Mám 25 rokov, ale duševne sa cítim na 70. Cítim sa tak prázdny, osamelý. Pracujem v zahraničí a v podstate tu nikoho nepoznám. Nemám sa tu s kým riadne porozprávať. Iba s pár kolegami, ale to väčšinou o práci len. Som introvert, tak sa mi ťažko nadväzujú priatelstvá a vzťah s babou už vôbec.
A keď sa tak zamyslím, asi by mi už ani tie vzťahy nepomohli. Akoby mi bolo všetko už jedno a čakám len na smrť.
Cítim sa jak stroj bez citov. Len práca, jedlo, spať a stále dokola. Nemám ani koníčky, pretože ma nič nebaví. Niekedy sa pre niečo nadchnem, že aha toto ma bude baviť. A akonáhle to začnem robbiť, tak ma to prestane baviť. Nemá to pre mňa zmysel.
Neviem, čo mi je, či to je vyhorenie, depresia alebo čo.
Viem, že mi asi poradíte ísť k cvokárovi, ale asi by som mu vela nerozumel.
Ako sa dostať z marazmu?
alebo skusim takto:
zadaj do googla presne toto:
Nekonecna_sila_OCR
a najdi taku s velkostou 14,1 Mb
tak ja som sem ten link vlozila este v pondelok ale potom to pravdepodobne admin vymazal :DD
Tak neviem kde ti to mam teraz napisat....alebo daj mail alebo neviem :D
Ale vsak 8 hodin je bezne, predavacky v shoppingoch robia aj 11 :)(isteho času nachvilu moja brigada)
bella12
Tie príklady chybných postojov, to ako keby si o mne písala. Fakt skoro každý jeden mám.
Skúsim si to teda zapisovať a spochybňovať. Znie to zaujímavo.
Ďakujem za rady a môžeš mi dať názov tej knihy čo si spomínala prosím?
sofi22 prepáč to bolo len aké konštatovanie :P
Tak sú na tom aj horšie, ale to mi nepomôže môje problémy vyriešiť.
Vidíš a všetko mi to je na nič, musel som odísť do zahraničia, čo ja nepokladám za niečo úžasné, keďže tu robím otroka, každý deň musím s niečím "bojovať" a som tu sám.
Robím 8 hodín denne, niekedy aj cez víkendy. A keď mám volný čas, tak zas musím riešiť nejaké blbosti.
Našla si?:P
Marecek, si si istý, že si sa vyrovnal so všetkými nesprávnymi postojmi? Akonáhle máš problém vystupovať pred inými, zákonite musíš veriť ešte nejakým chybným postojom (viem o čom hovorím, sama som mala strach vystupovať pred triedou, neskôr pred kolegami, mať prezentáciu a pod). Tie, ktoré som uviedla, bol len príklad. V skutočnosti som ich mala kopec a určite aj Ty máš svoju zbierku. Najlepšie je si ich spísať na papier a porozmýšľať nad ich spochybnením. Tak si spochybnenia napísať, aby si sa k nim mohol kedykoľvek vrátiť a opakovane prečítať, kým tomu naozaj neuveríš. Zo začiatku to ide ťažko a pomaly, ale postupom času človek získa prax a neskôr už to má tak vžité, že už ani nepotrebuje nič písať, nesprávne postoje odhalí hneď (vynárajú sa postupne) a ich spochybnenia sú už automatické a samozrejmé. Ak je to pre vás komplikované a neviete ako na to (prihováram sa aj sofi a lauroovi), treba skúsiť psychoterapiu. Jedná sa o kognitívno-behaviorálny prístup a ja som živým príkladom toho, že funguje.
Ďalšie príklady chybných postojov (nemá to byť inšpirácia pre nový strach a obavy): Nesmiem zlyhať. Musím byť perfektný. Všetci sledujú, či spravím chybu. Musím byť sebavedomý. Musím dokázať, že za niečo stojím. Ak ma niekto bude kritizovať, neznesiem to. Mňa nikto nesmie kritizovať. Musím vedieť hneď reagovať, nesmiem ani na chvíľu zaváhať. Keď budem v strese, všetci to budú na mne vidieť. Ak očerveniem, strápnim sa. Musím byť zábavný, musím zaujať. Nesmiem dopustiť, aby v konverzácii nastalo mojou vinou ticho. Nesmiem sa strápniť. Musím sa vždy vedieť ovládať, nesmiem stratiť kontrolu nad sebou. Budem v takom strese, až odpadnem. Bude to také hrozné, že budem musieť zutekať. Chcem, aby ma všetci mali radi. Je neprijateľné, aby som bol niekomu nesympatický. Ak ma niekto vysmeje, bude to strašné. Nič nedokážem, za nič nestojím. Všetci okolo robia veci lepšie ako ja. Musím sa v živote presadiť, ukázať, čo vo mne je. Musím urobiť dobrú kariéru. Ak budem robiť celý život podradnú prácu, neznesiem to.
Ženy preferujú extrovertov so šarmom a zmyslom pre humor. S mojou povahou si nikdy nikoho nenájdem. Musím byť dobrý spoločník. Atď atď atď.
Všetky tieto postoje sú iracionálne a dajú sa spochybniť. Ich spoločným znakom je, že sú dogmatické a absolutizujúce (musím, nesmiem), nerealistické, založené na mylných predpokladoch, subjektívne a silne zamerané na seba. Najhoršie na tom je, že si ich človek ani nemusí plne uvedomovať, ale podľa nich koná. Bojovať s následkami týchto myšlienok stres, nervozita, neschopnosť komunikovať, pocit frustrácie) bez odstránenia týchto postojov je bojovať s veternými mlynmi.
Ospravedlňujem sa za dĺžku mojich príspevkov, ale možno to niekomu pomôže. Ja sama som si zaviedla osobitný zošit, do ktorého som si písala svoje strachy a úzkosti, identifikovala iracionálne postoje a spochybňovala ich. Oplatilo sa ...
No pekne!chceš zdeptať aj mňa s tou diplomovkou? :D
Mne keď je najhoršie spomeniem si, že stále je tu plno ľudí (viď Modré z neba), ktorí sú na tom horšie, pretože my sme zdraví, ty máš úspešne ukončené vzdelanie, vieš anglicky, nemáš deti, si mladý, nič ťa nebrzdí a pozri sa ešte si aj v zahraničí :)
A máš ty tam aj vôbec nejaký voľný čas? víkend alebo tak? lebo ak robíš od rána do večera, tak sa ani nečudujem, že nemáš náladu :)
A ešte idem nájsť ten link.
A za chvíľu diplomovka. No tak nejak som to myslel, že neviem, čo bude o týždeň a nie to ešte o rok a pol. Možno budem na Slovensku, možno tu, možno v inej krajine alebo mi možno už úplne prepne a odstránim sa.
Skúsim mu napísať teda a tú knihu si kde stiahla? Ja to neviem nájsť.
* čítať
no ani by som nepovedala, ja mam pocit ze len nedavno som isla na VS a teraz som uz stvrtacka! Skor si chcel povedat, ze za rok a pol uz asi budes naspät v SR, nie?
Tak alebo pozri sem www.zdravie.sk mozno by ti nieco poradil a nemusis cotat knihu :)
Možno si nájdeš takú prácu, kde nebude treba anglinu.
Fú rok a pol to je dlhá doba:D
OK díky za radu, skúsim prečítať. I keď už tolko kníh z oblasti motivácia a sebarozvoja som prečítal, ale ani jedna mi ešte nič nedala.