Dieťa má cukrovku

karin ozmnov

Moja dcera nedavno skolabovala doktor zistis ze to bol stav hypoglikenie. Dcera Ismarielka ma tiez aj astmu a ma problemi zo srdieckom. Su tieto ochorenia zlucitele medzi sebou???

DiabetikIvo

mata111,

nezavádzaj prosím Ťa!!!

To že si Tvoja kamarátka pri diabete typu 2 nepichá inzulín je úplne normálna vec. Ale keď si nebude sledovať príjem sacharidov (píšem zámerne sacharidov a nie cukrov, aby si si to nezamieňala s klasickým cukrom používaným v kuchyni) tak sa k používaniu inzulínu veľmi ľahko dopracuje... To jej kľudne môžeš odkázať. :-)

V prípade diabetu typu 2 je veľmi dôležité sledovať prijímané sacharidy v potrave a povedal by som, že dokonca ešte dôležitejsšie ako pri diabete typu 1, ktorého liečba je zatiaľ závislá na podávaní inzulínu zvonka injekčnou technikou.

A ak si tým, že si nesleduje cukor, myslela, že si nekontroluje doma hladinu krvného cukru - glykémie, tak to tiež nie je dobré, pretože objektívne nemôže vedieť aké množstvo sacharidov si môže dať v rámci toho ktorého jedla. Glykémia totiž nie je stále taká ako ju zmerajú na kontrole u diabetológa, ale jej hladina kolíše podľa toho čo človek (nielen diabetik) zje, akú má fyzickú námahu a ako mu pôsobí jeho vlastný (u DM typu 2), alebo zvonku dodaný (u DM typu 1) inzulín.

mata111

Kamaratka sa dostale s cukrovky II stupna. Uzivala produkt matuzalem a pomohlo jej to. Momentalne si nic nepicha ani nestrazi cukor. podpornaliecba.sk mozno to pomoze aj vasmu dietatu.

DiabetikIvo

Mija90,

ako písala pampeliška, veľmi záleží od veku a samostatnosti diaťaťa s diabetom.

Pokiaľ zvlása samé kontrolu glykémií a pichanie inzulínu a má trochu sebadisciplíny, tak môže ísť bez problémov so svojimi spolužiakmi aj do školy v prírode. Dávkovanie inzulínov môže po zmeraní glykémie konzultovať s Tebou cez mobilný telefón, ktorý by malo mať ako neoddeliteľnú súčasť svojej dia výbavy.

Prihlás sa do Facebookovej skupiny "Dia Mamičky" www.facebook.com a mamičky detí s diabetom, ktoré sa v tejto veľmi aktívnej facebookovej skupine radia o všetkom čo s diabetom ich detí súvisí, Ti určite dobre poradia.

a adriana

ahoj. Mám 10 ročného syna - tretiaka. Cukrovku má od 7 rokov. Práve teraz riešim jeho školu v prírode. Myslím si, že by mohol ísť, ale je to dieťa, na učiteľov sa nemôžem spoľahnúť, že na neho dohliadnu úplne. Deti sa budú zabávať, bude to nová skúsenosť, a bojím sa, že si zabudne pichnúť inzulín, ak bude mať hypo, že to nikomu nepovie, ak bude mať hyper tiež to nikomu nepovie, bude unavený, budú niekde na túre, a bude mu ešte horšie. Možnosťou by bolo, ak by som išla s ním, ale to už potom nemá význam. Ako som najprv s tým súhlasila, myslím si, že ešte nie. V prvom ročníku tiež mali školu v prírode, a vyriešila som to tak, že nešiel do školy v prírode ale miesto toho išiel do Dia tábora v Žiari. Užil si oveľa viac, a všetci sme boli spokojní.

pampeliška

aký stupeň cukrovky???? o čom to píšete? neviem o žiadnej stupnici.
dieťa má zrejme cukrovku 1. typu, takže je inzulíndependentné.
mija, závisí to hlavne od dieťaťa samotného, jeho veku, samostatnosti, čiastočne aj od toho, či je na pumpe alebo perách, ako si vie poradiť s jedným či druhým. v najväčšej miere to závisí od prístupu učiteľov, či sú ochotní pomôcť s úpravovu stravovania, s dohľadom nad dieťaťom, či zvládnu prípadné hypoglykémie a podobne. treba to všetko zvážiť, dohodnúť s učiteľmi, a ak je vôľa, ochota, netreba dieťa s DM vylučovať z kolektívu, z mimoškolských aktivít.
samozrejme, dieťa musí mať k dispozícii mobil, ale to má zrejme aj v škole, aby mohlo s rodičom skonzultovať korekciu dávkovania inzulínu a kontrolu glykémií.

modráčik

Mija 90:tiez si myslim, ze zalezi od stupna tejto choroby.Aj od toho, ci si picha inzulin a pod. Ty si rodic, mala by si to vediet najlepsie zhodnotit.Nie ucitel, ktory ma zodpovednost aj za ine deti.