Problem je trochu zapeklitejsi hlavne preto, lebo ide o stav mojej mami, ktora je lafo a velmi nezodpovedny clovek. Cely jej stav beriem z dvoch hladisk:
1. PSYCHIKA - velmi zla a velmi jej ovplyvnuje vsetky jej bolesti. Ma to velmi zle v praci aj doma. Na vsetko rezignovala, nestara sa o seba, na vsetko co jej chcem kupit alebo niekam ist povie ,,a naco,,. Proste ked chcete vidiet zijucu mrtvolu navstivte nas. Ale o tuto cast sa skusim postarat ja, pozriet nejakeho psychologa, nejako jej najst chut do zivota.
2. ZDRAVIE - katastrofa, su to uz roky. Posledny mesiac doma len lezi. Ale v skratke - neskutocne bolesti chrbta, zvracanie, bolesti zaludka, hlavy. Niekedy len lezi a boli ju vsetko naraz, niekedy su to kombinacie. Napr. vcera chrbat a zvracanie. Pred rokom jej zistili nejake poskodenie chrbta, poslali ju na fyzioterapiu, aj tam chvilu chodila ale pre nu to bolo nic, robila si z toho iba srandu ze na take bolesti ma cvicit ,,bieleho medveda,, (nejaky cvik). Proste to nebrala ani vazne. Ludia na to sa uz neda divat ked vam doma mama trpi. Uz ma preslo aj to obdobie ze tak nech, ked nie je ochotna ist lekarovi tak nech si trpi, pretoze uz nikoho nebavi jej dohovarat. Nieco sa uz musi stat. Strava cez den takmer ziadna, vecer chleba, ked jej poviem aby sa hybala, isla na prechadzku aspon tak povie, ze v praci sa nabeha a nahybe dost (zdviha prepravky, uklada regale, proste namaha - ziaden pohyb), fajci (uz pomenej), kavu pije (to tiez pomenej, niekedy dokonca vobec).
Potrebujem poradit k akemu lekarovi ist. Kedze ju boli vsetko neviem na koho prveho sa obratit. Najhorsie je, ze na nieco jej neviem oponovat. Okrem strachu z lekarov ma proste pravdu, ze sa vsade musi objednat, niekde sa dostane az za par mesiacov, alebo rano o 3:30 utekat na casenku, ze nasa obvodna je hnila a blba a nikdy ju nikde nechcela poslat (takze vymenne listky nehrozia), ze doteraz mala skusenosti len s lekarmi, ktory nevnimaju cloveka ako celok a po pravde, nepomohli jej, na vsetko si sama zhanala tabletky. Ona vlastne denne je tabletky a kvapky na zaludok o ktorych nic nevie. Skoda ze som od rana do vecera v praci. To ako bude behat po lekaroch jej zaberie tyzdne, nebudem ju mat pod dohladom, a este aj moze zabudnut na tu pracu co si po dlhych mesiacoch konecne nasla. Ale zdravie je prednejsie. Vravim jej, ze kedze do kancelarie ju nevezmu, na fyzicky pracu uz davno nie je, nech skusi ci nema narok na invalidne, aj tak zaraba len minimum, a nech si privyraba predajom umeleckych veciciek, ktorym sa obcas venuje. Aky je vas nazor? Kam s nou ist? Ako pomoct najst zmysel zivota 45 rocnej zene? Sme z Trencina, tak ak poznate nejakeho dobreho lekara, myslim naozaj lekara, nie chodiaci diplom, tak budem velmi vdacna.
Ku ktoremu lekarovi ist
Dobré ráno.
Ja by som to urobila takto: Ak bude mať ďalšie bolesti a/alebo zvracanie, zavolajte záchranku, nech ju prevezú do nemocnice a požiadajte o kompletné vyšetrenie, sonografické, CT hlavy, vyšetrenie chrbta, nech jej dajú aj infúzie a nasadia nejaký jedálny lístok. Pre ňu by bolo najlepšie jesť aspoň 3 krát na začiatok, ale poriadne a keď sa dá ako tak dokopy, tak 6 krát denne alebo 5. (Raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, 2. večera). A čo sa týka pohybu, donúťte ju aspoň na 30 minút ísť von na svižnejšiu prechádzku, alebo na bicykel, ak to bude možné. Ak nesúhlasí s privolaním záchrannej služby (alebo mestskej pohotovosti, neviem, či tam také niečo máte), tak to zavolajte tajne a potom, keď už lekári budú u Vás, snáď nebude odporovať. Jednoducho, tu nie je jeden doktor na všetko. Treba zájsť do nemocnice, možno si ju tam aj týždeň nechajú na infúziách, musí byť slabá, keď nič neje. A aký je jej pitný režim? Ak nepije veľa, treba začat 1,5-3L vody denne, prestať úplne fajčiť (vezmite jej cigarety) ja viem, že si kúpi ďalšie ale nejako ju odučte, v nemocnici by jej to aspoň mali zakázať, ďalej netreba piť alkohol, veľa byť na čerstvom vzduchu. Veď 45 rokov - mladá žena ešte. Nemusí ísť na invalidný dôchodok, uvidíte, že v nemocnici ju dajú dokopy, a keď sa budete držať týchto rád, určite to bude dobré a nájde si lepšiu prácu. Ale vy jej musíte ísť príkladom, nepiť alkohol, nefajčiť a dodržiavať pravidlá zdravého životného štýlu. (strava 5x denne, 5x denne ovocie a zelenina, 2-3krát denne mlieko a mliečne výrobky, pohyb 30-60 minút denne, mäso jesť len tak 1-2 krát do týždňa, ryby aj 4 krát do týždňa, strukoviny asi 2 krát do týždňa. A pečivo také 2-3 kusy denne by mali postačiť). Ale keď si dáte do Google prehliadavača na internete a zadáte si tam že ,,zdravý životný štýl" tak určite budete všetko vedieť. Naozaj hlavne veľa vetrať, stále otvorené okno, dávať pozor na bežné virózy, prechladnutia a chrípky, ktoré jej môžu len pohoršiť. A v tomto prípade, ak má fóbiu s lekárov, tak už by som nešla k psychológovi (môžete aj k tomu) ale fóbia sa lieči u psychiatra, choďte tam pokojne aj s ňou, kým ešte nie je neskoro sa objednajte na prvé sedenie u psychiatra, nie je to žiadna hanba. Najmä teraz, keď je taký dobrý čerstvý jesenný a najmä ten ranný vzduch od takej šiestej ráno do deviatej cez deň, a potom od šiestej do deviatej večer je tak chladnejšie už. Naozaj lieky na žalúdok a na všetko nech obmedzí, kvapky pokojne, Pancreolan nech si dá 3 krát denne, nech ho neužíva dlhšie ako 3 dni. Ale to naozaj, už len v krajných prípadoch, ak by ste váhali s tým zavolaním sanitky. Okamžite tak konajte! Ide o život! Tam jej nasadia lieky, infúzie a domácu liečbu! Veľa šťastia.
Dovidenia.