Neviem čo chcem - radu?

Príspevok v téme: Neviem čo chcem - radu?
popletko

No dlho som uvažovala či sem napíšem alebo nie, ale tak hrozne ma to trápi a nemám to komu povedať, tak sem napíšem.
Idem na VŠ ktora ma vôbec nebude baviť, ta škola je čisty nezmysel, uplatnenie no možno bude ale praca ma baviť rozhodne nebude. Na tu školu som sa rozhodla isť lebo som bola zufala, že prvy rok po maturite ma nikam nevzali, tak som išla pracovať a potom som podala prihlašku na VŠ. Rozmýšľala som, že na ďalší rok 2013/2014 pôjdem na inú školu, ale rodičia a celkovo rodina by mi to neodpustili, že by som bola znovu prváčka. Neviem čo od vás čakám, ale je mi hrozne zle, mam z toho depresie pomaly, cele dni nič nerobim len sa klepem od nervozity že idem študovať čo ma nebavi a ešte sa priznať ľuďom čo to je- hanba! Myslíte, že sa dá zvládnuť denné štúdium2012/2013, o rok na to denné štúdium na tej nechceej škole a súčasne externe to čo chcem? dá sa pomedzi to aj brigádovať aby som si to všetko mala z čoho platiť?(prazdniny by som samozrejme makala cely čas) vyštudovať denne Bc. a potom sa už len sustrediť na to externe. Dufam že ste ma pochopili lebo to cele píšem ako popletko.

JessicaI

Porozmyslaj s kym z rodicov sa o tom da skor porozpravat a ked bude doma dobra prilezitost vyskusaj porozpravat sa priatelsky bez vycitiek. Moja dcera studovala na strednej na same jednotky a ked prisla na VS zistila, ze to tam nezvladne. Vybrala si nieco co sa nevedela naucit a vedela, ze tu skolu nema sancu spravit. Tiez sa nam to bala povedat a bola z toho smutna a casto plakala. Potom sa rozhodla, ze sa o tom so mou porozprava ked som naliehala, ze co sa s nou deje nechc sa mi zdvoveri a tak som sa dozvedela, ze tu skolu chce nechat a ist pracovat. Hladali sme spolu pracu a pomohla som jej porozpravat sa s otcom ktory bol zasadne proti a chcel mat doma tiez pani profesorku. Po niekolkych rozhovoroch a trochu oduvania manzela sa nam konecne podarilo vysvetlit, ze to pre nu bude lepsie a ked si najde robotu bude na tom mozno lepsie ako keby vystudovala a potom si nemohla najst pracu. Keby sa niekedy rozhodla vratit do skoly boli budeme jej pomahat ako sa bude dat aj keby to malo byt o par rokov dlsie... sme predsa rodicia. Takze moja rada ... pokus sa porozpravat s niektorym rodicom a vysvelit mu co ta trapi.

zewa

Praveze ucitelstvo je skvele zamestnanie, popri ktorom sa da krasne externe studovat. Externe studium byva zvacsa v piatky poobede a v soboty. Nemas problem ;)
Ale dam ti radu. Radu ucitelky. VYSER SA NA UCITELSTVO! Dokonci rok a podaj si prihlasku na pravo. Ak ta vezmu, nevahaj a prestup. Zbytocne stratene roky tym, co teraz zamyslas.
A ako Bc. ucitelka aj tak nenajdes absolutne ziadne uplatnenie.
Pises, ze rodicia by ti neodpustili keby si bola znova prvacka. A odpustis sama sebe, ze si sa nechala tak manipulovat rodicmi? Podla mna tu mas jeden velky problem. Vztah medzi tebou a rodicmi. Naozaj ti odporucam skusit psychoterapiu a postavit sa na vlastne nohy. Mas vlastny zivot. To chces, aby ti ho riadili stale rodicia? Ale oni tu nebudu naveky. A co potom? Vsetky tieto tvoje vykonstruovane predstavy o tom, ako ti rodicia hento a tamto neodpustia su zbytocne. Ale to teraz nevidis. Ano, rodicom mame byt vdacni, ale aj oni si musia uvedomit, ze nie vsetko co si oni myslia, ze je pre nas dobre aj dobrym je. Musia sa naucit "pustit ta". Vyletiet v ustrety svojmu zivotu. A mas pravo v zivote robit aj chyby a zle rozhodnutia. Ty jednoducho musis vziat opraty svojho zivota do svojich ruk a neprenechavat ich rodicom. Da sa im to vsetko krasne vysvetlit. Bez hadok. Chod na tu terapiu. Pomoze vam to vsetkym (aj ked tvoji rodicia o tom vobec nemusia vediet). Prajem ti moc vela sily.

popletko

Ahojte píšem znovu, budem mať pomaly jeden semester za sebou, škola je ťažká , prvý mesiac som len preplakala ako hrozne ma to nebavilo. Dnes som pevne rozhodnutá, že to potiahnem do Bc. (teda možno)a skúsim externe právo, popri zamestnaní ak mi to vôbec nejaký zamestnávateľ v budúcnosti umožní, pretože ak budem učiteľka , študovať pravo externe mi asi neumožnia ale určite to nenechám tak, pretože mám z toho depky dodnes. Najradšej by som už tuto školu nechala a vrhla sa na to pravo hneď.

idiot na n-t

Studuj co chces, pozri sa, ja som vystudoval vysku a to som iba idiot, resp. debil. Da sa to? Da. Za prachy to mas:D

sad2

popletko: podla mojho nazoru je zvladnutelne studovat aj jednu dennu aj zaroven externu , a prave takyto sposob je vhodny na to aby si zistila, co ta vlastne bavi, kt. skola je prave ta prava pre teba,
sam studujem pravo a teda kedze mas znamu tetu pravnicku tak o to lahsie to budes mat po skole s praxou, ale inac celkovo tento odbor by som nikomu neodporucil kto od mala nie je rozhodnuty, ze chce byt pravnikom..
studovat 5 rokov nieco co chcu rodicia je nenormalne ubijajuce, a hlavne potom ked zistis, ze clovek nema ani uplatnenie a ma k danemu odboru obrovsku nenavist, urcite si otvor dalsiu moznost studia tym, ze si vyskusas aj externe studium (tych cca 500 eur na rok ta nezabije)

beskyd

:D to uz radsej ostan pri tom ucitelstve, heh. jedine ze by ti teta vedela vyslapat po skonceni PF cestu a niekde ta pretlacit. dneska to s pravom inak prakticky nejde. jedine ze by si strasne, ale strasne cez skolu makala (tym zdaleka nemyslim len studijne vysledky) a vliezla spravnym ludom do zadkov, potom MOZNO bude sanca aj s pravom, hoci tych absolventov aj s kontaktmi je dnes tolko ze uz ani nerozhoduje kto ma a kto nema konexie, ale kto ma lepsiu tlacenku ako konkurent. nieco o tom viem kedze som nedavno skoncil PF UK, hladal si robotu a zaroven sa bavil s ludmi ktori si nieco nasli alebo ktori poznaju tych co si nasli a obzvlast som sa vela pytal akym sposobom sa ludia k flekom dostali (a to aj za tu cenu ze sa to asi moc nehodi vsakze)a dostaval som casto vyhybave, ale nakoniec vacsinou predsa len odpovede ktore by zrazili ruzove okuliare nejednemu idealistovi. a ceresnicka bola ked sa ma jeden advokat v tusim tretom kole vyberka spytal ako cerstveho absolventa kolko klientov mu viem potencialne dohodit:)) samozrejme o praci pravnicky mimo BA mozes v dnesnej dobe len snivat takze si odkazana na slovakistan a na jedno mesto, ktore ti moze a nemusi vyhovovat.

xxy

to ze ta zivia a ti pomahaju im nedava pravo na vyberanie skoly. ale to si zrejme neuvedomujes. riesis tu hypoteticke otazky, este ani nevies ako to chodi na vs a uz rozmyslas o oboch. a po dalsie: zistila si si poplatky za externe studium? a vies ake vysoke je prospechove stipko?

popletko

tom teda som pototo z rodičov lebo ma živia aj mi pomáhajú, majú dosť aj svojich starostí. Ok. Skusim takto, ziskam prospechove štipko na učitelstve a toho si paradne môžem zaplatiť externe pravo + brigady v lete...možno by to šlo a možno by som to zvládala.
Ale ak to nevyjde tak je to na zabitie!ludia bežne robia take životne chyby alebo len ja som taka blba a nerozvážna?ok aspoň som to zo seba dostala von.