Výška invalidneho dochodku

werio

chcel by som sa spytat ,požiadal som o ID na žiadosti bolo od lekara alebo od komisarky vymeraných 100 bodov,neviem či je to urazový bod alebo nie (uraz som nemal(mám psychycke problemy/ vyplatia mi tie body po komisii?alebo až ked mi priznaju ID? Dakujem

aduliena

Nárok na PN máš rok. Môžeš byť aj naďalej PN, ale bez vyplácania nemocenského. Žiadosť o invalidný si podaj po skončení PN. ZŤP 70% nemá nič spoločné s percentami invalidného. Záleží od posudkového lekára, koľko percent invalidity ti uznajú. Treba mať dobre napísané lekárske správy od odborných lekárov , ktoré odovzdávaš. Vydanie rozhodnutia môže trvať dlhšie, ale invalidný ti potom doplatia aj spätne. Aby si nebola bez príjmu, môžeš si zatiaľ požiadať o soc.dávky, ktorých pomernú časť potom musíš vrátiť od dátumu, odkedy ťa uznajú invalidnou.

weirdo

Tam je to inak s percentami. Treba pozriet do prílohy zákona 461/2003. Tiež je to na tej stránke. Aspoň informačne budeš vedieť v akom rozpätí ťa asi uznajú.

cokoladka898

dakujem idem si to prestudovat. ide totiz o to, ze ked mi skonci ta PN po tom roku a ked sa nebudem moct vratit do roboty nemozem ostat bez penazi. a ked buden schopna pracovat budem moct aj ked mi uznaju plny invalidny. to mi uz niekto hovoril. tak neviem co je pre mna najlepsie teraz.

weirdo

Poziadanim ti určite nezastavia výplatu, na to nemajú právo. Ale je mozne že ak ťa uznajú tak budeš chvíľu bez peňazí lebo vybavenie invalidného chvíľu trvá. Ale nie moc dlho. Tri týždne asi.

cokoladka898

ja som stale zamestnana len som na PN od aprila. vsetky papiere mam uz pokope, mamina mi to bola odniest na socialku len tam jej povedali nieco take ze ked si teraz poziadam tak mi automaticky skonci PN. len ja nie som v takom stave, ze sa mozem vratit do prace. a kym ma vyzvu pred posudkovu komisiu a nebude mi vyplacana PN nemam z coho zit.
tak neviem ako mam teraz postupovat. mamine to tak vysvetlila, ze jej domotala hlavu.
teraz 1.10.2012 boli 3 roky co som zamestnana.

weirdo

Cokoladka, invalidný sa nevypláca, ak poberas pn. Invalidný sa zväčša prizná po tom, ako si rok na pn. Lebo len rok máš maximálne nárok na pn. No a ak ťa uznajú invalidnou, tak tí priznajú invalidný, ak máš nárok, od ukoncenia výplaty pn, skôr nie, aj ked budeš invalidna od skoršieho dátumu. Či máš nárok, to si môžeš zistiť podľa paragrafov 70-72 zákona 461/2003, vygoogli si, je to aj na stránke socpoist.sk