Moja sestra je uz od malicka velmi uzavreta,hanbliva,boji sa rozpravat,v skole ju prezyvali ,,ta co nevie hovorit,, nikdy nemala ziadnych kamaratov,nic nedokaze sama vybavit ani ist k doktorovi,vzdy s nou musi ist mama alebo ja aby za nu vypravala...bola uz aj upsychiatra,ale ani tomu sa nedokaze zverit. kym bola dieta to nebol az taky problem,ale teraz sme uz obe dospele a ja chcem zit svoj zivot,ale nechcem ju opustit,lebo viem ze okrem mna nema nikoho iba rodicov ale ani k nim nema taky doverny vztah. chcela som ju prehovorit aby sla k psychologovi alebo k inemu psychiatrovi,ale ona sa boji,nedokaze sa nikomu otvorit okrem mna,ani pracu si nemoze najst,lebo sa neodvazi ist sama na pohovor,uz som z toho zufala,neviem ako jej mam pomoct:(
Ako mam pomoct sestre?
velakrat som sa s nou o tom bavila,aby sme sli k psychologovi aj spolu a tak,ale ona nechce,kedysi ju rodicia nasilu nutili ist k psychologovi ale ona nepovedala ani slovo,a ked mama zacala hovorit za nu tak odtial utiekla,doma mi povedala ze jej to bolo tak strasne trapne ze by sa najradsej prepadla pod zem,a ze uz nikdy nechce ist k psychologom ani psychiatrom:(a ja ju nemozem nutit ani rodicia,uz je predsa dospela...
bevas: keby som ju tak vymkla v zime v papuciach tak by sa schovala niekde na stanici alebo tak,ale isto by nikoho neprosila o pomoc,aj keby tam mala spat,ale ja by som jej to nedokazala urobit:/
nirv - súhlasím.
Čo keby si s ňou išla ku psychologicke? Akože obe sa porozprávate spolu so psychologickou o jej problémoch. Budes pri tom ty, aby si objasnila situáciu, ona, aby vedela, čo a ako môže spraviť inak. A ty tiež budeš usmernena, ako sa k nej chovať tak, aby si ju povzbudila ale neulahcovala jej situácie.
Vybav jej invalidný. Vážne. A okrem toho, skús jej pomôcť zmenou prostredia, napríklad choďte na dovolenku, ale donut ju aby aj ona niečo vybavila, hoci drobnosti, nákup, opýtať sa na cestu a podobne. Tým že to robíš za ňu jej to zdanlivo uľahčis ale v skutocnosti sa to tým zhoršuje.
ja by som ju vonku v zime vymkla z domu v papuciach. aj dnes, ma snezit.
ze co urobi. a to si teraz nerobim srandu. naozaj. naser ju.
,,Hoci aj nasilu,, - toto je úplne zle nemyslíš? Potrebuje nájsť niekoho komu na nej naozaj záleží. A bohužiaľ ty jediná to v jej živote spĺňaš.
fuha, na toto sama nestačíš. A čo cíti ? napätie, uzkosť, triašku, potí sa, je červená ? určite musí ísť k psychiatrovi. Hoci aj nasilu alebo chod s nou...vyzerá to ako sociálna fobia, a na to su lieky