Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Obsedantna porucha

Príspevok v téme: Obsedantna porucha
Wikimon

Ahojte, mam jeden problem a potrebujem pomoct z jeho riesenim. Mam priatela na Valentina ide mat 24 rokov. Je hokejista a ma zauzivane kadejake ritualy v den zapasu. Napriklad obeduje vzdy to iste, nepere si oblecenie ked da gol, bere si zo sebou patricky, pocuva urcitu hudbu, atd atd je toho vela vedela by som to tu rozpisat na niekolko stran. To je ale podla mne v poriadku a akceptujem mu to. Lenze mi zacina liezt na nervy z ostatnymy vecami. Napriklad tie patricky, chcela som mu ich dneska pred odchodom podat aby si ich nezabudol ale zakazal mi to lebo ze to nemozem tak aj obuty si po ne utekal. Potom k tomu obedu, mali sme karbanatky a vzdy ich rozdeli na poly priblizne 12 a 12 no dnes som ich delila ja a dala som mu viacej cize 15 je to predsa chlap ja tolko jest nepotrebujem. Uz ked mi pozeral cez plece ratal kolko ich tam ma a ked zistil ze ich je viac pohadali sme sa koli tomu. Musel ich presne rozdelit a jedna bola navyse tak ju dokonca prerezal na poly a hodil mi ich na tanier aj ked som mu to vyslovene zakazala. Dalsie jedno su spagety s tuniakom v den zapasu. Zvykol si ich davat na dva taniere. Naco? lebo chce, lebo to tak musi byt. Dalej ked ideme nakupovat pise si zoznam na papierik, vzdy idu tri slova po sebe a ja tam nesmiem nic ine napisat inak to nieje v poriadku a trapi ho to. A takisto je toho vela vedela by som zase raz o tom pisat. Ja mu jeho ritualy respektujem. Ale proste niektore veci prehana a ja uz to nemozem vydrzat. Ako to mam riesit? Ked mu o tom poviem ze to neni normalne tak odvrkne: A co, pozri sa na seba. Nechce sa zmenit ale predsa len je to porucha a ja ju zmenit chcem. Chcem mu pomoct. Akoto mam urobit aby som sa ho nedotkla a aby pristupil na moje rady? Dakujem za pomoc som uz zufala. :(

helper

Ahoj, z toho, čo si uviedla si myslím, že isto má OCD...mám ju tiež, i keď mňa trápia skôr tie obsesie, ako nejaké rituály...v podstate tie rituály realizujem (realizovala som) "iba" v hlave, neustálym premýšľaním nad danou situáciou...ale ja som riešila oveľa závažnejšie veci...a myslím, že čo rieši tvoj priateľ je ešte celkom OK...i keď viem, že tebe to prekáža...len ľudia s touto diagnózou riešia omnoho závažnejšie obsesie...ako som bola i ja...som názoru, že obsesie nikdy nevymiznú...bohužiaľ...človek sa s nimi musí naučiť žiť a hlavne ich ignorovať...len tak sa dá viesť plnohodnotný život...je to ale veľmi dlhodobý proces...pokiaľ tvoj priateľ nevníma svoje rituály ako nejaké zaťažujúce, tak sa mu ich skús "nejako" tolerovať...len treba si uvedomiť, že je to porucha, ktorá generalizuje, ľahko sa prenáša aj do iných oblastí...a postupne k týmto rituálom môže pridávať i ďalšie až napokon sa bude zaoberať iba nimi...preto skús mu naznačiť, že trpí obsesiami a vysvetliť mu, o čo vlastne v prípade tejto poruchy ide...držím palce...

TinaM

Hokejisti su svojsky aj bez tejto poruchy. Hlavne, ak robi tento sport vrcholovo. Predsa mu nemozes rusit jeho ritualy, co ak sa mu potom v zapase nebude darit?Zhodi to na teba.

zewa

V skutočnosti máš problém ty. Tie tvoje slová: ja to chcem zmeniť; aby pristúpil na moje rady...
Evidentne sa on meniť nechce a ani to takto nedosiahnes. Ty choď za psychológom a porozprávaj sa, čo taký život s človekom ako on obnáša a premýšľaj, či si ochotná s ním zotrvať. Neviem, či sa obsesii dá nejak navždy zbaviť. Ale život je o tom, že by sa ľudia mali cítiť dobre. Možno keby bral nejaké lieky, nemusel by sa cítiť dobre. Neviem, len hypotetizujem. Skús sa na to pozrieť aj z inej strany.