Ako sa naucit improvizovat

Príspevok v téme: Ako sa naucit improvizovat
klavirista

Ahoj vsetci,

chcela by som vediet, ci sa niekto vytrenoval nejak v improvizovani na klavir. Hrala som 12 rokov, teraz 5 rokov pauza (na vyske), nieco este zahram, ale bohuzial vzdy som bola drilovana v oblasti techniky (ktora aj tak casom bez treningu opadne) a volnosti sa daval maly priestor. Zahrat si nejaku pesnicku len tak pre radst mi nejde, aj ked si myslim, ze sluch nemam zly. Jeden chalan (len tak trocha ho poznam) raz spominal ze on sa improvizovat naucil za 2 roky. Ako sa to da naucit? Nejak systematicky? Ak mate niekto skusenost, budem vdacna ak sa podelite :)

GabrielMaroš

hlavná vec, ktorú v oblasti improvizácie je vedieť v ktorej stupnici sa nachádzaš (dur, moll, krížiky/béčka) a potom fungovať na základe toniky (I.), subdominanty (IV.) a dominanty (V.), prípadne aj dominantný septakord a vedieť ich používať. Samozrejme dôležitá je technika, aby behali prsty a taktiež aj dobrá hudobná predstavivosť, aby hudba napr. na valčíkový rytmus nebola len um-ta-ta, um-ta-ta ale aj aby mala nejkú kreativitu, originalitu a šmrnc.... :) snáď pomohlo ;)