je mozne ze ma clovek nevolnost z uzivania vitaminov? zacala som uzivat selen-zinok a vitamin D... nikde som sa nedocitala ze uzivanie vitaminov tohto druhu moze mat neziaduje ucinky v podobe nevolnosti. Nemate niekto skusenosti? co robit? vysadit ich? beriem ich len 3 den
Nevolnost z vitaminov
Selenove kvasnice nie su zla forma selenu, problem je len, ze urcite percento ludi, najma s candidou a plesnami v tele ma na kvasnice alergie.
Kvasnice totiz obsahuju histaminy, ktore mozu u mnohych ludi vyvolat histaminove reakcie Plus obsahuju manoproteiny, co tiez vyvolava u mnohych ludi alergicke reakcie.
Rozne tabulky stanovuju skodlive hladiny selenu rozne, v priemyselnych MSDS uvadzaju hladinu LD50 az na 6500 mg /kg,. samozrejme to je jednorazova davka, jedovata, a teda radove vzdialena od odporucenej maximalnej davky denne braneho doplnku selenu.
www.sciencelab.com
Medicka komunita, ako obvykle sa zatato drzi starych odporucenych dennych davok z roku 1948
ale WHO(svetova zdravotnicka organizacia) pod tlakom sucasneho vyskumu a mnohych lekarov rutinne odporucajucich az 800 mikrogramov selenu denne, co mozno statisice ludi na ich radu beru uz roky, ustupila z davok z roku 1948 a pripustila maximalnu davku(upper limit) az 400 mikrogramov, pricom z odporucenej samozrejme este nepopustila
www.whfoods.com
nakvalitny selen sa vyraba z kvasnic na slovensku prakticky iny nedostat. Pozri, z coho je vyrobeny (ak tam bude nieco ako yeast extract, tak je z kvasiniek)
urcite sa ponasnaz zohnat kvalitnu formu selenu, ako Selenomethionine
en.wikipedia.org
Zinok si zozen v chelatovej vazbe, ma 60% vstrebatelnost, oproti beznym formam, ktore maju len 15%.
K vitaminu D ti vela nemozem povedat, nikdy som ho nebral, som totiz za slnko.
Ale vo vseobecnosti, nekupuj multivitaminy, vzdy si pozhanaj kazdy mineral/vitamin, ktory doplnas osobitne, v kvalitnej forme.
A ano, predavkovanie, respektive neziaduce ucinky doplnkov su caste, hlavne tych lacnejsis. A casto si tym ludia uskodia, lebo doplnaju nieco, co nemaju v deficite.
Selenom sa da napriklad predavkovat, a prave vtedy sa dostavi nevolnost. Casto sa to stava na niektorych podach, bohatych na selen, dobytku, ze sa priotravi s tych rastlin, na ktorych sa pasu, pretoze su plne selenu.
K selenu este tolko, ze na jeho vyuzitie telo potrebuje vitamin E, ktory casto zvykne chybat. Doplnat ho bez vitaminu E, je ako splachovat ho do zachoda.
Vacsina ludi je o doplnani vitaminov/mineralov zle informovana, a neprecitaju si nejake vedecke prace, predcim s tym zacnu, a na 90% si bud uskodia, alebo splachnu peniaze do zachoda.
Vitaminy spravidla obsahuju rozne pridavne latky, najma farmaceuti ich pridavaju plno a jednotlivec moze mat na ne alergiu. Samozrejme rozriedene s jedlom to zmierni. Alebo treba zmenit znacku, taku co ma ine zlozenie.
uzivam rano tesne po ranajkach... ako mam teda doplnat tieto latky ked ich telo nechce prijat touto formou?
Skús tie doplnky užívať po jedle alebo s jedlom, nie nalačno. Mne sa to stávalo hlavne pri filmom poťahovaných tabletách.
Množstvom to nebude ale skôr anorganickým pôvodom vitamínov ( spracované chemickou cestou) - sú pre telo cudzie a telo ich berie ako cudzorodú látku. Vit.D by si mala užívať jedlom, nikdy nie na lačný žalúdok , inak môže byť ťažko stráviteľný a zle sa vstrebáva. Selén patrí do skupiny antioxidantov , takže zase len po jedle. Ak to nepomôže , skús vitamíny vysadiť a uvidíš, či nevoľnosti pominú.
Pharma nord, selen-zinok kazdy den 1tbl, vitamin d, kazdy druhy den 1 tbl. nebude to prehnanym mnozstvom)