Ja by som potrebovala radu ohľadom učenia a školy všeobecne. Chodila som 8 rokov na gymnázium, keďže som od malička až príliš poctivá , veľmi som sa snažila učiť sa čo najlepšie . Problém je v tom že nemám takú dobrú pamäť a to, čo trvalo niekomu pár minút, ja som sa musela učiť skoro hodinu. Neviem či to bolo aj nesprávnym spôsobom učenia : najčastejšie som si vypisovala nejaké základné veci. Nikdy som totiž nemala trpezlivosť na hlasné opakovanie celej látky lebo to by mi zabralo dva krát viac času. Tak sa od začiatku učenie stalo pre mňa trápením. Prvé ročníky mi to aj šlo , pretože tam toho nebolo až tak veľa , mala som väčšinou jednotky sem tam nejakú horšiu známku . V posledných ročníkoch a pred maturitou to už bolo kritické čo sa učenia týka , bolo toho podstatne viac a mala som aj trojky čo som znášala dosť zle , lebo moja snaha bola veľká. S veľkým sebazaprením som maturity zvládla až nad očakávania veľmi dobre. Teraz som skončila na vysokej škole. Pôvodne som chcela ísť na sociálnu prácu ale rozhodla som sa pre iný odbor – ťažší . Učenia je na vysokej škole podstatne viac . Momentálne mám skúškové obdobie a nedokážem si zapamätať to kvantum informácií. Možno by sa to aj dalo ale musela by som vkuse sedieť nad knihami. Ale ja to tak nechcem . Nevidím zmysel v takomto učení, keď mi to neprináša radosť. Zistila som , že ma môj odbor nebaví a v podstate sa len trápim. Mne už samotné učenie spôsobuje stres a dokáže ma rozptýliť každá maličkosť. Nebaví ma taktiež sústavné sedenie nad knihami s vedomím, že to aj tak to nebude mať želaný efekt . Keďže nad tým trávim aj hodiny a viem z toho len minimum. Mimochodom už som jednu skúšku nespravila a učila som sa na to týždeň. Rozmýšľala som že skúsim budúci rok sociálnu prácu , ale veľa ľudí má odhováralo , že to nie je dobrá voľba. Ja by som aj išla do roboty ale keďže som chodila na gymnázium , nemám vyštudovaný žiaden odbor. Aj rodičia sú toho názoru, že v dnešnej dobe je dôležitá vysoká škola , že mám študovať . Čo by ste mi poradili , ostať na škole a nejako sa s tým popasovať (aj keď mám pocit že skúšky nezvládnem ) alebo nechať tento odbor tak a skúsiť niečo iné... Ďakujem pekne za rady.
Problémy s učením
ak ta to nebavi, chod na inu skolu, kym je cas. biologia nie je lahky odbor. sama ju studujem, a tyzden sa ucit na skusku ? to len na nejaku lahku skusku. vacsinou sa ucim na skusku tak 2 tyzdne, niekedy 3 ak je to tazka skuska a je toho vela. ale ja to, co studujem milujem, cize nemam s tym problem. prvy rocnik bol este v pohode. najhorsia bola v zime anatomia. cytologia, botanika boli uz oproti tomu nic, aj ked v botanike bola sama latincina. ak ta to fakt uz teraz nebavi, uz sa na prijimacky na inu skolu, lebo ver mi, potom pridu horsie predmety a ak vyletis potom, budes mat stratene aj 3 roky. cize moj nazor je ak ta to naozaj nenaplne, bude to este horsie. biologia nie je lahky oriesok, ze to uz len nejak das. lebo bez motivacie to nepojde.
Ďakujem ti veľmi pekne za tvoj čas a názor :) ..niečo podobné hovoria aj naši, že v dnešnej dobe je potrebné mať školu, vydržať to a potom bude dobre. No ja sa trápim so samotným učením ide mi to dosť pomaly a veľa času nad tým sedím a potom mám len zlú náladu. Preto v tom nevidím zmysel. Viem že sa musím rozhodnúť sama, no ani sama neviem čo by som potom presne chcela robiť. Tak preto som si povedala, že sa rozhodnem po skúškovom, že čo ďalej, no zatiaľ sa mi na skúškach nedarí. A študujem biológiu. A tiež ma rozptýli každá somarina ,asi hodinu vydržím nad knihou a potom už robím niečo iné:D To učenie je pre mňa ako za trest. A poznám veľa ľudí čo mali šťastie a slušne zarábajú aj bez vysokej školy. Jednoducho som len chcela vedieť že či sa oplatí drieť niekde kde mi to moc nejde. Tak dúfam, že to nakoniec dopadne dobre.
a co studujes ak sa smiem opytat? pozri sa, ja ked som bola prvacka tiez som sa nevedela do toho dostat. ze naco studujem farmaciu, nebavi ma to, tazke je to a blablabla..a ked som 1x neurobila skusku v prvom rocniku, vies aka som bola ponizena? ze ako je to mozne, spamatavala som sa z toho par dni :D :D :D tiez som sa na nu dlho ucila a vysledok? FX. postupom casu som si vsak zvykla ze nie vsetko ide urobit na prvy alebo druhy pokus :P a uz to tak neberiem. pocas celeho studia som si vravela - ta skola nie je pre mna, nebavi ma to, neskutocne kraviny sa ucime, uz piaty rok ziadne prazdniny ci zimne no hlavne ziadne letne!! ale teraz mam mesiac pred statnicami, sice si stale to iste myslim ale proste som tam. treba nieco vystudovat, mat titul a najst si dobru robotu na ktoru si potom uz zvyknes a nebude ti ten odbor co studujes taky odpudzujuci (vlastna skusenost - ked som bola na povinnej polrocnej praxi v lekarni v ramci studia, tak zrazu mi to co studujem davalo zmysel, zacalo ma to bavit a ze nie je to az take zle ako som pocas vsetkych tych rokov nadavala). a ked si sa uz na to dala tak preco to menit. keby si teraz odisla zo skoly tak o pat rokov by si si musela platit skolne za posledny piaty rocnik, pretoze zakonom mas dane ze studovat mozes 5 rokov bezplatne a vsetko naviac si platis. a tie sumy sa pohybuju od 500€ vyssie.
co sa tyka znamok zo skusok - to neries, teda ak nechces poberat prospechove stipko. nikto sa ta neopyta o 5 rokov - na aku znamku si urobila tu skusku, kolko si mala z nej bodov? postupne aj ty sama zabudnes ake si mala skusky v prvom rocniku nieto este na ich znamky.
s tym ucenim na skusky je to horsie. musis sa vtedy zatat (to ti ta prava hovori - mna dokaze na 4 hodiny rozptylit aj mucha co okolo mna preleti :D), absolutne nemam vydrz, rano vstanem asi na desiaty budik, dokym sa vyhrabem z postele je obed, potom aj varit treba, proste vzdy robim vsetko ine len sa neucim, ale jednoducho ked uz ide do tuheho a hori mi za patami ako sa hovori, tak sa spamatam a makam! viem ze je toho vela co sa mas naucit na jednotlive skusky, kvantum uciva ale da sa to zvladnut. tak isto si nemozes pamatat co sa naucis pred tyzdnom, musis si vsetko opakovat. napr ja ked sa naucim jednu statnicovu otazku tak o tyzden neviem z nej nic. akoby som sa ju ucila odznova a to som sa uz tie veci ucila na par predmotoch v roznych rocnikoch.
akurat vcera ked som sla spat som rozmyslala ze aka som bola sprosta ked som zacala studovat, na co vsetko som sa spoliehala, ked som povedala ze nic si nepamatam tak vsetci naokolo vsak to si na skuske spomenies a haha. nic som si nespomenula, proste opakovat opakovat opakovat. urcite to nestaci len raz sa naucit, raz si precitat. vela veci by som teraz uz inac robila ale hold clovek sa uci na vlastnych chybach. co sa teba tyka, ja by som na tvojom mieste urcite zo skoly neodisla, musis si na to zvyknut ze proste mesiace januar februar, od maja az augusta budes musiet sediet nad knihami aj ked sa ti to protivi, lebo ked teraz zaberies tak sa mozno budes mat v zivote lepsie :) riadna perla na zaver coo?