10 ročný Yorkshir a zubky

Príspevok v téme: 10 ročný Yorkshir a zubky
ewka.

ahojte, nechcem zbytočne psíka stresovať návštevou lekára, preto skusim radu najprv tu. Má yorkshira má 10 rokov. je to dievčatko a malého vzrastu :) neskutočne sa lekárov bojí, celá sa strasie, schováva sa pod ruky a podobne. Napriek tomu sme chodili každý rok na čistenie zubkov. dali jej narkozu a urobili čo bolo treba. Vždy som to celé pretrpela s ňou, strych, preberanie z narkozy a tááák...

ale keďže má 10 rokov, už ju nechcem nechať uspať, lebo už dávnejšie sme zistili že jej nepravidelne bije srdiečko, tak sa bojím aby sa vobec prebrala alebo jej to neudrelo na mozog.

No včera jej vypadol predný dolný zúbok. Ja neviem, či má na nich kameň alebo nie. Nenechá si pozrieť do pusinky, ak by som jej chcela niečim čistiť by sa na mňa hnevala asi týždeň a začala sa ma báť :( no je to taký strachopud...takže čo s tými zubkami? nechám jej ich tak ako už ich má ( aj ked ešte može 5 rokov žiť ) alebo čo s nimi ?

ja viem, že by som jej ich mohla aj ja nejak čistiť ale ako píšem je tak malinká, že ved ani malíček by sa jej do pusi nedal strčiť.

ewa.

deria - inak si zlatá, že tu radíš. Vidieť že sa vyznáš a miluješ psíkov.

ešte ma napadlo napísať niečo vtipné o tom ako chystáme nášmu havinovi jesť: v nedeľu dávame variť kuraciu polievku. Celé kura potom vyberieme okolo 10:30 zasadnem k TV a oberám a krájam a oberám a krájam nadrobnučko :)))) K tomu poroztláčam trošku mrkvy..Potom zoberiem mikroténové sáčky, na linke mám digi váhu, do každej dám 7 dkg mäska, zabalím a šup do mrazničky. Je toho okolo 10 balíkov .A havino má na týždeň čo obedovať :)))

A deria, možno sa zasmeješ, ale jedno nechápem, havino sa dávnejšie začal báť misiek. Z misky sa nenapapá ani keby mala umrieť od hladu. Vyskúšala som všetky možné tvary, farby, materiály a nič. Ľahne si vedľa misky a ani jazyk nestrčí dovnutra. Mám pre nu jej utierku, tú prestrem, nato jej to mäsko poukladám a z tej utierky potom papá. Ide sa zadrhnúť, tak sa teší...a ani sa sama z misky nenapije. Misku s vodou ako tak akceptuje, ale hlavu k nej nezohne. Postaví sa nad misku a pozerá na ňu, na mňa, zase na misku, zase na mňa a čaká. Ja musím podísť a misku jej zdvihnuť k papuľke. Keď ju aj pomaličky púšťam dole, sa ľakne a uskočí pol metra dozadu. No strach má z misiek.
Asi má miskofóbiu :))) Som slúšala, že ju nechám tak, že však sa hádam napije ale ona si ľahne vedľa a hádam by sa aj vysušila radšej ako sa napiť. Potom mi jej prišlo ľuto tak jej musím teda takto dávať piť..tak sa trápime ešte aj s týmto...bábätko naše :) ale aj tak ju milujem...

ewa.

to som ja autorka otázky...dopĺňam info, že sme boli u veterinára na strihanie pazúrikov, no mala neskutočný strach. Strašne sa triasla, ale ked sme už tam boli, spýtala som sa na zubky. aaale nenechala si pozrieť do papuľky, až naveľa sa to doktorovi podarilo ( dokonca jej kus kameňa aj vypadlo von ), vraj má toho kameňa dosť v papuľke. Ale ked som mu povedala o srdiečku, tak popočúval a zistil, že má asi šelesť a naozaj bije srdiečko nepravidelne a nedoporučuje uspať. Takže sa asi budeme trápiť ďalej. Dole vpredu jej chýbajú dva zúbky keď jej pri papaní náhodou pozriem. No ale ona je ešte aj tak vyberavá, že bars čo nezje. U nás neexistujú granulky, ryža, tvaroh, nejaká zelenina. Takže na raňajky jej dávam polku takej mäkkej tyčinky ( celá je pre ňu veľa ), na obed varené kuriatko nadrobno pokrájané, Na večeru už nejaké hov. mäso alebo kačacie čo pre psíkov čo predávajú v takých sáčikoch, alebo trošku z psej paštéty a pod. Ale zatiaľ bolesti nemá, spapá aj tvrdšie trošku , no z papuľky jej smrdí, ale len občas. No čo už, budeme trpieť. Veď aj človek si koľko vytrpí so zubami. Len sa bojím, že keď jej budú bolieť a ona to nevie povedať ako to zistím...No chúďatko moje , má 10 rokov ale aj tak ju mám za bábätko :) Tá láska čo vie dávať je niečo nádherné a neopísateľné. Keď sa jej raz niečo stane, ťažko to budem znášať. Veľmi ťažko...

encilada

aj psa nic neboli, normalne zerie a nesmrdi mu silno z papule tak nemusis ist k veterinarovi so zubami.. a to ze 10 rocnemu psovi vypadne zub je uplne normalne :)

Deria

existuju aj konzervy, ktore su ako tak kvalitne. (zdrave iste nie.) ale ked mam stres a nestiham, dostanu nasi psi sem-tam ale len ozaj vynimocne taku konzervu. alebo ked ideme na dovolenku. inac psom varime.

Deria

nas psik bol uz tiez stary a nechceli sme ho stresovat a riskovat. ak je nejaky vaznejsi problem, ze neje, treba nieco robit a vtedy sa musi aj riskovat.
co sa tyka krmiva, ja som tak ci tak odporca granul a konzerv (pre mna je to len odpad a chemia)ale ked je psik stary, kedy zacina mat väcsinou problemy so zuvanim, granule treba uplne vylucit.treba mu davat varene, mäkke mäso, najlepsie hydinu, k tomu ryzu na mäkko, takmer na kasu, alebo cestovinu, prip. zemiaky. velmi dobre je pridat do krmiva trosicku mäsovo-zeleninoveho vyvaru, atd. kalcium by sa malo tiez nejako doplnat, mozno dostat na sk nieco prirodne z ustric, prip. kalcium citrat, to by mohol veterinar vediet. tiez uvarene (vo vode) ovsene vlocky, ci nizkotucny tvaroh sa moze pridat do krmiva, proste strava musi byt rozmanita ale vzdy min. 50% musi tvorit mäso. hlavne, vsetko musi byt mäkke a na male kusky pokrajane, lebo ked dobre nepozuje, moze mat zazivacie problemy.pravdaze soli a koreniny sa psom davat nemaju.

ajmy

Ja mam ten isty problem s takym istym psikom, len teraz uz ma 12rokov. Doktor mu chcel minuly rok cistit zubky ale kedze sme sa tiez bali,ze mu prestane bit srdiecko(tiez mu slabo bilov narkoze pri cisteni) tak sme to radsej nechali tak....ale fakt je ze su v katastrofalnom stave tie zubky a zapacha mu z papulky. Musi ho to chudacika aj dost boliet ale naozaj neviem co je lepsie. No kazdopadne asi pol roka dozadu mu vypadol prvy zubok sam od seba a dnes uz mu chybaju asi 4 predne dolu. Pri nom bol vzdy problem ze nechcel nic obhryzat ani drievka ani pamlsky absolutne nic a ani sa s nicim nehraval takze nedochadzalo k nejakemu samocistiacemu efektu.
Tiez prosim o radu, ci to risknut a nehat lekara aby mu vycistil a vytrhal co treba? Lekar nas totiz upozornoval ze zo zapalu dasien moze vzniknut zapal ktory ohrozi srdiecko, no len ja sa bojim ze by sa to stalo potom co mu tie zuby vytrha.

rocky23

mám kocúra 16 rocného, zuby sú zlé, robili mu uz kamen 2 krát v narkóze odstranenie zub kamena ultrazvukom, vpredu sa mu zub zlomil, ale nie od korena, ale to co je hore, veterinár povedal, ze to nie je ziadny problém, to co tam ostalo sa vstrebe. Na jar ide na dalsie cistenie zub. kamena. Dolezité je, ci vás psík este zerie, ak nie, to je velmi zlý znak, vtedy ma bolesti. V tom prípade chodte s ním k veterinárovi. Inác psy sa orientujú na svojom majitelovi. Ak vycíti, ze zvás ide stres a neistota u veterinára, tak sa to prenesie i na neho. Takze ciastocne to sposobujete sama. Urcite nic nepokazíte, ak mu tie zúbky dáte presetrit. Niekde bude chyba, ked tam má stále tolko kamena. Najhorsie je to vtedy, ak ho krmite ludskou stravou, vtedy tie zuby odídu rýchlo. Pre tak malého psa by som volila nejaké kvalitné granule a nedávat nic od stola.

ewka.

deria celý jej vypadol aj s koreňom...hrala sa s plyšovou hračkou naraz sa zháčila a ja som zbadala na gauči zubok. chvilku bola taká ako " obarená" no po chvilke sa hrala ďalej. Inak ona je taká pokojná, stále spinká :)) také naše bábätko a to mám už 29 rokov no zbožňujem ju, tak isto chápeš ako ma to trápi :) ale ak hovoríš, že si nedávala čistiť vôbec tak už to necháme tak nepôjdeme viac.

Deria

ak mala zubny kamen, bude sa to opakovat. ja som mala uz niekolko psov, väcsinou malych ale nikdy som nedavala cistit kamen, aj ked ho mali a ani zuby som im necistila. iba raz sa stalo, ze nasmu maltezackovi museli vytrhnut niekolko zubov a to uz mal 12, ci 13 rokov, srdiecko tiez nemal v poriadku, bol na liekoch a prezil to. pri osetreni zubov sa nedava plna narkoza, len slaba. ale stres to je! psikom treba davat obcas aj kosti, nie jke to 100% zaruka proti kamenu ale dost to pomaha na udrzanie zdraveho chrupu.je ten zub, co jej vypadol cely, nie je zlomneny?