Ked sa kolac nepodari..

xxy

janka, ak si mala mokry nedopeceny kolac, asi to nebude kypriacim praskom, rura sa po 20 min neotvara, unikne ti teplo a kolac splasne. to si do cesta zamiesavala jablka? vyzmykala si ich zo stavy? no a ked das hladku muku, tak je pravda, ze kolac ti narastie trosku menej, ale zase placka by z neho nemala byt.

malickaaaaa

zeny, ruru vobec neotvarajte, kym sa kolac upecie je to dakych 40 minut tak az potom len skontrolujete spajlou ci je hotovy :)nie skor...
tiez sa mi stavalo, ze sa akokeby zmutil a mamina mi povedala ze to bude preto lebo som varechou uz na zaver otrepala o kraj misy... neviem ale uz to nerobim :)

janka3333

Viete co, ja som teraz v Anglicku a piekla som tu napr. pernik a take tie lahke zakladne kolace asi 10 krat a vzdy mi vysli..ale miesto polohrubej som davala hladku muku, pretoze anglicania polohrubu bohuzial nemaju...potom som piekla taky iny kolac, normalne cesto klasika, ale zamiesavala som tam postruhane jablka a neupiekol sa mi dobre..trochu narastol ale bol nedopeceny a mokry..teraz som nevedela ci je to tymi jablckami, alebo zlym kypriacim praskom, alebo tou mukou...ja ruru nikdy neotvaram skor ako po 20-tich minutach, takze tym to nebolo isto:)

flegma

jj, ja tiez delim muku len podla hrubky mletia, a kaslem na nejake znacenie 00, T650 a podobne... vlastne ani neviem,aky je medzi nimi rozdiel
co uz vsak jedno nieje, je stuzeny tuk, nie je hera ako palmarin :D

zakusok

no,na muke dost zalezi.Pretoze ked das hladku muku niekde kde ma ist hruba alebo hruba+polohruba.
Tak kolac je taky dost ubity.Hladka sa pouziva skor na hnecene kolace a cesta.

xxy

hm, treba rozmiesat kypriaci prasok v muke a pekne vyslahat bielka - ked dobre vyslahas, kolac je viac nadychany, treba ho tiez opatrne zamiestat do cesta, plus neotvarat ruru - este sa mi nestalo, ze by kolac nenarastol, muku pouzivam obycajnu, aka pride - podla mna v tom problem nie je. a jo, nedavam do rozohriatej rury.

zakusok

Zalezi aj od toho ako su vyslahane vajicka s cukrom.Musia byt vyslahane dobre do peny.
-prasok do peciva sa ma rozmiesat poriadne do muky/ja osobne pouzivam namiesto prasku sodu bikarbonu/
-sneh miesam nakoniec a hlavne opatrne aby sa nepremenil na vodu-vtedy tiez kolac nebude nadychany.
- pozerat do rury by sa malo aspon po pol hodiny pecenia/aspon to tak robievam ja/
-mne sa tiez stalo par krat ze v stredku kolac nabopnal-vyrastol.Ale zistila som ze to je preto ze som nerovnomerne rozotrela cesto na plech.
Inak sa mi stale podari kolac je krasny nadychany.
Ale je pravda ze vela zalezi aj na muke.Stale sa musi davat muka aku odporucaju v recepte/osobna skusenost/