Dobrý deň,
bola mi diagnostikovaná trombóza muskulárnych vén lýtka po absolvovanej operácii kolena. Momentálne si pichám Fraxiparine 0,6 ml 2x denne a beriem Detralex (4tý deň).
V lekárskej správe je uvedené nasledovné:
- vytrombotizované sú gastrocnemiové vény vmediálnej hlave m gastrocnemius lýtka - nestlačiteľné, vyplnené trombotickými hmotami, bez prietoku, zmeny sú v dĺžke cca 80 mm - kolreuje s udávanou bolestivosťou.
Lekári sú skúpi na slovo, nikto mi nepovie na rovinu ako dlho bude trvať liečba a čo ma vlastne čaká.
Kto si týmto problémom prešiel, poprosím o vyjadrenie, ako dlho trvá liečba, čo vlastne samotná liečba obnáša (dlhodobé pichanie si Fraxiparine?) či je potrebné byť v kľude a takmer sa nehýbať....a podobne. Mám v tom zmätok, jeden lekár mi povie hýbať sa minimálne, aby nedošlo k odtrhnutiu trombu, na druhej strane v odborných článkoch čítam, že pohyb je žiaduci, aby sa nevytvárali ďalšie zrazeniny.
Tiež by ma zaujímalo či sa nedá pomôcť prirodzenou cestou v podobe potravín a teda stravovaním, aby sa tá krv zrieďovala. Dočítala som sa, že nie je dobré konzumovať zelenú listovú zeleninu s vitamínom K.
Akákoľvek reakcia k téme od vás bude fajn :)