Potreboval by som poradiť. Mám 25 a veľký problém s rozmýšľaním, hlavne keď som medzi druhými ľuďmi v kolektíve. Povedal by som, že som dosť "srdcový" typ, žijem skôr emóciami ako rozumom. Pri práci potom dochádza k tomu, že po nejakej otázke kolegu ustrniem a nedokážem mu adekvátne odpovedať. Myslím, že neviem akoby v tom momente reagovať rozumom, premyslieť vec, skôr nepremýšľam, len pritakávam, prípadne sa usmejem, odpovedám viac "srdcom" ako rozumom, viac vnímam ako premýšľam.Od malička mám trochu problém s koncentráciou. Existuje aj niečo ako príslovie, ktoré ma veľmi vystihuje: Chladné ruky, horúce srdce...Som pritom intelektovo celkom zdatný, vysokoškolsky vzdelaný, len ma v poslednej dobe fakt obťažuje tento problém. Chcel som sa preto poradiť: myslíte, že sa dá začať viac rozmýšľať na úkor emócií a vnímania, ktoré by sa nejako dostali do úzadia a človek by v jednotlivých chvíľach len premýšľal nad vecou? Alebo je to jednoducho o povahe, kt.je fixná? Ďakujem.
Problém s rozmýšľaním
Zdravim, mam uplne podobne problémy ako ty, mam VS vzdelanie a vek taktiež takmer ten isty...chcem sa len opytat, ci si na nieco prisiel, pripadne ak ti nieco pomohlo tak co a ci si uz navstivil nejakeho doktora. Vdaka za odpoveď
pre lepsiu koncentrovanost by ti mohla tiez pomoct vyucba instrumentalneho nastroja
ahoj, ak to je povahou, teda ze svoj doterajsi zivot si takto fungoval, myslim si, ze to budes moct to do istej miery zmenit ale budes musiet na sebe neustale pracovat. Pri probleme s rozmyslanim by si mohol skusit denne si vyclenit nejaky cas, napr. polhodinku alebo hodinku, kedy sa upokojis, a budes sa snazit venovat premyslaniu jednej lubovolnej temy a hladat rozne mozne argumenty a protiargumenty. Ak tomu obetujes pravidelny cas, mohlo by ti to casom pomoct v hladani suvislosti a tym lepsej reakcii na okolie. Dolezity je vsak aj spanok, lebo ked si unaveny, nemas taku mieru sebakontroly ani tolko napadov, ako ked si odpocinuty. Pre lepsiu koncentrovanost by ti mohlo tiez pomoct citanie nahlas.
Vaša choroba má riešenie, robte s tym nieco, inak vás to postupne zlikviduje, duševne aj fyzicky. Riešenie na váš problém nájdete v knihách od Kvetoslav Minarik alebo zo zahranicnych autorov Eckhart Tolle. Obaja maju na serveri ulozto.sk aj video alebo mp3 nahrávky. Samozrejme je vela autorov, ale tito su blízki nasej zapadnej mentalite. Je to na vas, bud sa s tym rozhodnete nieco robit, alebo budete trpiet.
Asi skúsim ten autogénny tréning. V minulosti som ho cvičieval a do istej miery mi pomohol.
vikto: skús autogénny tréning s niektorou individuálnou formulkou, skúsime obaja :)
napr.
"Čítanie a myslenie ma teší a ukľudňuje."
"Hovorím kľudne, plynulo a smelo."
"Pamäť mi slúži dobre."
"Spomínam si ľahko a presne."
ak by niekoho ešte napadlo niečo k téme, napíšte...
Dakujem za komentáre.
Ja neviem, ja mam velmi bohatu predstavivost, takze ako mlady som sa nevedel plne sustreewdit, a mal som to, co dnes lekari nazyvaju ako chorobu, ADHD. V tom case to ale este nebola choroba, len nedostatok sustredenosti a v 17 rokoch som to zacal riesit autosugesciou a meditaciou, tj koncentrovanim sa volou a vypatim vsetkeho ostatneho.
Moj syn to tiez po mne zrejme zdedil, lebo mal myslienky v skole tiez vsade inde, ako na ucive a hoci patril inteligencne do vrchnych 2 %, mal mizerny prospech. Tiez uz od mala mu "diagnoczovali" ADHD a chceli davat utlmujuci Ritalin, na stastie som mal dost rozumu, aby som im to nedovolil.
iguanodon, ale presne to isté má aj ten môj spolužiak. Má aj poruchu pozornosti a nedokáže sa sústrediť dlhšie na učivo, napr. sa hrá len tak s prstami, díva sa na zem a myšlienkami akoby bol úplne inde a stane sa to z ničoho nič...
On má toho viac. Chodí aj k psychologičke a berie aj lieky na upokojenie. Na tvojom mieste by som zašla za doktorom. Nie je to žiadna hanba. :)
Takto to mám najmä u psychológov, až sa napokon cítim ako blbec. Preto som im začala písať denníky, kde som zachytila všetky svoje intelektové pochody. Je však jasné, že v normálnom živote takto nemôžeš fungovať, že: "počkajte, toto si zapíšem a dajte mi pokoj, musím si reakciu rozpísať v denníku" :D Myslím však, že na terapii skôr ide o tie emócie. V bežnom fungovaní... neviem, možno sa len nevieš medzi ľuďmi uvoľniť.
tiež mám ten istý problém...ak na niečo prídeš tak sem napíš :)
možno to spraví hypnoza.. napr. ked som mal 15-16rokov mi umrel brat.. vtedy je mozog v istom vývine dôležitom.. takže niektoré trauma veci to spustili..
hej ginko a podobné veci pomôžu trošku ale nevyliečia.. pomáha aj pravidelný spánok plnohodnotný.. pravidelné vstávanie.. šport napr. beh.. tiež aj príjem kvalitnej stravy..
počul som ešte o jednom komplexe vitamínov, ktoré dávajú človeku všetky dôležité živiny.. pije sa to ráno, večer.. o pár dní by som sa mal k tomu dostať .. uvidím