Dobry den, chcela by som vediet ako postupovat pri adopcii dietata. Keby si moj sucasny priatel chcel adoptovat moju dcerku, museli by sme mat suhlas od jej biologickeho otca? Ten na nu totizto totalne kasle, neplati vyzivne skoro vobec, riesime exekutora, malu skoro vobec nenavstevuje, uz ho skoro ani nepozna, za to mojho sucasneho partnera zboznuje, ked ho zbada tesi sa, furt je pri nom, hraju sa a je vidiet ze aj on ju ma moc rad.. Prosim poradte mi. Dakujem
Adopcia dietata
Podla § 100 ods.1 zákona o rodine osvojiť maloleté dieťa môžu manželia alebo jeden z manželov, ktorý žije s niektorým z rodičov dieťaťa v manželstve, alebo pozostalý manžel po rodičovi alebo osvojiteľovi maloletého dieťaťa. Maloleté dieťa môže výnimočne osvojiť aj osamelá osoba, ak sú splnené predpoklady, že osvojenie bude v záujme dieťaťa.
Tvoj sucasny priatel nesplna ani jednuz tychto podmienok na to, aby mohol byt osovjitelom. Aby si mohol osovjit tvoju dcerku, musel by byt tvojim manzelom.
Tak sa ho opytajte či súhlasí a adopciou. Zrejme by mu to aj vyhovovalo.
Ano aj moj sucasny priatel by chcel, a nebolo to z donutenia, to urcite nie.. No keby prideme o vyzivne tak to ani ziadny rozdiel nebude si myslim, kedze do teraz neplatil skoro vobec a ked zaplatil tak ovela nizsie nez urcil sud... preto aj exekutora riesime.. bola som aj u kuratorky nasej... a najhorsie je, ze biologicky otec je dobrovolne nezamestnany a teraz od 1.oktobra mal ist do prace, ale par dni pred nastupom si nehal zlomit ruku aby nemusel ist do roboty :-/
Ak dá súhlas na adopciu, po zmene uz nebude platiť výživné, a nebudete mať nárok ani vyžadovať náhradné výživné od socialky.
Keby chcel...a chce? Alebo len ty chceš aby chcel? Áno, potrebujete jeho súhlas.