Kastracia a sterilizacia su dva rozne pojmy. Pri kastracia sa berie vsetko(maternica, vajcovody-fena uz nehara, nemoze dojst k oplodnenie), pri sterilizacii sa beru len vajecniky(fena nadalej moze harat, ale k oplodneniu uz nemoze dojst).
Osobne by som nikdy nedala vykastovat stena, a to, ked bude mat 6-7 mesiacom je este stale hlupe stena, ktore potrebuje dospiet. Zisti si, kedy fyzicky aj dusevne dospieva retriver(je to velke plemeno, takze v 1,5-2 rokoch). Aj hormony maju svoj vyznam, takze kastraciu by som nebrala na lahku vahu-ono treba si tiez zistit aj nevyhody kastracie, nielen vyhody. Nevyhodou moze byt, napr. vyrazna zmena spravania(agresivita), v starom veku mozno inkontinencia atd. Samozrejme velkou vyhodou je nepritomnost harania, ale na druhej strane fena sa da aj pocas ruje uspesne ustrazit, by k nicomu nedoslo, a to je uz len a len na majiteloch, ako si to zariadia.
Napriek tomu, co som hore napisala, som za kastraciu, ale...len ak ide o ludi, ktori nie su schopni si ustrazit svojho psa/fenu, ktori umyselne nechavaju mnozit a produkuju stenata(kvoli peniazom atd.)-tam by som nevykastrovala len psov, ale nejaku operaciu by som urobila asi aj tym ludom(pridat operativne mudrost sa asi neda?!). A este, ak by tam boli nejake zdravotne dovody. Len kvoli mojej lenivosti ustrazit si psa nechat urobit kastraciu, to teda nie! Ja mam tiez fenu, a uz skoro 8 rokov to s nou zvladame bez toho, aby niekedy mala stenata. I ked, tiez zvazujem kastraciu kvoli falosnej gravitide(klop, klop, klop-tohto roku ju mala velmi slabu a kratucku) a vlastne este uvidim, ako to bude prebiehat s jej faloskou dalej a mozno popripade, ak to bude hroza a zas sa jej utvori mlieko(tohto roku sa jej na klinike vybrala jedna bradavka kvoli hrcke a opuchu), tak ju nakoniec dam, aj ked nie som z toho dvakrat nadsena:/.