Zaujímalo by ma, či keď mám intoleranciu na niektoré potraviny (mlieko, vajcia, pšenica...), tak ich musím vyradiť z jedálnička, alebo ich môžem kľudne konzumovať naďalej? A keď je na niečo silná intolerancia a na niečo slabšia alebo celkom slabá, aký to má význam pre moje zdravie?
Potravinová intolerancia - čo je to?
Samodiagnostický test potravinovej intolerancie - www.lekarendoma.sk
Inac nemusim ist velmi daleko ani sam, ked si nezoberiem dnes s vacsim jedlom kyseliny, o dve hodiny mam krce v zaludku, neskor v bruchu a hnacku.
Poslednych 20 rokov neviem spracovat zrejme laktozu, kedysi som za mlada pil az 1.5 litra mlieka denne, dnes mi uz pohar cerstveho mlieka sposobi hnacku. Ale ked zoberiem enzym na laktozu, ktoreho treba samozrejme dostatok tj zhruba 1500 jednotiek na pohar mlieka, nemam ziadne problemy.
Ale j3e zbytocne hovorit ludom, co nemaju dostatocne vedomosti okolo aktivity enzymov a potrebnych davkach na rozne jedla.
Pricom nikdy som netvrdil, ze je to jedine riesenie intolerancii, len sa mi zda rozumnejsie, nez sa zacat vyhybat vsetkym jedlam, co nam robia problemy a to len z dovodu nedostatku prislusnych enzymov alebo kyselin.
Doplnky, tj spravne volene doplnky ti doplnia v tele co ti chyba.
Na lepok doplnok dokonaly nejestvuje, ale na ine menovane ano a v dostatocnych mnozstvach problem vyriesi.
Zdoraznujem klucive slovo, v dostatocnych mnozstvach ucinnych latok, tj nemozno zobrat len akykolvek enzymaticky prostriedok na trhu a nazdavat sa ze pomoze. Tj treba vediet, z ktorej zlozky treba kolko, aby to danu latku vedelo spracovat.
Pri nedostatku roznych specifickych enzymov a zaludocnych kyselin sa totiz mozes dostat az do stavu, ze ti bude robit skodu prakticky vsetko a takych ludi som zopar poznal aj osobne.
A vedeli si napravit problemy do znacnej miery casto dodatkom silnych roznych specifickych enzymov a kyselin.
Inac kazda latka, co telo vie absorbovat ale nevie rozlozit do formy, ktoru vie pouzit ci vylucit dostatocne je pre nas skodliva/zamorujuca.
Takze intolerancie nie su zalezitost ani pazravosti, ani kontroly nad potravinami, ale individualnou schopnostou tela produkovat rozne enzymy a kyseliny.
A kedze su dnes na trhu doplnky, ktore nam take potrebne enzymy dodaju, nevidim ziadny dovod na to, aby ich ludia nepouzivali.
Áno, ak ti nevadí, že ťa z toho chytne furt sračka, tak môžeš konzumovať smelo ďalej...
RNG, moj syn ma intoleranciu na mlieko, vajcia, psenicu, kukuricu, strukoviny....
uzival skoro dva roky enzymy a nic nepomahalo. ked sme potraviny vysadili, tak je odrazu celkom zdravy. takze dodavanie enzymov urcite nestaci. ked telo nieco zle spracovava, treba ho odlahcit a nie do neho nacpat enzymy aby sme mohli dalej do seba tlacit to, co nam skodi.
potravinove doplnky su iba doplnky, nemaju riesit nasu lenivost a pazravost. signaly tela treba pocuvat a nie ich prebijat doplnkami.
Intolerancia je len prejav zamoprenia tela, ked nevie niektore zo zloziek potravin spracovat=rozlozit prislusnymi enzymami, ale ich absorbuje, tj zamoruju telo v nerozlozenej forme.
Ale enzymy sa daju doplnit, podobne aj kyseliny, mikrovlakniny a probiotika, lebo tieto vsetky sa podialaju na traviacom procese a pri chybani ktorehokolvek je porucha, co sa moze prejavit intoleranciou alebo aj ovela horsie.
Jedine, na co nie je zatial perfektny doplnkovy enzym je lepok, tj pre tych co maju na lepok intoleranciu je lepsie sa mu co najviac vyhybat a brat aspon ten sucasny este nedokonaly enzym na lepok/gluten enzyme.
nikto mi nevie poradit?