Najomne a energie

Príspevok v téme: Najomne a energie
arman

Uz dlhsie som si vsimol jeden trend, a to, dat neskutocne palky na energie v najomnom.
Napriklad... najomne za byt je 300, a energie su 130 eur.

To co je? 130 eur za energie? Jednoizbovy byt pre jednu osobu. A 130 eur? To tam bude byvat cely regiment vojakov, alebo co?

Moja otazka znie, preco sa to oddeluje, ci v tom je nejake pravne hladisko. Preco v jednom inzerate je prenajom bytu za 300 + 60 energie, a v inom 300 + 120 energie.

Kto urcuje tie energie? Majitel? A preco ma to vobec ma zaujimat kolko su energie, a neuvadza to proste ako najomne.
Preco je to odelenne?
Je jeho povinnostou vykazovat kolko platil za energie, a pokial som napriklad setrny clovek, preplatok mi potom vratit?

Bol by niekto taky dobry a vysvetlil by mi tieto "energie", ako sa tato vec vlastne ma? Ja tomu kompletne nechapem, hlavne to, preco jeden majitel chce 2 alebo 3x tolko za energie, ako iny majitel... a hlavne, preco sa to oddeluje v najomnom, preco mi davaju vediet, kolko su energie? (preco ma to ma zaujimat)

Diky.

Zuzuzuzulienka

kvoli takýmto stresom, zbytocnym problemom a klamaniu najomcov sme si prenajali byt s doas-om. máme krásny byt sa slusne peniaze a nic neriesime ziadne zbytocne nervy- moja rada ukoncite najom a skuste si pozriet nejaku spolahlivu spolocnost- za nas doas,sk

arman

Slnecnica, dakujem za odpoved.

Vsak jasne je, ze serioznost vravi, zarabat na najomnom a energie nechat najomcovi. Je to aj ferove. Bohuzial, na slovensku je ferovost skor ojedinela a tak si myslim, ze vacsina majitelov to neriesi, iba ak by boli nahodou preplatky. Preto to zdvihne s poriadnym limitom, a je ticho... pochybujem, ze ked to najomca riesi, ze mu to majitel poctivo vrati... a ked vidi ze je nevedomy, tak urcite si tie peniaze ponecha.

Napriklad, ja ked som bol prvy krat v prenajme, tak som to nevedel, neriesil a samozrejme sa nic nedialo, potom co som odisiel. :-) Ja keby som prenajimal byt, tak to samozrejme oddelim, ale presne kvoli tomu ucelu, aby to mohlo byt pripadne vratene.

Dobre, cize zalezi to od zmluvy, to je aj dost logicke. Staci teda, aby tam bol bod o tom, ze energie su oddelene od najomneho a po ukonceni zmluvy sa doplatok/preplatok doriesi. Takze asi je na mne, aby som si zabezpecil, aby to v zmluve bolo.

slnecnica

Výška energií je nastavená odberateľom u ich dodávateľa. Záleží teda od majiteľa bytu, ako to má nastavené. Ja to mám takto:
Nevarí sa často, takže plyn 10€, elektrika 12€. Voda bola nastavená automaticky bytovým družstvom, to je cca 40€ plus do nájomného počítam aj fond prevádzky a údržby 20€. Takže keď som ho prenajímala inzerát znel: XYZ€ (mne do vrecka)+82€ energie. Zmluva bola nastavená tak, že preplatky som vracala a nedoplatky museli podnájomníci doplatiť.
A či majiteľ má povinnosť ukázať jeho zmluvy a faktúry-no, záleží od neho, ja s tým problém nemám. Načo zarábať na energiách, keď už zarábam na nájomnom:-)

lost

No hej, to je potom dost nefer, ak ty setris a on za to inkasuje.. Ale ak spotrebujes viac, tak ta nepusti bez zaplatenia :D

Divne no..

Tak vela stastia vo vymahani :)

A doteraz vyzeral seriozne ten majitel?

arman

Lebo teraz chcem zrusit najom a kedze som myslim setrny clovek, tak by som ak na to mam pravo aj poziadal majitela, ci nemam preplatok. Lebo predpokladam, ze ked clovek mlci, majitel si to necha a prepadne to. Ale mozno na to clovek ani nema pravo... ale potom, naco by to malo vobec zmysel v najomnom uvadzat?

lost

Podla mna sa do tych energii rata vsetko, voda kurenie, plyn elektrina

Ale on plati vsetko separatne, teda vodu a kurenie spolu spravcovi a potom plyn a alektrinu uz osobitne inde..

Cize teroeticky sa to da asi tak, ze pojde za spravcom nech mu spravi asi nejaky vykaz alebo co..

Mne tie nedoplatky tak vyratali, ze zapisali stavy na zaciatku a potom na konci a potom vyratali podla aktualnej ceny spotrebu..

Hypoteticky povedzme ze by si bol od 1.10.2012 do 30.9.2013 niekde, tak plyn, elektrina sa rata lahko.. lenze s tou vodou a kurenim a celkovo najomnym "se vsim vsudy" to asi jedine spravca asi vie vycislit presnu sumu za dane obdobie.. proste jemu majitel bytu plati kazdy mesiac X a to X vypocita spravca tak, ze aku priemernu spotrebu si mysli ze bude mat.. teoreticky ak potom vypnes kurenie, mal by prist preplatok.. ak nepustis ani kvapku vody, tiez asi nejaky preplatok.

Toto velmi neviem, kedze este nemam skusenosti so spravcom, ale tak nejak mi to vysvetloval ten co mi prenajimal byt..

Ale kedze mame "od do" hodnoty, tak by to problem byt nemal, potom to asi fakt zalezi od serioznosti majitela bytu..

arman

No dobre, ale ako zistim, ake su skutocne energie, ked chcem majitela o to poziadat.

Moze si tam on vykazat co chce, ci je su na to oficialne papiere, kde to vidno, kolko skutocne platil.

A co vsetko sa tam rata, iba kurenie, voda, elektrika a plyn?