je pecivo s lanovymi semiankami vhodne aj pri diete a zdravej strave? radi sa toti pecivo medzi to zdravsie celozrne, alebo to je to nezdrave pecivo?
Lanove semienka
POZOR PRI KÚPE ĽANOVÝCH SEMIEN A ĽANOVÉHO OLEJA, VŽDY SI ZISTITE O AKÚ ODRODU IDE!!!!!!!!
Niektoré odrody sú vyslovene nezdravé, obsahujú totiž oveľa viac omega-6 ako omega-3(prakticky len omega-6).
Bežne sa o tom nepíše a ľudia o tom nemajú ani šajnu. Bohužiaľ, na obaloch semien a olejov nie je informácia o odrode, treba to vypátrať priamo u výrobcu.
Po zistetní tejto dôležitej informácie som sa rozhodol to posúvať ďalej. Dúfam, že veľa ľuďom tým pomôžem.
Vysvetlenie:
Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30:1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega3 : omega6 = 3 : 1.
A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standartně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65% celkem z tuků, omega6 průměrně 16-20% celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, tak bude pečivo už dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6 – výsledek? – olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z důvodu podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak – své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito „lepšími potravinářskými“ vlastnostmi obsahují omega3 : omega6 = 1 : 12 !!! (omega3 průměrně 2-5% celkem z tuků, omega6 průměrně 70-75% celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega3 : omega6 = 1 : 1 (omega3 průměrně 36% celkem z tuků, omega6 průměrně 41% celkem z tuků).
Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega3 a omega6 mastných kyselin?
1. ty dobré omega3 : omega6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders(omega-3 57%, omega-6 15%), Libra(omega-3 57%, omega-3 16%) …
2. ty horší omega3 : omega6 = 1 : 1, odrůda: Raciol (omega-6 39%, omega-3 32%) …
3. ty nejhorší z pohledu zdraví: odrůda Amon(omega-6 71%, omega-3 2%), Jantar, Lola(omega-6 72%, omega-3 3%)
zdroje: eagri.cz
eagri.cz
panpekar.blogspot.no
absolutny suhlas s arman. pokial semena nemaju naruseny obal, v podstate prejdu zazivacim traktom bez akehokolvek efektu. casto aj kukuricne zrna, pokial ich nerozhryzies, vyjdu neporusene - a to ma kukurica len taku tensiu supku a semeno je casto z jednej strany uz narusene. a stale to nestaci.
to plati aj o maku, sezame, aj slnecnicove semienka vcelku prejdu telom skoro bez zmeny.
rozomliet, rozmixovat
jednoducho pecivo zdrave nie je
Rovnako nezdrave. Rozdiel na zdravi bude uplne minimalny, v podstate zanedbatelny.
Na miere skodlivosti peciva ma vplyv jedine kvalita a druh muky, nie tych par semienok, co tam nasypu.
jaaj...a to pecivo s tymi lanovymi semiackami je oproti klasickemu bielemu pecivu zdravsie? alebo je rovnako nezdrave?
Pecivo s lanovymi semienkami je absolutne nanic. Lanove semienka maju pomerne silny obal, a aby si sa dostala k ich najprospesnejsim latkam, musi byt semienko velmi dobre rozhryzene, ale najlepsie, pomlete alebo podrtene. To na pecive len prejde traviacim traktom a tak ako ho zjes, ho aj vykadis.
Navyse, lanove semienka obsahuju velmi citlive omega-3 mastne kyseliny, ktore sa znehodnocuju teplom, takze ich treba jest zasadne surove.
Suma sumarom - lanove semienka na pecive ti nedaju nic, ani cenne latky, ani vlakninu, je ich tam navyse malo, je to len esteticka zalezitost, dobre to vyzera, a myli to zakaznikov, ktori si to v omyle, ze je to zdravsie, kupuju.
Ak chces nieco z lanovych semienok mat, tak urob to nasledovne.
Do elettrickeho mixera na kavu nasyp 2 polievkove lyzice lanovych semienok. Rozomel ich na prasok.
Prasok nasyp do kyslomliecneho vyrobku, napriklad jogurt, kyska, kefir, acidko... (velmi dobre chuti napr. Fitko).
Potom to rozmixuj tycovym mixerom.
Mozes pridat aj trochu praskoveho kakaa, banan, alebo tvarohu, ktory z toho spravi dezert.
Druha moznost je este lanove semienka namocit na noc do vody nerozomlete, a oni vypustia taky sliz. Potom to vypit. Ten sliz je velmi vhodny na creva, ale ta prva moznost je lepsia.