500 eur na chodníku - čo teraz?

Príspevok v téme: 500 eur na chodníku - čo teraz?
Karoli

Ako to je, ked sa nájde na chodníku alebo takto ,,von,, napr. 500 eur,??? čo keby som ich našiel na luke??? nemožem si ich nechať???a ako budu vedieť, že som ich vzal stade práve ja??

A od kolko penazi sa nesmu brať?? má to nejaký limit???

ono totiž kamarat vraj našiel a dokonca 2-x peniaze, raz 20eur, a potom 50. jedny dakde na chodniku večer pred kaviarnou ..a druhe neviem...

zaujíma ma to ,preto sa pýtam. dikes

lost

shy

velmi dobra pointa :)

paci sa mi ze niekto hlada chyby :D

tak odovzdavka by mohla byt na policii :) kde by boli svedkovia :)

lost

Karoli

zakon nestanovuje v akom case to mam odovzdat (ci bezodkladne) atd a uz vobec nie, ci si mozem alebo nemozem najst vlastnika sam - vlastnik je neznamy vzdy, pokial to nie je pas/obciasnky/vodicsky/karta s menom minimalne

ak je to mobil, nema tam napisane meno, je neznamy, musim ist na organ?

kdezeee.. ved zavolam na relevantny kontakt a uz je znamy

tak isto si mozem najst majitela bankovky.. dnes je to ultra jednoduche..

a toto som nesiel na teba vobec :D toto bol len letmy pohlad :P asi ma nepoznas :P

ale stve ma to, ze su dnes ludia taki, ze spekuluju ako si to nechat..

preto som ti to prial, nech pocitis.. navlastnej kozi.. atd...

lebo z toho textu som si myslel, ze si neuvedomujes ake nestastie z toho moze mat ten nestastnik co to stratil..

ale ludia su kuriatka.. (sem vymen vuglarne slovo), napr v autobazara mi vydal o tisicku menej (eur) a ak by som si to nepreratal, odrbal by ma (vacsinou si vydavok, nech je akykolvek neratam, vidim ze by som sa velmi popalil)..

a nikdy nevies, ci to nahodou nezdvihnes ked to maitel vidi, napr ze si to uvedomil a otocil sa ...

nemozem zarucit ze bude kludny ako ja :D

shy

Ale keď už by si človek dal tú námahu nejako zistiť majitela, tak to by sa musel vymyslieť nejaký fakt dobrý spôsob ako nájsť 100 percentného majitela...ale teda keď podla toho zákona, sa to musí odovzdať polícii...a keby aj náhodou samotný nálezca majitela našiel a odovzdal by mu tie peniaze nebolo by tam riziko že by to zneužil a nálezcu by udal na polícii, že mu z tých peňazí niečo chýba?

Karoli

lost, tak zase ja som ti nič neurobil!
nemusí na mna taketo valiť, že nech sa mne stratia peniaze ked budem mať a pod.! to možem želať aj ja tebe, ale ja to nemám zapotreby!!

A okrem toho, ked už , tak v tom zakonniku teda je, že :

Ak vlastník nie je známy, je nálezca povinný odovzdať ju príslušnému štátnemu orgánu.

takže nijake FC.

lost

Kludne by si mohol na facebook napisat, ze "nasla sa 500 eurovka"

myslim, ze nie vela 500euroviek sa straca denne na slovensku..

pockat si na par (i ked myslim ze tisice) ludi, ktori sa ti ozvu, lenze ti ich odfiltrujes podla mojho skromneho nazoru tak na maximalne 5 ludi.. (ti ktori si to v danom case na danom mieste nevsimli, no do podvedomia sa im to vrylo)

a zvysok das na nejaky stranku (blacklist) ze su retardi.. a das to znovu na facebook..

a k tym 5 ludom, urcite to realny majitel bude vediet obhajit, aj keby mal dat 100eur na overenie odtlacku prstov, alebo podobne..

samozrejme toto musis na internet uverejnit bez toho, aby si na tom facebookovom profile napisal z akeho mesta si, ake mas realne meno (lahko vystopovatelne kde zijes), alebo hoci aj kedy si to nasiel, proste nedat ziadne voditko chytrakom, co by sa o to mohli zaujimat..

zaroven mozes kludne vylepit nalepky na dane miesto, s inym kontaktom a budes cakat..

50eur tj 10% ti zo zakona patri.. ale myslim, ze ak ten clovek nebude magor, tak ti to kludne da a mozno aj viac..

za taku snahu by som to nalezcovi nechal asi aj cele :D ale musel by ma pozvat na cappuccino :P

lost

Karoli

tak ti prajem aby si tych 500 eur stratil ty, ja ich najdem a necham si ich..

ako vas to vychovali? (otazka na mladez aj starez)

kolko mas rokov mimochodom?

a na zakonnik som ta odkazal preto, aby si sa naucil hladat dolezite informacie :D takuto haluz ti poradi kazdy... ale nieco zlozitejsie uz nie.. raz si na mna spomenies a budes mi dakovat :P

ono problem je, ze ludia nemaju ani paru o tom, ze tie zakonniky su vybornou pomockou ako sa orientovat v danej krajine.. je to sice "nudne" citanie, pretoze je to pisane tak halabala ze az ma porazi.. ale nesieto nejaku pointu, plus mozes pretacat zakon na svoju stranu..

vies odkedy citam zakonnik ak chcem nieco vediet?

odkedy som mal dovod na najdenie sposobu, ake neprist o vodicak v spravnom konani :D hold, nie vzdy je kazdy ferovy a moze ta vyslovene a slusne povedane, odrbat.. tak musis vediet ake mas prava.. tak isto ako v mojom pripade, ak by bol dany laseromerac ferovy, nemal by som take problemy.. ale vsetko zle je na nieco dobre, clovek sa pouci, zosilnie a v dalsom kole zotrie viac ludi v ringu :)

Karoli

Okej, ja ti to neberem, možno si mi naozaj dobre poradil, lebo si mi odkázal na zákonník.

Uprimne, aj sa mi nechcelo,a okrem toho, nedjde ani o tu lenivosť..ale o to, že ma pravo vobec nezaujíma a čítať celý zákonník, teda ten predpis č. 40 bla bla.. a všetky paragrafy v tom spadajuce, ako si povedal, nie len časť....ked

mi stačila nejaká ,,ludská odpoved" - nie nemožem, možem, nemožem, zavru ma.

A aj tak, keby som niečo nasiel..tak nikto nevie, že to mám ja, ak by ma nikto nevidel(luka alebo čo ja viem čo)...

a keby sa to dalo na fizlicu, hoci aj tych 500 eur, tak už tu sa ludia si myslím spravne vyjadrili - nechať to fizlom???? radšej si to nechám ja!!