Este raz zopakujem-kastracia a sterilizacia su dva rozne pojmy, aj ked si ich niektori, dokonca aj veterinari, zamienaju. Myslim, ze je dost velky rozdiel, ci vet zoberie fene maternicu alebo ju tam necha, ak ste ako majitel chceli kastaciu ako prevenciu zapalu. Vela ludi uz tak bolo dost prekvapenych, ked po "kastracii" ich feny nadalej harali:).
Ci so tu niekto pripusti alebo nie, hormony plnia v tele urcitu dolezitu funkciu-ak sa ich cast kastraciou odstrani, tak je logicke, ze ta funkcia, ktoru plnia, bude obmedzena a urobi to s organizmom urcite zmeny(napr. spominane priberanie). Kazdy tvor je original a aj kazdy pes je taky-u niektoreho tieto zmeny prebehnu tak, ze ich bezny majitel ani nepostrehne, u ineho budu zas dost vyrazne(napr. zvysena miera agresie, vacsia bojazlivost). Moja teta si teraz na konci leta nechala vykastrovat macku, no a po vyprchani zvysnych hormonov z tela je ta macka trosko agresivnejsia na ostatne macky(nie na ludi)-kastraciu ju zmenila. Je naivne si mysliet, ze trvale odtsranenie nejakeho organu z tela nesposobi zmeny.
PS: Na kastraciu som tiez mala kedysi nazor, ze jeden organ hore-dole, ved nic sa nemoze zmenit(este pred tym ako som mala svojho psa, som si z kniznice v detstve poziciavala rozne knihy o psoch , o ich spravani a nadabila som na jednu americku-tam sa skoro na kazdy problem v spravani odporucila kastracia ako vseliek-teraz ma to az mrazi, kolko laikov si preciatlo tu knihu a ine podobne a dalo na zaklade takych debilin svojich psov vykastrovat). No po case som ho zmenila.