Priprava zeleniny - otazka pre RNG a ostatnych zeleninovych

Zelinmax

Tepelná úprava zeleniny je najúčinnejšia a zdraviu najprospešnejšia na pare. Parný hrniec je niečo, čo každý milovník zdravej zeleniny musí vlastniť, Ak hľadáte informácie o tom, ako si vybrať ten správny pre vás potom vám odporúčam tento článok - www.testado.sk

RNG

Parne hrnce a rozne ine zariadenia(kosiky a podobne) su vyborna vec na varenie, zachova sa tam hodne viac zivin, akom pri vareni a peceni, Ale nie enzymy, zialbohu. Moja zena pouziva na rychlwe pripravy niekedy wok, tiez dobry rychly sposob, kde sa prehreje len povrch zelenim vnutrajsok ostava relativne chladnejsi, tj zachova sa pri tom viac zivin. Ale pochybujem o tom, ze sa zachovaju enzymy. Na to treba zeleniny a ovocia surove.

Magy

praveze necistim. do paraku ide v supke, samozrejme oplachnute. po uvareni sa to lahsie osupe/ocisti a napr. zemiaky staci aj prstami zlupnut (po miernom vychladnuti). straty materialu su teda podstatne mensie, ako ked lupes zemiak pred uvarenim. nehovoriac o tom, ze nove/mlade zemiaky netreba vobec supat, staci ich poriadne umyt.
varim takto najme zemiaky, mrkvu, karfiol, kalerab nemam rad vareny, len surovy.
cvikla sa takto skvele uvari, kukurica, brokolica, vajcia idu rychlejsie ako vo vode (ak nemas taky speci varic na vajcia).
niektori v tom varia parky, daju sa prihriat jedla, najme ak v ladnicke trochu oschli...
a je to lepsie a zdravsie ako v mikrovlnke.
osobne na parny hrniec nemozem dopustit.
-
ponornym mixerom mixujem podla chuti a nalady vacsinou len ovocie, tu v irsku dostat kupit take kelimky asi 500ml s namixovanou roznou zeleninou. samotne kusky su casto nic moc, ale ked to rovno v tom kelimku rozmixujem na tzv. smoothie, pridam trosicku medu alebo hnedeho cukru, je to parada.

RNG

Zialbohu cisteniu a lupaniu zeleniny sa neda vyhnut. Najrychlejsia priprava surovej je ale rozmixovat ju v silnom mmixeri, minimalne 2 kilowaty Ine to neposekaju dost jemno, takze sa to nedostatocne travi.Atreba davat pozor na takych silnych mixeroch, aby sa to nezahrioalo nad 50 stupnov celzia, tak tam pridavam niektore zlozky zmrazene, alebo aspon ladove kocky. Inac sa znicia v zelenine a ovoci enzymy , podobne ako pri vareni
Chute su individualne(de gustibus non est dispotandum)takze tam je radit tazko, kazdy si musi vyskusat ake kombinacie mu chutia. Vseobecne tie najzdravsie zeleniny, kapustoviny, su najmenej chutne, takze ich treba prekryvat roznymi ako paradajky, mrkva petrzlenovy koren alebo pasternak, pripadne aj ovocia s mierou, ja pouzivam ananas, papaju a cucoriedky casto.
Aj redkovka aj diacon stipu, takze tie pridavam s mierou.

trampolinka

A ked mas napriklad mrkvu, kalerab, zemiaky...Ako to rychlo ocistis? Lebo to mi zabera najviac casu to struhanie a cistenie. Mas aj nejake odstavovace alebo roboty, a ak ano tak ake modely? Pouzivas kovove noze a struhadla?

Magy

ja mam elektricky parak, uvaris veci 3x rychlejsie, nemusis lupat, setris cas, elektrinu... a mozes na to aj zabudnut, neprihori, neznicis nic, lebo to mas na casovac.
zelenina je podstatne chutnejsia, ako ked ju varis vo vode.
samozrejme na polievku je lepsie varit klasicky, lebo polievke robi chut to, co sa zo zeleniny vyvari do vody
www.thegreatestgift.com

zalezi od pouzitia, niekedy staci zeleninu aj narychlo orestovat na panvici/woku, aby zmakla, ale ostala stale chrumkava ;)