Čipovanie psov mačiek a fretiek

balkomar

Takto je to teraz uvedené v zákone 30/2007 z.z.
5) Psy, mačky a fretky určené na obchod musia byť nezameniteľne označené tetovaním alebo mikročipom a ich identifikačné údaje sa musia viesť v centrálnom registri spoločenských zvierat podľa odseku 3.

Takže nečipujem a už ani neočkujem. Staršej mačičke sa po zaočkovaní veľmi zhoršil zdravotný stav, zlyhávali jej ľadviny, na čo môj vtedajší veterinár neprišiel. Mačička je už mŕtva.
Tým však nechcem povedať, že očkovanie nie je potrebné.

balkomar

Teraz som našla v Zbierke zákonov, že zákon 39/2007 bol 1.4.2013 novelizovaný, ale nové znenie tam ešte nie je. Tak si to sledujte, možno sa tam niečo dozvieme, ak to bude aspoň trocha zrozumiteľné.

balkomar

Nariadenie Európskeho parlamentu 998/2003 hovorí o čipovaní spoločenských zvierat(pes, mačka, fredka), ktoré sú premiestňovane do iných štátov nie za komerčným účelom. Náš zákon prešiel viacerými úpravami a nakoniec z toho vyšlo povinné čipovanie všetkých zvierat. Ako to chcú uviesť do praxe? Kto dá začipovať mačky bezdomovkyne alebo mačky na dedinách? Dnes ju dám začipovať, zajtra mi ju zrazí auto alebo zadrhne nieči pes. Zanesie ju niekto veterinárovi, aby zistil, komu mačka patrí? Pri takto nezmyselnom zákone bude mačiek na ulici ešte viac. A my, čo sa o ne staráme sa môžeme aj zblázniť. Poslednú úpravu zákona podpísal okrem prezidenta, Sulík a Radičová. Niet čo dodať. Pochybujem o tom, že poslanci čítali nariadenie EP 998/2003. A nakoniec, čo tento zákon rieši, pes, mačka - je podľa našich zákonov vec. Dám si začipovať skriňu?

Mariana

Ľudia spamätajte sa! Chceli by ste nosiť v krku kolík, 1,2x 0,2cm?
Veď to musí napríklad takú mačku s tenkým malým krčkom obmedzovať v pohybe otáčania hlavy alebo pichať. Je potvrdené že čip môže začať pod kožou putovať a stal sa prípad uhynutia psa po čipovaní, keď sa mu dostal krvnou cestou do mozgu. Ľudia prosím vás tie zvieratká nám dôverujú a my ich budeme takto týrať? To, že sama dám zviera trápiť čipom budem znášať ešte horšie ako keby sa stratilo. Štát ma núti týrať proti svojmu svedomiu zvieratká, ktoré som našla v núdzi a vzala do opatery. Teraz mám byť voči nim hnusná tyranka, len preto že niekto sa potrebuje finančne nabaliť. Organizácia sloboda zvierat je už odteraz pre mňa NIKTO.

nikdyyyy

dolezite.sk
www.petice24.com
Podla mna len chory a uplne zmagoreny clovek odnesie svoj majetok dobrovolne ocivovat.V ustave sa pise,ze clovek na uzemi SR ma slobodnu volbu aj pravo sa rozhodnut,cize idu hlupaci proti sebe..

Pesos

Dáte ich začipovať?
A ešte taká vec s novými občianskymi preukazmi v ktorých je čip. Dá sa ten čip nejako odstaviť bez vonkajšieho poškodenia preukazu?