Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Doplnanie jodu

Príspevok v téme: Doplnanie jodu
AdamKrt

Zaujimalo by ma, akymi vsetkymi moznymi sposobmi sa da doplnat jod do organizmu. Hlavne lacnejsie alternativy, lebo predrazenych je tu dost.

Niekde som cital, ze si ludia kupuju a uzivaju kvapky LUGOL, ktore su vsak urcene na dezinfekciu. Obsahuje to 2 druhy jodu, z toho vsak jeden je toxickejsi.

Aka davka je vhodna pre cloveka ?

Uzival som KELP, ale zda sa mi, ze asi obsahuje malo jodu. Znamy mi odporucal zase JODIS, skusam ho, ale pripada mi to ako cista voda.

Ako si ucinne a bezpecne /bezpecne pre seba i penazenku :D ... /, doplnat jodu ?

RNG

Adam, jod nezastavuje proces potenia, nie je to antiprespirant, hoci je to deodorant, lebo je antimikrobialny.
Na ten tekvicovy olej , co sa pisalo, boli velmi malicke davky jodu na olej, radove 80 mikrogramov na kavovu lyzicku,l tj 80 mcg na 4 gramy= tj 20 miligramov na liter. A pisali o tom, ako velkom objae, a ako si mozes pozriet v uvedenej starej skolskej literature pre chemikov, jodidovanie oleja sa bezne pouziva na zistenie, kolko nenasytenych vazieb na jednotlivych olejoch je a to v percentach vahy jodu voci oleju. co v pripade toho vychvaleneho jodidovaneho tekvicoveho oleja je 0,02 gramov na liter tj 0.02gramov na 1000 gramov. tj cislo v percentach jodidovania je 0.02% a ten olej je schopny prijat pravdepodobne aspon 50% mozno i viac,tj 2500 krat tolko najmenej, v tych uvedenych tabulkach nie je tekvicovy olej/pumpkin seed oil uvedeny.

AdamKrt

Niekde som cital, ze dermalne pouzitie jodovej tinktury neni celkom vhodne. Ze jod sa dostava potom iba lokalne na urcite miesta a nedostava tam, kde potrebuje.

RNG - zaujimalo by ma, ci si si dal robit krvny rozbor na obsah jodu ?

Ako vies, ci len to potieranie dodavat telu potrebny jod, ci sa to vstrebalo a ucinkuje, tak ako malo ? Krvny rozbor by to mohol ukazat.

Tu jodovu tinkturu, co pouzivas, obsahuje alkohol. Ked si to davas, neni to zas kontraproduktivne, ze alkohol pri dlhodobom pouzivani bude zatazovat a poskodzovat pecen ?

AdamKrt

RNG, inak neviem, ci aplikacia na podpazusie je najlepsia, ak clovek uziva trebars antiperspiranty, bude tam mat uplne upchate pory.

Nedavno som trebars musel prestat uzivat novy Garnier Minerals. Myslel som, ze bude lepsi, ked nebude pouzivat rozne hlinikove zluceniny, ale asi opak bol pravdou. Zapchalo mi to v podpazusi vsetky pory a to az tak dokonale, ze sa mi zacali z toho robit hrcky. Normalne som si mohol tie hrcky vytlacit a siel mi z toho uplne tuhy a tvrdy aniperspirant. Radsej som to potom vyhodil. Ked to vedelo robit taketo hrcky o velkosti asi 3mm v tele, ktorvie kde vsade to svinstvo moze putovat a co to urobi.

Preto je otazne, na kolko je aplikacia v podpazusi vhodna. Preco prave podpazusie a podbrusku ? Kvoli obsahu tuku v tychto oblastiach ? Kde sa to da este aplikovat, co najucinnejsie ?

RNG

Inac ja davam jod aj do mojho kremu,co si miesam, ale tam je ho zatial pomerne malo, lebo pridavam len trochu jodovej tinktury. Nakoniec moj krem sa sklada hlavne z kokosoveho oleja, ktory je nasyteny a pre to prima len velmi malo jodu(jodove cislo 2 az 8 maximalne)
Arasdidovy olej ma jodove cislo az 100, tj prijme/naviaze na seba taku istu vahu jodu , ako sam vazi.
Na tie cisla pozri napr na
dwb4.unl.edu
A lanovy/linsead olej az skoro dvojnasobok

RNG

Aj ja som na tom uvazoval, najma po precitani spravy s Indonezskeho vyskumu a Cinskeho, kde na potlacenie hrvola davali ustne a injekcne masove davky jodu jednorazove(0.4 az 1.2 gramu) vo forme jodidovanych olejov(francuzsku jodidovany makovy olej, farmaceutickyy v kapsuliach a tekuty a cinsky vlastny arasidovy/peanut, kde bolo az 40% jodu na vahu oleja)
Sam som nad tym uvazoval, mam cisty jod(z Litvy) a v pripade ze by zakazali pouzivat jodovu tinkturu, mozem si spravit jodidovane nenasytene oleje sam, pripadne aj Lugol alebo jodovu alkoholicku tinkturu.
Lugol=vodny roztok nedrazdi, tinktuta vo vacsich mnozstvach sice moze, ale na mna to velmi neposobilo, najma ked si davam medzi natieranim dostatok pauzy a pouzivam len 40% alkoholicky roztok Prinajhorsom si pod pazuchou po vyschnuti tinktury mozem dat moj namiesany vyzivny krem, najdes pod Google.sk pod rng prirodna kozmetika.

AdamKrt

RNG, co robi Tvoja pokozka pri tom dlhodobom uzivani jodu ? Neni s nou problem - ekzem, vysusanie, praskanie....?

Kedze sa viaze jod dobre na tuk, kebolo by dobre rozrobit napr. tych 15 kvapiek dennej davky s trochou napr. hroznoveho oleja a vmasirovat to do pokozky ? Tym by sa dal aj eliminovat pripadny vyskyt podrazdenia pokozky a jej vysusovanie.

Par krat som v minulosti pouzival kombinaciu Lesana /od Alpy, co je 70 percentny alkohol/ ako dezifekciu na rany, alebo vysusanie akne a to cele bolo este kombinovane, mixovane asi s 20 kvapkami Tea Tree oleja na flasticku Lesany. Par krat som to pouzil a zacala sa mi supat koza na dlaniach, ake to bolo agresivne, pretoze som to prstami nanasal a dostalo sa to do zahybov.

Mam suchsiu pokozku, preto sa pytam, co urobi ta tinktura s nou ?

doubledog

adam
uzivam este jod v akomsi multivitamine, ale to je len par mcg, to asi moc rolu nehra.

z toho iodisu si davam ovela viac nez lyzicku, ale len obcas.
robim teraz vselijake upravy zivotospravy, tazko povedat, co presne mi pomaha.
ale je mi lepsie, to je fakt.

RNG

Nedostatok jodu sa sice neprejavi tak drasticky a okamzite, ale kedze sa jod podiela na vyrobe roznych hormonov(tj nielen hormonov stitnej zlazy) a tiez roznych enzymov v tele, bez dostatku jodu ma clovek rozne zdravotne problemy, od nizkej funkcie stitnej zlazy(nedostatok energie, obezita, nedostatocny sexualny drive...) az po zamorene telo, kde pre nedostatok enzymov sa telo poriadne necisti a to vedie k zapalom,alergiam, roznym nefunkcnym tkanivam(smetne kose) a vysledne to prispieva teda az k vzniku rakovin.

RNG

Aby som zdoraznil, jod sam o sebe nemusi byt kazdemu dobry, treba spolu s tym brat aj selen, ako to napr Cinske vyskumy dokazali pri snahe vyliecit hrvol na tisicoch pacientov velkymi davkami jodu, kde vysoka ucinnost na stitnu zlazu bola len so selenom u mnohych.
V Indonezii tento problem nepoznali, lebo tam nie su oblasti s prinizkym, selenom v pode, takze ho ludia dostavaju viac, ako inde.
Jod ako halogen(chlor, fluor, brom...)je vo volnej forme velmi agresivny=jedovaty. Ale viazany na kovy, v zluceninach alebo viazany na tuky uz nie je ani agresivny ani jedovaty.

Pochopite to asi lepsie na chlore, ktory volny v plynnom stave je extremne jedovaty, pouzity masove v prvej svetovej vojne s vysledkom vyse 60 000 mrtvych na oboch stranach(vietor sa obratil), pricom jeho zlucenina NaCl, tj kuchynska sol je pre nase telo uplne nevyhnutna v davkach okolo 2000 mg.
Nedostatok soli v krvy(hyponatremia) moze viest az k smrti.