Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Preco nas stale kope elektrina?

Príspevok v téme: Preco nas stale kope elektrina?
milli11

Urcite poznate to, ked sa niecoho alebo niekoho dotknete a kopne vas elektrina.

Aj mne sa to niekedy stava. K veci. Ked sa dotknem niekoho, sem-tam ma kopne elektrina.

Mam vsak kamarata a toho, ked sa dotknem, tak pri kazdom dotyku nas kopne elektrina. Ci sa ho dotknem priamo (hoci nechtiac) alebo nas potrasie cez predmet (s nejakym kovom), ktory ja jemu podam alebo on mne poda. Neviem, ako jemu, ale mne to zo zaciatku pripadalo vtipne. Teraz mi to vsak uz pripada divne a dost sa tomu cudujem, ze sa to deje pri kazdom kontakte a len pri nom.

Od coho zalezi to "kopnutie elektriny"?

Co to sposobuje, nieco z okolia, nase tela alebo len nahoda?

Hybes

No ja se snazim zjistit neco podobneho.A to proto ze po te co me dva mesice vse kopalo sem 26.8.2016 kompletne vyhorel.

shy

Mňa jedno obdobie furt kopala elektrina tuším pred rokom to bolo tiež som sa tomu čudovala, všetkého čoho som sa dotkla ma koplo a niekde som počula už neviem kde, že zato môžu aj suché ruky, suchá pokožka a vtedy som aj mala takú suchšiu pokožku, no neviem

Magy

milli11 - ano, presne ako pises, taky malinky modry zablesk. na tomto principe pracuju tzv. piezo-zapalovace. to su tie, kde nemas kamienok a iskru, ale cvakne to.
kludne jeden prazdny rozober a vyskusaj na sebe. neboj, nic sa ti nestane, ten vyboj je prilis maly na to, aby ti ublizil. ale aspon mozes vyskusat, ako ho pocitujes ked si v pohode, a ako ked si nervozna, nahnevana. uvidis, ze sa ti bude zdat silnejsi, hoci je stale presne rovnaky.

lost

no ja mam taku pulover (ci sveter?) ktory je asi zo syntetiky a ten tak extremne generuje tu staticku elektrinu, i ked nekope ma, resp neviem ako to vyvolat :D
ale mam chut ten pulover hodit do kosa..

ale pamatam sa, ze za mladi ma kopala elektrina dost, teraz ani ta o mna nezakopne :DDDDD

milli11

Magy, to nie je zla predstava, si predstav, kolko by som usetrila za elektrinu, len skoda, ze to fakt nejde. :DDD A obcas tu kopajucu elektriku aj vidim, je to taky kratucky, asi ani nie sukundu, modry zablesk, videli ste ho uz aj vy?

Magy

ked si nervozna alebo mas zlu naladu, si zaroven senzitivnejsia na vonkajsie podnety, od zvukov, pachov cez spravanie ludi... a teda aj kopnutie statickou elektrinou sa ti zda silnejsie ;)
ver mi, ze nieco take ako bolo vo filme akumulator 1, nie je mozne. rozhodne nie aby si si vytvarala stovky voltov. mozno par a rozsvietila by si nejaku miniaturnu LED-ku, aj to by si uz bola fenomen, ale nie ziarovku. ;)

milli11

Vdaka. Zaujimave je, ze ked som napr. nervozna alebo mam zlu naladu, to kponutie je o nieco silnejsie, sranda, co?

Magy

je to staticka elektrina, vacsinou vznika zo syntetickeho oblecenia. rozne synteticke latky vytvaraju rozny naboj, ktory sa dotykom medzi vami vyrovnava - a preskoci iskra. clovek ma urcite energeticke biopole, ale je na uplne inej urovni, ako staticka eletrina, ktora moze dosiahnut aj niekolko sto voltov. kov je vodic a prenesie tento naboj, ale staci aj dotyk holej pokozky.
riesenim je nosit odev z bavlny, ci prat v avivazi znizujucej staticky naboj.