Niekedy aj zvraciam, je to trápenie, až pokym nevystupim z autobusu.
Prečo mi je vždy zle v autobuse?
inak, co si ja pamatam ked mi tak byvalo zle ked som bola mensia, mama mi zvykla davat pred dlhsou cestou Kinedryl, z toho sa chce cloveku trochu spat, ale na motion sickness to zabera
haha, ja to poznam presne naopak, ze sa praveze treba pozerat von oknom aby ti nebolo zle, mne to bolo vysvetlene tak, ze tvoje telo citi ze sa nieco hybe, ale kedze pozeras "dovnutra", oci to neregistruju - a je to veru pravda.
kedysi som chodievala busom sporadicky a vzdy mi pri tom bolo zle. ked som zacala dochadzat na VS a trochu som si na to cestovanie "zvykla", bolo to lepsie, ale akonahle som si v buse citala alebo pozerala na notebooku film, prislo mi zase zle. ak som celu cestu pozerala von oknom, pripadne so zavretymi ocami pocuvala hudbu, nebolo mi celu cestu nic.
ak vies po anglicky, na wiki je to pekne vysvetlene
en.wikipedia.org
"A specific form of motion sickness, car sickness is quite common and often evidenced by the inability to read a map or book during travel.
Car sickness results from the sensory conflict arising in the brain from differing sensory inputs. The eyes mostly see the interior of the car which is motionless while the vestibular system of the inner ear senses motion as the vehicle goes around corners or over hills and even small bumps.
Therefore the effect is worst when looking down but may be lessened by looking outside of the vehicle."
vela ludom to casom prejde, casom moze byt niekolko rokov, resp ked im ako detom alebo mladistvym byvavalo zle, v dospelosti si to uz neuvedomuju.
niekedy moze pomoct zmena sedadla, alebo otvorene okno.
a nemysliet nato, ze zachvilu budem cestovat autobusom a zase mi bude zle a ako to bude vyzerat, ked sa tam pozvraciam alebo koli mne budu musit postat...mysliet dopredu na pocit pohody
Ja som to tiez mala v detstvem pri cestovani autobusom pri dlhsej jazde, cca nad 50 km sa mi robilo zle, casto som aj vracala. Asi az v 21 rokoch ma to preslo.
Niekde som citala vysvetlenie, ze preco je niektorym zle v autobusoch, autach a pod.
Ide o to, ze ty sedis a tvoje telo vnima, ze sedis. Zaroven vsak tvoje oci z okna vidia, ze okolie sa pohybuje. A preto ma potom tvoj mozog v tom chaos. Oci davaju signal, akoby si bola pohybe a telo (svaly, kosti) zas, ze su v pokoji a to musis uznat, ze z toho chaosu dava mozog divne pokyny. Preto sa hovori, ze ked ti byva zle, radsej sa nepozerat z okna.
vyhradne v buse a nie inych dopr prostriedkoch?:)