Bossing alebo zamestnanec rebel?

Príspevok v téme: Bossing alebo zamestnanec rebel?
dia :)

4 roky pracujem pre obchodnu spolocnost ako obchodny predajca, v nasom okrese sme boli traja obchodaci, majitelia boli v ba,

cele roky bolo nase zastupenie nadstandartne produktivne, bez akychkolvek zvlastnych problemov,
v obchodnych vysledkoch som bola stale najlepsia v ramci celej firmy na sk, za co som bola aj patricne ohodnotena,

v tomto roku vytvorili u nas nove miesto - sefovske a dosadili ho svojim clovekom.

tu zacal problem, ktory neviem definovat, ci som problem ja, a neviem prijat autoritu, alebo je problem v dosadenom sefovi,

moje vysledky cele roky patrili k najlepsim, su jasne meratelne a nepopieratelne, povyhravala som vsetky motivacne sutaze,

novy sef ma zacal usmernovat, no ja nie som s jeho praktikami stotoznena, a neviem zhodnotit, ci je chyba vo mne, alebo v nom, co vlastne robi?

- vytyka mi moje odievanie, obuv, vraj su malo konzervativne, a na moju poziciu nevhodne
- zakazal mi vybavovat veci priamo s officom, teraz to mam robit uz iba cez neho
- zakazal mi komunikovat s majitelmi, aby som ich nazatazovala, lebo teraz je tu on od toho
- zakazal mi zatvarat sa v zasadacke pri obchodnych rokovaniach, pretoze aj on je sucastou obchodu a musi mat prehlad ako komunikujem, lebo je za mna zodpovedny
- odmietla som mu robit sekretarku
- vycita mi, ze zle komunikujem s klientom, udajne malo formalne
- odmietam ostavat v praci mimo pracovnych hodin bez naroku na nahradu
- odmietam mat vikendove sluzby bez naroku na nahradu
- odmietam umyvat dlazku, nie som upratovacka, ak by ju pretieral aj on, nemam s tym problem
- odmietam mu tlacit pre neho potrebne reporty a pod.
- odmietam ho zoznamovat s mojimi klientami, davam mu iba jasne obchodne vysledky
- odmietam mu volat pocas jeho nepritomnosti referovat mu priebeh dna, ak sa nic mimoriadne neudeje

u majitelov teraz vyzeram ako dement, ktory nechce a nevie prijat noveho sefa, a v praci som len vdaka mojim nadstandartnym vysedkom, inac by ma uz vyhodili,

cele roky doteraz so mnou nebol problem, obchody robim nonstop, aj mimo pracovnych hodin, ale nie som ochotna robit sekretarku novemu sefovi, nie som ochotna robit neefektivnu pracu mimo praovnych hodin novemu sefovi, moja pracovna napln je uzatvarat obchody a plnit obchodne plany za dodrzania standartov firmy, s dorazom na dosledne spracovanie celej administrativnej agendy, prace mam vyse hlavy, nestiham,

preto nie som ochotna prijat poziadavky noveho sefa, ktore ma brzdia v moje praci, toto sposobilo to, ze ja som neochotna, rebel, odmietam autoritu a pritom on chce iba dobre, chce vsetko v ramci kodexu firmy, a ja robim naprieky,

co mam robit? pred tym ma praca tesila, ale teraz uvazujem uz iba o vypovedi, citim sa frustrovana, menejcenna

diaaa

neide mi klavesnica

sejla, aj som chcela, no uvedomila som si, ze majitel, ktory tu doviedol toho trula, ktory je jeho rodinnym priatelom, a rok uz bol nrezamestnany, nebude chciet stratit svoju vlastnu tvar, ide o jeho reputaciu,

co vsak vnimam horsie je to, ze my ludia, my sami si mozeme za to, ako sa mame, pretoze ked som sa bavila s kolegomi o tom zneuzivani firemnych penazi, kazdy to bagatelizuje, a to s tym, ze tak sa to deje vsade, ze to nic nie je, a ze sefovi treba odpustit male hriechz, viem, ze to hovori strach o zamestnaie, ale som z takychto nazorov zhrozena

Sejla

Dia ale tak prečo by si im narovinu nemohla povedať všetko, vrátane zneužívania firemných peňazí a bossingu a na všetko podala dôkazy? Veď je to ešte miernejšie riešenie, než ako udať ho. Možno sa jeden z majiteľov bude cítit trápne, za chybu, ktorú naozaj spravil, keď dal tomu človeku prácu, ale ak to nepovieš, tak trpíš ty, tvoji kolegovia a navyše nejaký despotický blbček naďalej bude mať svoje pohodlíčko, ktorého náplňou je len buzerovať ľudí, v našej krajine, kde je mnoho kvalifikovaných ľudí nezamestnaných.

dia:)

dakujem sejla, ja som uz rozhodnuta, som v etape, kedy hladam pracu,
a aj ked ma majitelia podporuju, nemozem im na plne usta povedat, co za trula to prijali, kedze by tym jeden z nich musel priznat svoju zlu volbu, svoje zlyhanie, oni to vlastne aj vedia, preto ma 2 x krat vratili do firmy, chceli robit ustupky, dohody, co je pekne, ale robit pod blbeckom sa neda, ja plnim-preplnam) plany za celu pobocku, preto ho nekontroluju, lebo vsetko funguje,
napln mojej prace je presne urcena, z nej som platena provizne, moj sefko nevie robit, nema co robit, a jedina jeho cinnost je, kontrolovat mi dochadzku, dlzku obchodnych rokovani, a poziadaviek, aby som mu posielala moje snimky dna, a teraz mi dava robotu kolegu, ktoru odmietam robit, lebo subezne nemozem robit dve prace, a za kolegovu robotu nie som platena, na co mi prikazal, ze mam z lojality byt dve hodiny kazdy den dlhsie v robote, aby som to stihala, tak som mu musela ozrejmit moju zmluvnu pracovnu dobu. A preco mu vadia cukriky, alebo jablcko, alebo hocico, netusim, mozno preto, ze len na tejto oblasti vie zadat aspon trochu zrozumitelny pokyn, a farba bluzky, vyska podpatkov na mojich topankach mu vadia asi preto, aby som ho co najmenej zatienovala, kedze naozaj som okolim respektovana, co mu velmi vadi,

co sa tyka udania za bosiing, teraz uz nemam problem, uz sa netrapim, ale dokazy si pre istotu ponecham,

a v pripade potreby, mozno majitelom dam dokazy o jeho osobnych nakupoch za firemne peniaze

Sejla

Dia, mňa tiež napadlo, že ho tam dosadili cez tlačenky, načo by bol extra manažér tam, kde ho roky nebolo treba, takže je zbytočné dokazovať vedeniu, že ho tam NETREBA, kompromis sa moc spraviť nedá, keďže presne si viem predstaviť aký typ človeka je to, nedokáže sa dlhodobo zmeniť a dokonca môže svojim zamestnancom spôsobiť aj psychickú ujmu. A to je už ČO za buzerácia, že máš zlú farbu sukne, utieranie dlážky a nesmieš si dať cukrík?? omg, rýchlo preč. Ak máš dôkazy, ktoré by ho usvedčovali, udaj ho, ale ja by som ti radila čo NAJSKÔR nájsť novú prácu, lebo iné riešenie je trochu utopia na Slovensku. Nemusíš byť loajálna k firme, ktorá nie je loajálna k tebe, tvojim odchodom stratia oni, nie ty. Želám pevné nervy.

dia:)

Pekny den,

ako pokracuje moj pribeh?

v maji som dala vypoved, prisli za mnou majitelia firmy a dohodli sme sa, ze vypoved stiahnem. Vypoculi si ma, co mi prekaza, a porozpravali sa s mojim sefom, ktory dva mesiace sa hral na dobreho tatka. Zlost sa v nom vsak kumulovala, co bolo citit v ovzdusi, bolo velke napatie, aj ked vidiet nic nebolo, v auguste vsak nevydrzal, vytkol mi velmi urazlivo farbu mojej bluzky, na co som sa postavila, odisla som, a isla som rovno k lekarovi. Bola som uz fakt unavena z nerovneho boja, kedy som musela davat pozor na kazdu slizkost a uskok od sefa, sucasne som davala pozor aby som ani sekundu nemeskala rano do prace, alebo z obednajsej prestavky, a musela som obozretne reagovat na jeho intriganske utoky.
bola som rozhodnuta ho udat za bossing, mala som poodkladanu jeho mailovu komunikaciu, vsetky jeho hluposti, poziadavky, obraz nekompetentnosti, jeho pokyny o tom, ako nesmieme jest ovocie mimoprestavku, hlupe rozhodnutia. medzitym som sa snazila najst riesenie, kde zacnem inde pracovat. tak som bola doma august, september, a na konci septembra zase prisli za mnou majitelia, chceli najst riesenie, za co si ich velmi vazim, a dohodli sme sa, ze este raz to skusime, a v polovici oktobra som sa zase vratla. Moj "drahy sefko" mi skakal okolo zadku,mne bolo z toho akurat zle. Cakala som, odkial zase udrie. obcas mi akoze cez usmev vytkol, ze si dovolim jest mimo prestavky, ze tym znizujem jeho respekt, ze cmulam cukrik, ze mam zase nevhodnu farbu sukne, na co som ale nereagovala, mala som ho uz uplne na haku.

no teraz zase zacal mi klast prekazky v mojej praci.
Snazi sa mi pridelovat pracu, ktora nesuvisi s mojim obchodom, neprodukuje nic, je to administracia, ja z nej nemam provizie, casovo na tristvrtiny kazdeho dna, kolega, ktory mal tuto pracu na starosti dal vypoved, dalsi kolega je dlhodobo na pn, a niekto tu administraciu musi spravit, no kedze sef nerobi, novy to nevie, nema to kto spravit, ja odmietam robit nieco, za co nie som platena, on sa mi vyhraza, ze neplnim pokyny a ze porusujem tym disciplinu

Kazdy den podareny sefinkko trulko odchadza okolo 14 domov - pise majitelom, ze hlada klientov, nenasiel ani jedneho, nikto ho nekontroluje, lebo plany hlavne vdaka mne su splnene, objednava si za firemne peniaze kazdy mesiac domacu spotrebu cez drogeriu, kuchynske potreby az po zahradnicky servis, do firmy hlasi, ze reekonstruuje a upravuje nam nasu prevadzku (vsetky jeho zuctovania mam prefotene, kolega, ktory mu tieto naklady uctoval mi vsetko dal k nahliadnutiu),

a ja som rozhodnuta, ze pracovat pod trulom nechcem, a aj ked mam podporu majitelov, oni nevidia, co za trula prijali, aj ked uz vsetci vieme, ze to bola rodinna vypomoc, a uz nma nebavi stracat cas a degenerovat pod chudakom. Takze inte nzivne hladam pracu a fakt da tesim, kedy dam pa

dakujem vsetkym,

citila som sa uz ako blbec,

ale po vasich nazoroch som sa utvrdila, ze naozaj sa netreba dat ponizovat, nechat si slapat po dostojnosti a sebaucte,

som rozhodnuta, ze ku koncu januara dam vypoved, a aj ked este neviem co dalej, bude to pre mna najlepsia volba, aj ked platim hypoteku,

ja potrebujem dychat, realizovat sa, mat pracu hrou, vtedy sa mi dari, som spokojna, dakujem

Dadula56

Inak, Magy dobre pise, bohuzial v slovenskom gulagu je to neaplikovatelne. Ked aj dokazes, ze by tvoje predaje poklesli kvoli novemu vedeniu, tak im das akurat kartu do ruky, potvrdis svoju "neprisbosobitelnost". Ak neklesne cela pobocka(alebo ako to mate clenene), tak ich to zaujimat nebude, akurat budes za tu, co robi obstrukcie.

Dadula56

dia, ja by som este bola zvedava odkial tam novy sefko dokvitol, kohoze je to znamy, bratranec, synacik?Preco tam nedosadili niekoho z povodnej struktury, ktory pozna chod pobocky?Napr.teba,ked uz sme pritom, ze mas najlepsie vysledky?Neverim tomu, ze je to skuseny, kvalifikovany manazer.Pretoze toto, co tu pises, to je fakt do placu, uplne nezmyselne nariadenia, skostnatele postupy, ktore su vyslovene len na to, aby sa vyrabala tona lajstier. A smutne je aj to, ze tvoji kolegovia drzia hubu a krok. Vzdy to tak je, hlavne u nas...ludia sa boja, zamestnanec je priam odpad, okamzite mu daju pocitit, ze na jeho flek tu mame 50 dalsich, dovi dopo...zacarovany kruh. A tak z obavy o hypoteky, deti, chore svokry zacnu radsej liezt sefovi do zadku. Viem, aj ty platis hypoteku, ale snad ma nejaku rezervu, aby si pripadne preklenula nejaky mesiac/dva nezamestnanosti. Nezostavala by som tam, si este prilis mlada na to, aby si si nechavala slapat po egu, len kvoli strachu.

v nasej firme mame neformalnejsiu firemnu kulturu, ja som sa od zaciatku ale vymykala z priemeru, v prvom rade vysledkami, dobrymi vztahmi s majitelmi, mojim prejavom,

novy sef sa nechcel nechat zatienit, tak sa snazil ma vohnat do polohy nesamostatneho blbca, a zakazdym vyrobil skandal vo firme, ale velmi rafinovane, v zaujme firemnych kodexov a jeho velkej zodpovednosti, ze zodpoveda aj za cistotu dlazky, a ja nie som ochotna dlazku umyvat,
je to 3%.-ny manipulator, a kedze cirkusy o mne vyraba zasadne bez mojej pritomnosti, kedze sa aboji mojich argumentov, tak vsetko manipuluje bezomna, kedy vyprovokuje sceny, po ktorych uz mna nechcu majitelia pocuvat, chcu mat klud