MUDr. Jana Vránová

JKLM

S Mudr Vranovou som pred viacerymi rokmi mala velmi negativnu skusenost. Chodila som k nej na terapie, mala som k nej plnu doveru, zachovala sa vsak voci mne velmi neeticky a neprofesionalne. Sposobilo mi to na dlhe roky silnu retraumatizaciu, absolutne porusila doveru pacient-doktor a to velmi necakanym a hrubym sposobom. Ked som to nasledne konzultovala s dvomi nezavislymi odbornikmi, vobec jej spravaniu nerozumeli a vyhodnotili ich rovnako ako som uz opisala. Bola som vtedy mlada a citila som sa bezmocne reagovat, ak by sa nieco podobne stalo dnes mojej dcere, dala by som doktorku okamzite na sud za psychicku ujmu a porusenie etickeho a lekarskeho kodexu. A to nie som ziadna citlivka. Jej drsnejsi prejav, ktory tu uz mnohi spominali mne napriklad nevadil, naopak, v zaciatkoch mi prisiel autenticky. Cigarety fajcila jednu za druhou ako posledna zavislacka aj pocas nasich sedeni, prosila som ju, aby ich pri nasich stretnutiach obmedzila, priznam sa, ze uz toto mal byt red fleg, ale vtedy som to tak nevnimala, doverovala som jej ako odbornicke. Bohuzial.

InWheel

Aj mne prišla táto pani skôr arogantná. Nehovorím, že sa nevyzná vo svojom obore, mal som dojem, že áno, ale akoby už zabudla, čo je v skutočnosti jej úloha primárna. Fajčila aj pri mne, osobne mi to nevadilo, ináč by som jej to povedal. Pri nej som mal dojem, akoby hľadala dačo, nad čím by mohla mať nadomnou prevahu a keď to nenašla, akoby stratila záujem sa mnou ďalej zaoberať. Pripadal som si ako nie nový pacient, pri ktorom môže objavovať niečo nové, ale ako súčiastka, čo prišla na páse, ktorú opracuje a pošle ďalej. Na záver skasíruje. Neviem no, mal som s ňou len jedno stretnutie a nezanechalo to vo mne dobrý pocit. Možno niekomu jej spôsoby sadnú, mne nesadli.

jaMAJKA

Ahojte. Mne pani doktorka veľmi pomohla. Pri sedeniach so mnou nefajčí. Stačí o to požiadať- poprosiť.( Aj to, že človek nevysloví svoju požiadavku o ňom niečo hovorí.) Vyhovuje mi jej priamosť, občas až krutá pravda o Vás a Vašich postojoch, ktorú odhalí. Keď som si uvedomíla možno vlastnú pýchu, posudzovanie a odcudzovanie seba a iných, konečne som prijala niektoré skutočnosti, ktoré nedokážem ovplyvniť a to aj vďaka nej. Komu to nevyhovuje, má možnosť hľadať inde. Aj ja som hľadala niekoľko rokov. S prianím majte sa radi a majte radi sa lúčim.

Aaabee

Dr. Vranova je aka je. Dokaze byt arogantna, dokaze byt neprijemna. Ja by som to pripodobnila k role rodica. Ktory rodic nebol niekedy na dieta zly, ale v zaujme vychovy svojho potomka je to potrebne. Obcas je voci psychiatrickym pacientom nutny aj taky pristup. Znacna cast ludi s depresiami a mnohymi inymi psychickymi ochoreniami sa sprava ako dieta. Povedzme si pravdu, je to tak. Pretoze mnohe problemy pochadzaju z detstva a mladosti, z toho, ako sa k nam spravali rodicia a ini dospeli. Tak sa potom spravame sami voci sebe. Casto nam nieco chybalo a hladame to potom vsade, kam sa len pozrieme. Ak si toto nepriznate, nemozete ocenit uprimnost, priamost a niekedy dokonca aj davku arogancie a neprijemnosti, s ktorou sa u tejto doktorky stretnete. Ja k nej chodim osobne. Nemam informacie z druhej ruky. Obcas som si svoje u nej odzila aj ja. Ale to podstatne je, ze vam vidi az na dno duse. Nesnazte sa ju oklamat, to sa nepodari. Nieco na sposob, vie o tom skor, ako to vam napadne :) Najdete pochopenie, porozumenie, lekara, ktory sa vyzna a berie telo a mysel komplexne, ale pokial chcete, aby vas niekto lutoval, chlacholil, viedol za rucicku a pod., to sa vam nepodari. Ona s vami nebude hrat taketo divadielko, nebude len dobrym rodicom. A myslim, ze v tomto stadiu ju niektori znenavidia. Trochu to skratim: ak nechcete pocut pravdu, aj vtedy, ked sa vam nehodi, tak k nej radsej nechodte.

Judika

K doktorke Vranovej som chodila 1-2 roky na psychoterapiu. Velmi mi sedenia s nou pomohli. Ano, je svojska zena, ale skvela terapeutka. Skutocne fajcila skoro kazde sedenie, casto som musela cakat, kym som sa dostala na rad, obcas zdvihla telefon pocas sedenia (urgentne pripady). Skusala som predtym rozne ine terapie a zistila som, ze som potrebovala typ osobnosti ako je ona a ist viac do hlbky v tom, co sa deje v mojom zivote. Vsetky spominane negativa prevysili pozitiva. Naucila som sa jej slabosti akceptovat, ako nakoniec aj tie svoje vlastne. Patri medzi terapeuticku spicku v Bratislave.

jetonaozajtak

aj ja som mala tú "česť" spoznať MUDR. Vránovú osobne, naozaj je to jedna arogantná a ignorantská ženy, ktorá si myslí že je pupok sveta a že je bohorovná, že nad ňu nie je...rovno v ambulancii pri vyšetrení si pokojne zapáli cigaretu (tuším je závislá od nikotínu a to je lekárka!) aj keď vie že nefajčím a vadí mi dym. A potom na sedení sa nás snaží "dostať" zo závislostí. Doslova útočí na pacienta a presviedča ho o niečom , čo skutočne nie je pravda, lebo ona to vie najlepšie lebo je MUDr. a ona to povedala tak to tak je a basta!!!

Jana Lukacova

Súhlasím s Vami Duggy, arogancia je u psychológov/psychiatrov neakceptovateľná. Bohužiaľ mnohí sa skrývajú za svoju profesiu, resp. ich osobné problémy s ktorými si nevedia dať rady sú niekedy závažnejšie, ako problémy klientov, ktorým sa snažia pomôcť....Rovnako, v drvivej väčšine toho čo označujeme ako "psychické problémy" psychofarmaká nepomôžu ľuďom vyliečiť sa, keďže príčinou ich problémov sú neprejavené emócie, ktoré v sebe potláčajú (a tie sa liekmi odstrániť nedajú)...

/PS: Nedávno som k téme psychických problémov napísala blog, pre tých, ktorých by to zaujímalo pripájam aj link: janalukacova.com

Duggy

Nech čítam ako chcem, z týchto diametrálne odlišných príspevkov mi vychádza len jedno: pacienti píšu tie negatíva, samotná pani doktorka tie pozitíva.
Ale keďže ju osobne nepoznám, vyjadrím sa len všeobecne: arogancia u psychiatra je absolútne nežiadúci prístup. Veľké množstvo predpísaných liekov svedčí o výnosnej dohode s dílerom farmaceutickej firmy. 6 rokov trvajúca terapia nie je liečba, ale dlhodobé predpisovanie liekov. Po liečbe musí nasledovať vyliečenie.

hela hela

U spominanej pani doktorky som tiez nechala celkom dost este slovenskych korun.
Marne ma nutila roznymi sposobmi pojedat lieky /nefunguju na mne, ba naopak situaciu mi
zhorsuju a pohybujem sa skor na urovni uzkosti/. Tvrdila mi, ze ak nebudem uzivat lieky, tak
sa so mnou neda pracovat ..... Naozaj sa ku mne coraz viac nepreijemne stavala. Vyzarovala z
nej akasi nuda a opovrhovanie. Bola som jej zjavne nesympaticka.
Dalsiu skusenost mam od byvalej kolegyne. Tej vraj zachranila zivot /po smrti dcerky/.
Tak si vyberte.
Mozno treba skusit, ale zase pri dnesnych cenach ...

Vdacna Janka

Zhodou okolností sa volám Janka, ako dobrá pani doktorka Janka Vránová, ktorú som mala možnosť spoznať ako odborníka a predovšetkým človeka, keď bola v mladších rokoch a pôsobila v počiatkoch tam, kde pôsobila. V mojich očiach zostane pre mňa človekom s veľkým srdcom, pretože jej prístup k pacientom je natoľko ľudský, prívetivý a s klientom jedná ako s človekom, ktorému treba pomôcť, pretože zjavne ho niečo trápi a možno druhí ho nevedia pochopiť. Aj keď je už vo vzdialenejšom meste, teší má, že žije, verím, že jej zdravie slúži a naďalej bude slúžiť, aby dokázala, že existujú dobrí psychiatri, ktorí zvládnu pre niektorých aj nemožné. Vážená pani doktorka, hlboko sa pred Vami skláňam a verím, že budem mať ešte tú česť niekedy sa Vám osobne poďakovať za to, že to povolanie, ktoré ste si vybrali je síce povolanie, ale Vy ho beriete ako poslanie pre dobro ľudí, ktorí Vás veľmi potrebujú. Pri všetkej úcte Vaša bývalá pacientka Janka.