Vysporiadanie majetku po rozvode

Príspevok v téme: Vysporiadanie majetku po rozvode
trojka333

Prosím vás o skúsenosti alebo rady, ako postupovať pri delení majetku po rozvode a kde vlastne začať. Mám už po rozvode, ale neviem sa priložiť k tomu aby som dala na papier tieto veci, neviem čoho sa držať a podľa čoho ísť. Poradí niekto kto má za sebou rozvod a následne už aj deľbu majetku?? Komu čo má patriť, aká hodnota majetku sa počíta...či cena pri kúpe, alebo aká je taraz a podobne, na čo nezabudnúť. Jednoducho neviem si nájsť systém. Kto mi poradí? Ďakujem

0vecka

zaujimave ze ja ked som mojej starej povedal ze ziadna svatba nebude kym si jasne neujasnime a nedame na papier co koho bude v pripade rozvodu tak na mna pozerala ako na debila

lilyiankaa

monca, podľa mňa nemáš nárok na nič, keďže pozemok mal ešte pred uzatvorením sobáša a dom mu bol darovaný síce počas trvania manželstva (ak som to dobre pochopila), a na liste vlastníctva je písaný len on, veľké šance na majetok nemáš ..skôr by som povedala, že nulové

monca777

Dobry vecer, ako je to s vysporiadanim domu po rozvode. Pozemok bol darovany manzelovy este pred sobasom ale zacali sme stavat az po sobasi, stavebne povolenie a aj na liste vlastnictva je pisany len manzel. Vlastne mu bol darovany dom z ktoreho sa spravili dve bytove jednotky. Rozviedli sme sa este pred kolaudaciou ale dom bol uz postaveny a zariadeny takze sme tam byvali. Sme rozvedeny 7 rokov a este stale sme sa nedohodli na vyrovnani vlastne ex mi povedal ze nemam narok na nic.dakujem za odpoved

kablica

je zaujimave, ze este nie si zenaty a uz riesis rozvod :-DDD
ale princip je jednoduchy-s cim do manzelstva prides, to je len tvoje. Cize ak sa zenis s tym, ze mas vlastny dom uz pred svadbou, tak pri rozvode sa nedeli, ostava tvoj, jedine, ze by zena dokazala, ze do neho investovala ona sama a kolko..

kojot

Dobrý deň.Potrebujem poradiť.Kupil som si pozemok a staviam dom,mam ho uz v hrubej stavbe.Som stale slobodny ale mam sa ženit,všetko som zatial investoval do domu sam.aky by bol postup pri rozvode.vopred ďakujem za odpoved

mate59

Vysporiadanie bytu nebude v žiadnom prípade zo zostatkovej hodnoty bytu,ani z polovice členského, ale z tržnej hodnoty bytu.Delit sa bude na polovicu.Dalo by sa s ním dohodnút, napr. že sa byt prepíše len na teba a čiastku, ktorú by si mu mala vyplatit, by sa umorila na výživnom,vždy musia súhlasit obe strany.Súd bude akceptovat všetko, na čom sa vy dohodnete.Okrem polovice bytu by mohol žiadat i polovicu zo zariadenia bytu, motor. vozidla,úspor,ale i požičiek.

Andrea666

Dobry den,ja som vam vcera pisala,a dakujem za odpoved.S byvalym ex nie sme spolu,on ma priatelku.Viem,ze tento byt mi nenecha iba tak,a poda o majetko-pravne...Ja som sa s nim chcela dohodnut tak,aby byt prepisal na deti,no on s tym nesuhlasi:-(Podla spravnosti a svedomia by to mal nechat tak,pretoze ja som ho nevyhodila,odisiel sam.Otazka je,ak by doslo k vysporiadaniu bytu,musela by som ho vyplatit z polovice alebo len z členskeho?dakujem moc

mate59

Smerodatné je to,že byt nie je tohto času tvojim vlastníctvom, čiže nemáš naň právo.Záleží na tom, kto je zapísaný ako vlastník družstevných práv.Ak ste spolu s exmanželom,budete mat nan nárok obaja.Na družstve ti povedia, kedy - v kt. roku bude byt"vyplatený" a vtedy sa bude dať previesť do osobného vlastníctva.
To, že platíš nájom,energie,fond...nemá vplyv na vlastnícke práva.Ak by sa ex vzdal prípadných družstevných práv, bola by si potom jedinou vlastníčkou.

Andrea666

Dobry den,chcela by som poprosit o radu.S manzelom som rozvedena rok a pol.Nasiel si znamost a odisiel.Byvam v 3-izbovom byte aj so synom,najom platim ja.V r.1985 sme dostali byt tak,ze moj muž musel odpracovat 10r na podniku,kde pracoval.Ako clenske sme v tom case zaplatili 600e.Byt nie je v osobnom vlastnictve.Ake pravo mam na tento byt?Musim ho z bytu vyplatit?

Monmira

Dobry vecer,
mam znameho, ktory ma nasledovnu "rodinnu" situaciu. Jeho manzelka dostala byt od rodicov, ktory aj bol napisany len na nu (myslim, ze uz pred svadbou). Po rokoch sa vsak rozhodli byt predat a kupit dom, pricom to za co byt predali im s "malou" investiciou cca 15 000 eur stacilo na kupu domu, ktory uz vsak napisali na obidvoch manzelov. Otazka je, ci by moj znamy mal v pripade rozvodu nejaky pravny narok na tento dom, kedze investicia bola na 90% z bytu, ktory vlastnila jeho manzelka. Taktiez sa dodatocne robili investicie do domu v hodnote asi 20 000 eur, ktore boli vzhladom na to, ze manzelka nepracovala "financovane" mojim znamym. Ako by sa v pripade rozvodu delil tento majetok? Dakujem za nazory.