Nemám sa rada

Príspevok v téme: Nemám sa rada
wallflower

Keby si niekto toto prečítal a odpovedal, znamenalo by to pre mňa veľa.

Pred pár rokmi, keď mi začala puberta, začala som si aj viac seba samú všímať. Asi vyše roka som mala stavy, aká som škaredá a že ma v živote nebude chcieť žiaden chalan. Potom, viac menej aj trošku vlastným pričinením, som sa toho pocitu zbavila, alebo skôr ho potlačila :( Teraz, keď už mám 19 rokov, nemôžem sa pozerať na svoje fotky, pretože sa nepáčim sama sebe. Myslím si, že som škaredá, nedokážem sa nejako prijať. Pri niektorých príležitostiach sa mi už stalo, že mi povedali niektorí ľudia, že som pekné dievča alebo niečo také, lenže ja mám vždy pocit, že to nemyslia úprimne, ale len z ľútosti alebo slušnosti. Neviem, čo mám robiť, ako nabrať trochu sebavedomia. Snažim sa pekne obliekať, aj trošku makeupu.Jednoducho, u mňa sa to vždy vráti. Nechcem počúvať dennodenne aká som krásna, chcem jednoducho sa pozrieť do zrkadla alebo na svoju fotografiu a usmiať sa. Prijať sa. Od toho sa odvíjajú ostatné veci. Že si neverím v situáciach, v ktorých by som mala.

kafe

arman, nepreháňaš? " Mysel tu nepomoze nijak, tie veci su ukryte hlboko v cloveku, mysel moze len sledovat tie vyvierajuce pocity.. " a môže ich usmerňovať - zmenšovať ich silu a neskôr ich vykoreniť úplne.
wallflower, takýmito pocitmi prechádza asi väčšina ľudí, čo NEmali ktovieako veselé detstvo. Dá sa to zmeniť. Napísala si "MYSLíM si, že som škaredá, nedokážem sa nejako prijať". Pozri, buď tomu skutočne uveríš, že si škaredá, budeš sa cítiť hrozne a nikdy v živote to nezmeníš, ALEBO si začneš myslieť niečo iné a aspoň sa pokúsiš prijať sama seba.
Začni tým, že pri pohľade do zrkadla, na svoju fotku si pomyslíš niečo neutrálne - TOTO SOM JA, jedinečná, originálna, neopakovateľná.. trochu hlúpo sa ksichtím, ale NO A ČO :) krása je v nedokonalostiach. Dokonalá krása je nudná (aspoň ja ju tak vnímam) a ľudia dokážu byť krásny na 1000 spôsobov. To neni len o povrchu - ksichtík, postava, oblečenie - to je aj o nálade, o radosti zo života, o humore, o zmene (vieš aké je to neskutočne krásne, keď sa nevýrazné dievča zmení raz za čas na krásnu babu? krása čo ide vyklať oči stráca každou sekundou svoju silu). Krása aby bola príťažlivá potrebuje byť trochu zanedbávaná, taká ta nenútená, nedbalá, pokojná, nevtieravá krása.. to človek dosiahne okrem vonkajšej starostlivosti svojim vnútorným postojom - harmóniou, radosťou, pokojom vo svojom vnútri... Si veľmi mladá a tomu všetkému sa môžeš naučiť. Ak budeš chcieť a budeš dostatočne trpezlivá (lebo to môže trvať dlho).
Ľudia čo ti hovoria, že si pekné dievča to myslia úplne normálne, žiadna ľútosť ani NEúprimnosť v tom neni. Len tvoj skreslený pohľad na teba samu ti bráni prijať to a tešiť sa z toho (alebo ak chceš, môžeš kvôli tomu aj plakať:). A oni ti nehovoria nejaké strašné alebo zlé veci. Ty odmietaš to príjemné, čo k tebe prichádza. Tvoje pocity a myšlienky nie sú predsa tvojím pánom, to TY ich ovládaš. TY a nikdo iný ich môžeš zmeniť, vytesniť alebo nechať ich tak, nech si vládnu ako sa im páči.

alibi

ja nie som v tazkej depke a z tej knihy nemam taky zly pocit. vsetci ste skritizovali moju radu ale nikto jej neporadil :)

arman

Hayovu necitaj preboha :-)

K tvojmu problemu...
to co si napisala , je podstata problemov vela ludi, aj ked to nepriznaju. Bohuzial, neviem co s tym. Mysel tu nepomoze nijak, tie veci su ukryte hlboko v cloveku, mysel moze len sledovat tie vyvierajuce pocity, ako sa clovek nema rad a ako kvoli tomu trpi.

RNG

Nuz ja som tiez "americky pozitivista", vlastne u mna to prameni uz z detstva pri citani knih od Cechova, ktory pise, ze u kazdeho mozno najst zle stranky aj dobre stranky a je spravne sa sustredit na dobre, ked si nechces kazit zivot pesimizmom.
A nenechaj sa ovplyvnvat televiziou, ktora ukazuje neskutocny svet a nerealne vzory, casto doslova umelo vyrobene alebo vybrate z milionov.
Normalny zivot beznych ludi je o inom.

wallflower

Colala - bože, porozmýšľaj nad sebou a nad slovenskou gramatikou namiesto písania sprostostí. Ach, tuším mi je lepšie :-D

xxy - ja si uvedomujem, že to môže byť vnútrom. ja sa len neviem nejako na tú správnu vlnu naladiť.