Toto ochorenie mi diagnostikovali pred dvomi rokmi pri "neskodnom" teste na alergiu. V tom case som zila v Holandsku. Moj dermatolog ma poslal na odber krvi. O dva dni mi volal, ze si musime odber zopakovat.. ze je tam "nejaka chyba".
O par dni neskor mi volali z hematologie, "ze sa mam zastavit".
Vydesena som cakala v cakarni pozerajuc na informacne letaciky o rakovine krvi a leukemii.
Moj hematolog mi oznamil ze mam velmi nizky pocet krvnych dosticiek. Mala som pod 20.
Na urcenie priciny bolo nevyhnutne odobrat kostnu dren z bedrovej kosti.
Lekar mi prislubil rychli priebeh pod lokalnou anestezou a odporucil mi nejaky doprovod pretoze po zakroku som nemohla riadit vozidlo.
Kazdy z nas ma rozny prah bolesti. Doposial bol toto moj najbolestivejsi "zazitok".
Aplikovanie anestezy je neskutocna bolest. Po xvilke, ked anestezia "zaposobila" som citila bolest v panvovych kostiach, velky tlak, akoby mi niekto pilil kosti a potom ich xcel vytrhnut z tela. V skutocnosti to trvalo asi 5min, ale prislo mi to ako hodina.
Ostala som tam lezat asi 20min, potom som odysla "po svojich".
Bolest v boku som mala asi este tyzden, nemohla som sa ani opriet o opierku stolicky.
O dva tyzdne mi hematolog oznamil ze mam ITP, ze moja slezina pracuje "agresivne" a nici dosticky.
Nasadil liecbu s Prednisone 1mg/kg. Ma vela sekundarnych efektov. Ja som nespala, mala som vysoky tlak a mala som problem s koncentraciou. Spavala som asi 3hodiny denne, srdce mi neskutocne busilo.. citila som sa ako na drogach..necitila som sa ani prilis unavena. Pracovala som v administrative, a pracu ktoru som normalne spraila za 5min, mi trvala 30min. Tie "cisielka a pismenka" mi proste nic nehovorili. Bolo to hrozne.
Lieky som vysadila a cakalo sa ci "zabrali".
Jedneho dna v praci som jazykom zacitlila hrbolcek na vnutornej strane lica. V zrkadle som zbadala krvavu bublinku s priemerom asi 5mm. A mala som aj nejake krvave bodky na vnutornej strane pery a jazyku.
Kedze ma na toto moj hematolog upozornil, bezala som do nemocnice na urgenciu. Tam mi odobrali krv a zistili ze mam len 1 krvnu dosticku! Ano, JEDNU! Hned ma hospitalizovali a dali mi nieco do zily. Bola som tam 5dni kym sa mi to vysplhalo na 25 a mohla som odyst domov.
Dalsia alternativa liecby bola Rituximab. Dochadzala som do nemocnice na tieto infuzie a par hodin som si tam vzdy polezala. Ale nezabralo.
Dalsia liecba - operacia. Vybratie sleziny. Pred nou ma vsak bolo treba zaockovat proti roznym chorobam. Kedze slezina je dobra aj na imunitu.
V tomto case som koly praci odysla do Spanielska.
Doockovali ma a stanovili den operacie na 20.marca2013.
Predtym mi vsak moja spanielska hematologicka koly ujisteniu sa ze mi stanovili spravnu diagnozu kolegovia v Holandsku, zopakovala odber kostnej drene. Tentokrat z hrude.
Je to sice o stupen mensia bolest ale robila to na 3krat. Opat - narkoza je velmi bolestiva.. a potom neprijemne vrty a tlak. Najhorsie bolo ze sa jej podarilo "nieco" ziskat az po tretom pokuse.
Prvu noc som nespala koly bolesti v hrudi. Mam podliatinky a je to na dotyk este trochu bolestive. Su to teraz 3dni.
Ak mi nebude volat, diagnoza aj termin operacie sa nemenia.
Tak neskor sa opat ozvem a podam info.
Ked mi diagnostikovali ITP, hladala som na nete skutocne pribehy ludi, uspesnosti liecby. Verim, ze moje skusenosti niekomu pomozu a zodpovedaju ich otazky.
Mam 28r, v rodine toto ochorenie nemame (neviem o tom)
Pozdravujem a zelam uspesnu liecbu!