Akné

Príspevok v téme: Akné
AndreaJ

Moja 5-ročná dcéra máva občas pár vyrážok na tele pripomínajúce akné. Hnisavý stred a trochu začervenané okolie. Obvykle sa jej to vyhodí na ritke alebo stehnách a väčšinou to aj za pár dní zmizne, niekedy potriem liehom, aby sa to nezapalovalo. Asi 2 mesiacmi sa jej jedna taká vyrážka vyhodila aj blízko bradavky. Neviem či ju to aj svrbelo alebo jej to iba vadilo ale hodne si to rozškriabala. Zrazu sa jej podobné ale menšie vyrážky vyhodili pod celou pazuchou. Natierala som jej to detskými mastičkami proti dermatitíde, lebo tie dobre vysušujú aj liehom som občas potrela, ale nič nezaberalo. Medzitým dostala angínu a brala antibiotiká. Vyliečila sa tým angína ale aj tieto vyrážky zmizli. Bola som rada. Minulý týždeň sa jej znova urobil ale iba červený fliačik pod druhou bradavkou. Dnes som si všimla, že zase sa jej vyhádzalo celé okolie tohto fliačika drobnými vyrážkami pripomínajúcimi drobné akné alebo krupicu a znova sa jej to ukázalo aj na predošlom mieste pod pazuchou. Môže to byť akné alebo si rozškrábaním tej prvej vyrážky rozniesla po pokožke nejakú infekciu?

Kostra

akne to nie je, moze to vsak byt zapal vlasovych vackov(folikulitida), ktora vyzera velmi podobne ako akne, nasvedcuje tomu i to, ze to zmizlo po ATB. Moze byt za tym vselico-chronicky zapal v mandliach, mensia porucha imunity a podobne.