Zväčšený žlčník u detí

Universal

Už niekolko rokov,cez 10 rokov, cítim pod pravým spodným rebrom rezavú bolesť.Pred mesiacom sa však bolesťprudko zvýšila na neznesitelnú mieru.Po návšteve pohotovosti a odberoch, kde CRP stúplo na hodnotu 260 som bol hospitalizovaný a podrobený vyšetreniam roentgenom brucha,sonografiou,CT a i magnetickou rezonanciou.Vysetreniami sa zistilo, že mám zväčšený žlčník(Cholecysta 85x50 mm,stena je vyrazne hypodenzná cirkulárne zhrubnutá na max.23 mm s výrazným sytenim mukozy).Uvažujem o vyoperovaní žlčníka.Môžete ma v tomto podporiť?
Ivan Bratislava
Dakujem

Jessi_1111

Dobrý deň.

Zápal žlčníka (cholecystitída) vzniká najčastejšie v spojení so žlčovými kameňmi (cholelitiáza). Zatiaľ čo o kameňoch v žlčníku nemusíte niekoľko rokov vedieť, tak akútny zápal žlčníka určite neprehliadnete.
Je to častá, veľmi bolestivá, ale celkom dobre riešiteľná náhla príhoda brušná. Ak vznikne u chorých v kritickom stave, býva prognóza oveľa horšia. Kamene zostávajú - stagnujú v žlčovodoch, zabraňujú odtoku žlče a uľahčujú vznik infekcie.
Dôvody vzniku:
žlčové kamene
nedokrvenosť - ischémia
infekcia u HIV pozitívnych ľudí
Znaky:
spúšťačom je často mastné jedlo
zvýšená teplota
vracanie
náhla, trvalá bolesť pod pravým rebrovým oblúkom
bolesť v epigastriu (v strednej hornej časti brucha pod hrudnou kosťou)
bolesť vyžaruje do chrba a pod pravú lopatku
zväčšený žlčník presahujúci pravý rebrový oblúk
Ťažkosti:
gangréna žlčníka (odumretie tkaniva)
cholangitis – zápal žlčových ciest
perforácia (prederavenie) žlčníka
Diagnostika:
Diagnóza sa určíí na základe anamnézy, klinických príznakov, klinického vyšetrenia, laboratórneho vyšetrenia krvi (zvýšené biele krvinky, môžu byť zvýšené hepatálne markery, bilirubín, amylázy) a zobrazovacích metód - rtg, ultrazvuk.
Liečba:
diétny režim
analgetiká - tlmenie bolesti
antibiotiká
hospitalizácia, infúzna terapia
chirurgické odstránenie žlčníka
Neviem, či som Vám pomohla, a či sa to dá riešiť chirurgicky (operáciou),ale keď si s tým pani lekára (doktorka) nevie dať rady, choďte si dať spraviť najprv sono ( v nemocnici, na urológii,...) a choďte do nemocnice za chirurgom alebo sa ho spýtajte nejakého lekára, čo sa s tým dá robiť, nie je to sranda. Každopádne sa mi ozvite na mail jessivulganova@centrum.sk
Dovidenia, prajem ešte krásny aj keď upršaný zvyšok dňa, a malý nastúpi do školy, či je kvôli tomu na PN?
Skoré uzdravenie prajem!

Dovidenia.