke a zjedla som bonbonieru, aj ked mam alergiu na mlieko a bolo mi z nej blbo. Niekedy tiez proste dostanem chut na nieco take fajne slovenske ako cibula slanina, chleba, nazerem sa :D (najma ked som doma, pretoze doma taketo dobroty mavame) Hlavne ked som fakt hladna, pridem domov a vrhnem sa na to. Normalne vsak jem uplne zdravo, primerane, vahu mam ok, vsetko je v poriadku. Ale aj tak na mna z casu na cas pride, co ak trpim zachvatovym prejedanim, teraz sa to zacina, staci malo a prepukne to, bojim sa sama seba a mam z toho uzkost, popisy zrazu "zazracne" sedia na mna, desim sa toho ze veci neuvidim realne a zacnem sa prezierat a skoncim ako tluste prasa so zavislostou na jedle. Chyti ma tento strach a potom prejde. Vacsinou sa mi nejak podari povedat si ze riesim blbosti, neviem ako to popisat, ale pride na mna taky pocit, ze jemine co to zas riesis :D a prejde to. Taky ako keby troska cynicky vysmech seba, uvedomenie si, ze sa tu furt strachujem pre problemy ktore neexistuju.
Inak s alkoholom som to mala velmi podobne. Potom sa to prenieslo do jedla, stale nejaka uzkost. Ale da sa s tym v pohode bojovaat, kym to neprerasta do extremov, ale to asi nie je tvoj pripad. Ked beries antibiotika zvladnes nepit? Ak ano, nemusis sa snad bat.

Jano1991

Ďakujem za reakciu... trochu si ma upokojil... Ja si vždy v ten piatok dám tak 2 - 3 pivá a asi 5 -6 panákov... Snáď ani to nie je veľa... Skúsim si dať mesiac pauzu, aby som sa upokojil a uvidím čo ďalej potom...

luciano

Ahoj Jano
Keď si spomínam na moje študentské časy, tak sa mi vybavuje v pamäti, že ja a moji kamaráti sme pili alkohol omnoho častejšie ako ty. Prakticky skoro každý druhý deň som bol mierne opitý. Priemerne som vypil okolo 2-3 pivá denne a to po celý čas štúdia, čo bolo 5 rokov. Napriek tomu som sa alkoholikom nestal. Po skončení školy som sa oženil a nastúpil do zamestnania a vzápätí som aj prestal chodiť do krčmy. Takže sa vôbec neboj, ak piješ len raz do týždňa, tak to je bežný študentský štandart a alkoholizmus ti nehrozí.