Prečo sa vlastne par rozide po rokoch? Ake na to maju dovody? zistia nieco co do vtedy nevedeli? alebo sa navzajom zunuju? nejde mi to do havy. ako sa mozu po takej dlhej dobe odlucit a zit si svoje...co ma vlastne clovek z takehoto vztahu?
Čo sa vlastne stane?
wreck, uuuplny suhlas
Dadula56 dobre napísané. Podľa mňa je to aj touto uponáhľanou dobou, človek sa ženia za peniazmi a zo života nemá nič. Ak ich náhodou má tak zase nefunguje niečo iné, je chorý alebo má veľa stresu atď...Ale zaujímavá téma
Pretoze sa ludia menia. Co mali dvaja spolocne na zaciatku, nemusia mat spolocne po rokoch. Zistia, ze ich cesty sa odlisuju, ze si zivot inak predstavuju.
Zistia, ze ten druhy nie je ten, za koho ho pokladali, pripadne nie je ten za koho ho pokladali v prvotnom osiali. Ako sa aj pri rozvodoch uvadza "neprekonatelne rozdiely".
Ak sa pytas Kikus, tipujem, ze vztah za sebou nemas, pripadne si vo faze ruzovych okuliarov. Vztah, ked sa dvaja vznasaju na oblaciku vydrzi maximalne rok. Potom nastupuje(resp. zacne prevazovat) bezny zivot, povinnosti, rutina, clovek zlozi ruzove okuliare a zacne uvazovat aj racionalne, vidi chyby, nedokonalosti, prestane sa prisposobovat a pretvarovat. Vela vztahov na tom stroskota.
Pises to velmi jednoducho "odlucit sa a zit svoje". Takto to nebyva, vacsinou(ak je to dlhorocny vztah, cim nemyslim rok a pol, aby sme si rozumeli ale minimalne 5 a vacsinou viac) je za tym dlha faza uvedomenia si, ze to takto nejde, ze treba ist od seba a velkeho trapenia, kym sa clovek rozhodne taky vztah ukoncit. Nie je to pekne ani jednoduche, bola som svedkom viacerych koncov a to boli este konce, ked sa dvaja k sebe dokazali este spravat ako ludia a nie ako zvery.
vela ludi poklada za lasku prave to obdobie "ruzovych okuliarov" a ked tieto ruzove okuliare prestanu existovat, nastava akysi šok..ako to, ze to uz nie je take ako predtym? to predtym bolo take krasne a teraz sa mam uspokojit, ze to bude do konca zivota taketo? je velmi tazke prekonat toto rozcarovanie,a preto mnoho ludi vztah ukonci a vrha sa opat do noveho,kde su opat pritomne tie ruzove okuliare a opat je vsetko uzasne..je to zacarovany kruh..bohuzial.
presne ako pise wreck. krasne popisane.
wreck to napisal spravne, v podstate je najcastejsi problem ten, ze vztah sa zacina kvoli tomu, ze ten druhy nam sposobuje burku hormonov, osial, opojenie ked sme s nim/nou, atd.
a bohuzial privela ludi zaklada vztah, pripadne manzelstvo na tychto vratkych zakladoch. ma naivnu predstavu ze ked ho/ju miluje dnes tak velmi, tak to ostane navzdy. huppsss... osial pominie, zrazu clovek vidi vsetky chyby, ktore predtym v tom opojeni prehliadal. a uz to ide len dole vodou.
ale tych dovodov moze byt viacero. okrem toho co wreck napisal a da sa zhrnut do frazy "zlozit ruzove okuliare" je tu este aj stara dobra nuda, zunovanie, stereotyp, zmena v spravani partnera (z roznych dovodov), zdravotne ci esteticke vyhrady, neschopnost riesit bezne a nutne kazdodenne problemy jednym z partnerov atd.
kristinka, ale to je predsa jednoduche. po rokoch sa ukaze kazdeho prava tvar. zrazu vidis veci, ktore si dovtedy nevidela. zacnu ti do seba zapadat suvislosti, ktore predtym neboli zjavne. a moze to byt dokonca nieco, cim sa ti ten druhy celkom zhnusi.
ono to ani nemusi byt pretvarovanie sa. len treba dostatok casu, aby sa clovek mohol prejavit v roznych situaciach. a najlepsie to naozaj vystihuje opis, ze zrazu vidis veci, ktore si dovtedy nevidela.
ked mam byt konkretny, tak napriklad isty cas moze trvat, kym si uvedomis, ze ten druhy ma v povahe ine hovorit a ine robit - vodu kazat, vino pit. casom si mozes uvedomit, ze sa nan nemozes spolahnut. nieco slubi, nedodrzi. niekde ma prist, nepride, nezavola. nie vzdy, samozrejme, ale mozes si uvedomit, ze tento prvok jeho spravania je pritomny vo vsetkom co robi. to moze byt nieco, co prve mesiace, aj roky, nemusis vobec spozorovat.
ak sa takychto veci nazbiera viac, odtial je uz len kusok k myslienke - je ako hocikto iny. a tam kde konci vzajomna vynimocnost, zacina koniec. :(