S manželom máme veľmi veľké problémy pri výchove nášho dospievajúceho 16 ročného syna. Nechce sa učiť, na vysvedčení mál štvorky, čo na základnej škole mal iba jednotky a dvojky. V poslednej dobe sa nám začali strácať zlaté prívesky,prstene a aj financie v hotovosti. Nepovie nám, že na čo to potreboval.
Začal kradnúť aj u starých rodičov-zlaté šperky a peniaze. Nevieme si s tým rady, poradte nám prosím, čo máme robiť ? Sme už veľmi zúfalí.
Dospievajúci syn
Ahojt, ja ti poviem len tolko že o je presne ako moj brat m do pismenka to iste... naš nemajú doma už žiadne šperky lebo všetko ukradol, a to bol oveľa mladší ako tvoj syn.
Tá zmena správania práveže ani nemusí byť taká viditeľná. Knám sa pridružili neskôr ešte jeho úteky z domu a to už bbol masaker. Bol v 3 ústavoch (reedukačných ) a ver tomu, že enchceš aby sa tam tvoj syn dostal. ..
AK by ste išli riešiť tieto problémy, neodporúčam žiadne štátne zariadenia a už vôbec nie soc. pracovníkov, kt. z toho majú len peniaze, máme s tým veľmi veľa skúseností .. je to tu na SVK ako z kaluže do blata
Jediná rada , kt. by som ti odporučila je KOmunita Čenakolo, či si veriaca, či nie, chodia tam ludia z celeho slovenska.. pozri si o tom niečo, nám bohužial nepomohlo ani to, lebo brat sa odmietal zmeniť ..
oleka - nepotesim ta.
aj z toho mala, co si napisala, som pochopil (a zjavne nie len ja), co je ocividne.
potrebuje peniaze. VELA penazi.
a tolko penazi mu treba len na velmi malo veci.
= drogy
= hazard
= dlzoby, vydieranie, sikana
tak ako tu pisali ini - chce to trosku dat dole ruzove okuliare a pozriet sa na syna kriticky, spomenut si ako sa jeho spravanie zmenilo, odkedy a co to mohlo sposobit.
prepadnutie drogam sa odraza na pokozke, vyzore, vyraze tvare a oci, zivotosprave, zanechava vyrazne stopy na tele aj dusi.
nech je to akokolvek, to jedine co MUSITE spravit je to, ze date svojmu synovi uplne jednoznacne najavo, ze nie ste ochotni toto spravanie, zatajovanie a takuto rapidnu zmenu k horsiemu tolerovat, ale zaroven mu date najavo, ze ste tu pre neho a ste mu ochotni pomoct. nie zakazmi, krikom, vycitkami, ci ultimatmi, ale ponukou spoluprace, porozumenia a preukazania spoluzodpovednosti za dany stav.
musi citit, ze ho nejdete vykopnut z domu, prenasledovat alebo nebodaj strcit do ustavu alebo vazenia, ak zistite nelegalnu cinnost. avsak mozete to naznacit ako uplne poslednu a krajnu moznost, ak by absolutne odmietol spolupracu.
musi dostat sancu a musi porozumiet, ze ste mu ochotni pomoc bez hnevu a vycitiek bez ohladu na to, co uz spravil. tie vycitky a hanbu nakoniec bude citit sam, az sa z toho bahna vymani a zacne s nadhladom a odstupom vidiet, co sposobil.
musi vsak chciet sam, bez neho nedokazete ani so sebavacsim usilim absolutne nic.
vela stastia.
Tiež si myslím, že sú v tom drogy, poznám presne rovnaký prípad ako opisuješ.
nemusia to byt drogy, to by si asi vsimli na zmene spravania. skor gambling alebo ina zavislost. ale nemyslite si, ze sa vam to doma podari vydiskutovat - treba odbornu pomoc, ktora zisti co mu je. resp zistit co poraba a potom odborna pomoc. ked pride na najhorsie aj policia. co najskor, aby ste neskoncili v dlhoch aj vy, ale aby nespravil nieco horsie ako vas ozobracoval..
Presne Jeffino.
Presne, ja si to myslim tiež... pozri mu ruky nohy, či nema dopichane. Alebo keď pride domov, či nema červene oči. Všimaj si, či nema zdravotne problemy... ja neviem, či nekašle hlieny, či nemáva sračky, či nerozpráva z cesty a tak... je to vážna vec si myslím...
asi by som s nim zasla za odbornikom...