Dobrý deň,
chcela by som požiadať o radu. Všimla som si, že posledných niekoľko týždňov mám po jedle bolesť žalúdka, pálenie v pažeráku, tzv. pálenie záhy. Ono to samo o sebe nie je asi nejaká vážna diagnóza, aj keď som to doteraz ešte nikdy necítila. No mám pocit, že bolesť sa postupne zväčšuje a mnohokrát ma bolí celý pažerák od krku až k žalúdku. Nespôsobujú mi to len korenisté jedlá alebo káva, alkohol. Stalo sa mi,že som vypila teplý čaj a celý pažerák ma začal bolieť, ako keby som ho mala nejaký precitlivený, zapálený. Dokonca dnes sa mi to stalo aj pri jedení banánu. Už pri prehĺtaní som zrazu cítila ako ma začína páliť v krku a mala som problém ho dojesť. Pálenie som cítila ešte nejakú dobu potom. Keď som to povedala mame (mám 18 rokov) tá bola prekvapená, že veď na pálenie záhy som ešte primladá a ako ma preboha môže bolieť pažerák pri teplom čaji alebo banáne??? Takmer som mala pocit, že si myslí, že simulujem.
Chcem sa teda spýtať, či sa mám o to začať viac zaujímať, ísť k lekárovi alebo len nejako obmedziť určité jedlá. Korenisté, pikantné jedlá nejedávam takmer vôbec, nefajčím ani nepijem kávu.
Dúfam, že mi niečo poradíte :)
Bolesť pažeráka
Ja som kyselinu (návrat kyseliny) pálenie žáhy necítila. 2 roky som chodila k lekárovi s kašľom a až potom, keď ma začalo páliť na hrudi, musela som prehovárať lekára, aby ma poslal na gastroskopické vyšetrenie. Hoci som mala problémy mierne - iba kašeľ a mierne pálenie, výsledok bol desivý - barretov pažerák - t.j. predrakovinové štádium. Tak ak si ešte u lekára nebola, neváhaj.
Zaha znamena, ze sa obsah zaludka pod tlakom kvasnych a hnilobnych plynov pri nedostatku kyselin dostal nasilne vytlaceny do pazeraku. Kedze pazerak nema ochranny maz proti kyselinam ako zaludok, aj celkom slabe kyseliny ho po case rozozeru.
Dokonca v spanku sa to moze dostat aj do pluc, co vyvola urputny kasel
Mala by si navstivit gastroenterologa.Ked uz ta boli zaludok,tak to nestaci iba obmedzit urcite jedla.Nevracia sa ti obcas jedlo?Ja som isla k doktorovi s obycajnym kaslom a bolestou v krku a tiez som tam skoncila.Po dvoch mesiacoch stravenych u obvodneho,plucneho a krcneho ma poslali na gastroenterologiu,to uz som tiez mala palenie zahy a obcas sa mi vratilo jedlo a zistili mi reflux.Takze by si tam mala ist co najskor.Drzim palce:-)
Tak palenie zahy vacsinou znamena, ze mas malo kyseliny chlorovodikovej v zaludku a nestiha travit jedlo. Ono tam potom hnije, z toho vznika to palenie zahy. Ale to palenie pazeraka, o tom som este nepocula. Ale navstevou lekara urcite nic nepokazis ;-)