Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Kastrácia fenky

Príspevok v téme: Kastrácia fenky
sun559

Mám 5-mesačnú fenku zlatého retrievera. Naša veterinárka nám odporučila aby sme ju dali vykastrovať, že to bude lepšie pre ňu aj pre nás. Nebude sa chcieť páriť, nebudu za ňou chodiť psy a kedze bývame na dedine, kde je psov viac ako dosť, tak by to bolo pre ňu asi najlepšie.
Povedala nám, že ju kludne môzeme dať vykastrovať uz pred 1. rujov a kedze je to velké plemeno, vraj kludne uz v 5-6 mesiacoch.
Lenze ja neviem,na jednej strane sa o nu strasne bojím (je to moja láska a urobila by som pre nu vsetko), ved predsa je to zásah do organizmu, ale na druhej strane aspon v starobe nebude trpiet zápalmi maternice.

Prosím poradte mi, ako by ste sa rozhodli vy?

Za rady ďakujem :)

Naja85

Kastracia a sterilizacia su dva rozne pojmy. Pri kastracia sa berie vsetko(maternica, vajcovody-fena uz nehara, nemoze dojst k oplodnenie), pri sterilizacii sa beru len vajecniky(fena nadalej moze harat, ale k oplodneniu uz nemoze dojst).

Osobne by som nikdy nedala vykastovat stena, a to, ked bude mat 6-7 mesiacom je este stale hlupe stena, ktore potrebuje dospiet. Zisti si, kedy fyzicky aj dusevne dospieva retriver(je to velke plemeno, takze v 1,5-2 rokoch). Aj hormony maju svoj vyznam, takze kastraciu by som nebrala na lahku vahu-ono treba si tiez zistit aj nevyhody kastracie, nielen vyhody. Nevyhodou moze byt, napr. vyrazna zmena spravania(agresivita), v starom veku mozno inkontinencia atd. Samozrejme velkou vyhodou je nepritomnost harania, ale na druhej strane fena sa da aj pocas ruje uspesne ustrazit, by k nicomu nedoslo, a to je uz len a len na majiteloch, ako si to zariadia.

Napriek tomu, co som hore napisala, som za kastraciu, ale...len ak ide o ludi, ktori nie su schopni si ustrazit svojho psa/fenu, ktori umyselne nechavaju mnozit a produkuju stenata(kvoli peniazom atd.)-tam by som nevykastrovala len psov, ale nejaku operaciu by som urobila asi aj tym ludom(pridat operativne mudrost sa asi neda?!). A este, ak by tam boli nejake zdravotne dovody. Len kvoli mojej lenivosti ustrazit si psa nechat urobit kastraciu, to teda nie! Ja mam tiez fenu, a uz skoro 8 rokov to s nou zvladame bez toho, aby niekedy mala stenata. I ked, tiez zvazujem kastraciu kvoli falosnej gravitide(klop, klop, klop-tohto roku ju mala velmi slabu a kratucku) a vlastne este uvidim, ako to bude prebiehat s jej faloskou dalej a mozno popripade, ak to bude hroza a zas sa jej utvori mlieko(tohto roku sa jej na klinike vybrala jedna bradavka kvoli hrcke a opuchu), tak ju nakoniec dam, aj ked nie som z toho dvakrat nadsena:/.

Magy

sun559 - to co ti povedala veterinarka, su overene fakty a pravda. ale co chces spravit ty, zalezi len od teba. ty si majitelom psa a zodpovedny za vsetko co spravi. dobre aj zle. pokial mas chut sa starat o desiatky steniatok a zhanat ludi na umiestnenie, pricom tolko ludi jednoducho nezozenies, ani keby si sa potrhala, tak prosim.
moj kocur akonahle zacal znackovat siel tiez okamzite pod noze a do troch dni uz bol v pohode a bol klud.