dobry podvecer tuna. potrebujem sem znovu napisat a mozno sa dockam aj rady. moj problem je aj v tom ze si malo veci dokazem naraz zapametat. moze to byt aj to ze som v skole sa nejak moc neucila? ze proste nebola som zvyknuta sa ucievat..alebo cim to bude,? ja akoby som pocuvala alebo citala veci ale neprijimam ich do svojho vnutra. tak si ich ani asi nezapametam viem to ze to nedokazem ovladat . co s tym? :((((((((((((ani kamosku preto nemam ,. co som fakt blba? niesom ako iny ..ze vsetko viem.. som takj jednoducha. aspon si tak pripadam
Malo si zapametam a rychlo zabudnem mam 26r!
A hlavne si verit, neucit sa to s odporom ze to nezlvadnem...
nemas o nic mensi mozog ako ktokolvek iny..
ale hlavne, vypni telku, prestan pozerat tie smejdne stanice (markiza, joj, a vsetky komercne, dokumenty su OK).
mozog je stroj, potrebuje palivo, trena dobru vyzivu :)
avsak tento proces nahodenia sa na takuto cestu podla mna nebude zo dna na den, i ked docasne aj hej, ale dlhodobo to je na dlhe trate beh :)
proste neverim tomu, ze je niekto nedispoziciovany.. ach :D neverim ze nema niekto dispozicie sa naucit cokolvek.
ono profesor na vyske sa javi byt ako genius, ale je za tm "krv a pot". respektive skor pat dioptrii a vysoky ucet za elektrinu a za terapeuta na chrbticu, avsak pointa je, ze hrubou silou ide vsetko (fyzika nepusti, ak mame dost sily, zlomime aj Jupiter na polovicu), ale taktikou a ciastocnou silou mozeme dosiahnut to iste :)
ja len nechapem, preco som taky lenivy, ked som napisal tento text :D
Vsetko je motivacii a schopnostiach. Bez jedneho alebo druheho nedokazes podat ziadny vykon. Schopnosti bud mas alebo nie. Ja napriklad nemam schopnost sa naucit jadrovu fyziku aj keby som bola akokolvek namotivovana. Dolezite je, ako pise lost, co si chces zapamatat. Pri takom tom v zivote obycajnom zapamatavani je dolezite robit si asociacie a premostenia. Ak si chces zapamatat, co mas nakupit, tak si predstav ako vyzera obchod, kde sa co nachadza a ked pojdes realne fyzicky do obchodu, tak podla toho postupuj, ako si si to predstavovala. Ak sa chces ucit nejake ucebne texty ako v skole, neuc sa ich memorovanim, ale aj dlhy odsek sa da prerozpravat jednou vetou. Treba vsak tomu porozumiet, aby ti z toho velkeho odseku v hlave zostala ta jedna tebou sformulovana veta. A ak sa potrebujes ucit naspamat nezmyselne slova bez akychkolvek spojitosti, v predstave si ich ukladaj do priestoru. Napriklad si predstav ulicu, po ktorej najcastejsie chodievas a poukladaj si tie slova v mysli na tu cestu (pri strom, pri dom, ...). Tak si ich mozno lepsie zapamatas. No a ak si potrebujes zapamatat basen, ci suvisly text, zostava ti uz len velakrat si to nahlas rozpravat. A ked uz vsetko zlyha (lebo nie kazdy mame na vsetko schopnosti a ako som uz hore pisala, bez schopnosti a motivacie sa nic nenaucime), tak pouzi a nos pri sebe zapisnik a vsetko si tam pis. Ver mi, robi to velmi vela ludi ;)
podla mna s tým sa radikálne nič nedá robit,len trocha minimálne.su to dannosti nie kto je lepší orientáci v priestore má zlu pamet, niekto vie počitat ale nemá sluch atd.
citaj knizky,pamat ..treba rozvijat.cim viac kniziek precitas tym viac si zapametas,fakt
zacni tym, ze si zapamatas pravidla slovenskeho pravopisu
vedomosti este nikomu do hlavy same nenaskakali, na to, aby si nieco vedela a pamatala si, musis CHCIET
zakomplexovana .ako to odstranit? .. ked aj druhy mi davaju najavo moje,,chyby? su to vlastne chyby? ..a este v zivote som tohjo vela nedokazala , asi chcem sa prirovnavat k druhym a chcet to co iny ale ja som na to slaba.